Viskas prasidėjo prieš kelias savaites, kuomet Vilniaus mieste pradėjo dingti barzdoti vyrai. Vilnius City opera ėmėsi jų ieškoti, iškabindami plakatus su vyrų nuotraukomis. Į prašymą suteikti informacijos buvo atsiliepta. Vakar ryte, kuomet Vilniaus City Operą, vietoje žinių, apie vyrų buvimo vietas, pasiekė anonimo darytos nuotraukos iš rūsio.

Jose buvo užfiksuotos lyg į meninę instaliaciją sudėtos aukų kūnų galūnės. Aplink mėtėsi 18 a. Londoną primenantys daiktai. Iš nuotraukose matomų vaizdų tarnybos pradėjo ne tik lokacijos paieškas, bet ir susidarė psichologinį nusikaltėlio portretą.

Betrūko savaitės ir tuomet, pagal specialiųjų tarnybų bei psichologų standartus šis, kirpėju apsimetęs barzdaskutys (prisistatantis Svyniu Todu) būtų paskelbtas serijiniu žudiku. Serijiniais žudikais įvardijami asmenys per mėnesio laikotarpį pražudantys tris aukas (ar daugiau), veikiantys su pertraukomis. Tokiems nusikaltimams būdinga vienoda stilistika (šiuo atveju – skustuvu perrėžtos gerklės), arba aukų tarpusiavio ryšiai, panašumai (barzdoti vyrai), lyg nuolat tęsiama idėja. Toks žudymas dažniausiai grindžiamas psichologine satisfakcija, išskiriami ir kiti motyvai: pyktis, susijaudinimas, finansinės naudos siekimas, dėmesio siekis.

Svynio Todo sulaikymo operacija:

Paieškos galėjo užtrukti dar ilgai, kadangi gautos nuotraukos nesuteikė pakankamai informacijos apie tikslią nusikaltimų vietą. Tačiau, lapkričio 28 dienos pavakarę, į namus grįžtanti E. P., kirpyklos lange pastebėjo keistu, lyg 18 a. Angliško stiliaus paltu vilkintį, įtartinai besielgiantį, kirpėją. Moteris, tądien darbe skaičiusi pranešimą apie gautas kūno dalių nuotraukas, suskubo kviesti policiją.

Pamačiusi, jog Svynio kėdėje jau sėdi naujas klientas, E. P., suprasdama, jog laiko nėra daug, sustabdė pro šalį kaip tik važiaviusį apsaugos firmos ekipažą, kurie operatyviai sureagavo ir spėjo įsiveržti į kirpyklą bei sučiupti Svynį nusikaltimo vietoje, nespėjusį sužaloti savo paskutinės aukos.

Sulaikomas S. Todas priešinosi bei šaukė, jog jis – nėra paskutinė grandis šioje istorijoje. Jau pradėtas tyrimas, kurio metu bus aiškinamasi, ar sulaikytasis darbavosi vienas, ar neturėjo bendrininkų.

Kaip ir žadėta, jau pateikus oficialius kaltinimus, bus rengiami susitikimai su Vilniuje sumaištį kėlusiu barzdaskučiu, kurių metu jis papasakotų savo nusikaltimų priežastis, atvykimo tikslą ir parodytų savo veidą miestiečiams. Dabartiniais duomenimis, viešam susitikimui su Svyniu vilniečiams turėtų būti pasiūlytos gruodžio mėnesio 4, 5 ir 8 dienos. Susitikimai vyks Vilniaus kongresų rūmų scenoje.

Susitikimuose, kurių metu galėsime nuspręsti ar teisti ar išteisinti Svynį, bus laukiami visi vilniečiai ir miesto svečiai, vietų rezervavimu ir bilietais siūloma pasirūpinti iš anksto.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (143)