Nuo 18 val. Valdovų rūmų muziejuje

Muziejaus kieme ir viduje esančioje Renginių salėje vyks koncertai, nuo 18.00 val. iki vidurnakčio bus galima nemokamai apžiūrėti visas šiuo metu muziejuje veikiančias parodas.

Prie parodos „Gedimino miesto aušra. Seniausias Vilniaus medinis pastatas ir unikaliausi jo radiniai“ bus rodomas filmų kūrėjos, žurnalistės, scenaristės Violetos Beconienės parengtas vaizdo pasakojimas apie įdomiausius archeologinius radinius, jų tyrimus. Mokslininkai filme atskleis, kaip patys prabangiausi, valdovo aplinkai priskiriami daiktai buvo aptikti šalia vietos, kur laikytos ožkos ir kiti naminiai gyvuliai.

17.00 val. pokalbyje-diskusijoje „Kaip atgyja istorija? Unikaliausių XIII a. radinių iš Vilniaus Žemutinės pilies tyrimai ir išsaugojimo iššūkiai“ Valdovų rūmų muziejaus mokslininkai papasakos, koks archeologinio radinio kelias iki vitrinos muziejuje: kalbės apie naujausius atliekamus tyrimus ir pasidalins įdomiais, restauratorius nustebinusiais atradimais.

Po renginio klausytojai maloniai kviečiami aplankyti parodą. Renginys nemokamas, būtina registracija, ČIA.

Nuo 19.30 val. Lukiškių aikštėje

„Kultūros nakties 2023“ programoje tradiciškai dalyvauja Lietuvos muzikos ir teatro akademija. Šį kartą greta vienu iš šventės simbolių tapusios fortepijoninės muzikos nakties „Juodais Baltais“ su Petru Geniušu priešaky, Lukiškių aikštėje įvyks ir jubiliejinio ciklo „Susikalbėjimai Didžiojoje“ renginys, kuriame susitiks šiuolaikinio šokio kūrėjos Aira Naginevičiūtė-Adomaitienė ir Greta Grinevičiūtė.

„Susikalbėjimų“ Lukiškių aikštėje pradžia – 19.30 val. Pripažintą Lietuvos šiuolaikinio šokio asmenybę, LMTA profesorę Airą Naginevičiūtę-Adomaitienę ir jaunosios kartos kūrėją, LMTA doktorantę Gretą Grinevičiūtę kalbins žinomas teatro kritikas, publicistas, LMTA lektorius Vaidas Jauniškis.

„Susikalėjimai Didžiojoje“ – tai visus metus rengiamas susitikimų ciklas, skirtas Akademijos 90-mečiui. Pokalbiai paprastai vyksta LMTA Didžiojoje salėje, tačiau „Kultūros naktį“ renginys persikels į Lukiškių aikštę.

Pasibaigus pokalbiui apie šokį, 21 val. Lukiškių aikštės scenoje prasidės tradicinė, nuo 2009-ųjų rengiamas fortepijoninės muzikos naktis „Juodais Baltais“.

Iš pradžių publika išgirs talentingus LMTA studentus – pianistus Aistę Bernotavičiūtę, Ugnę Čepkauskaitę, Jokūbą Fedorkiną, Julianą Germanovičių, Kristianą Jodko, Justiną Klevinskaitę, Elzę Lipnickaitę, Simoną Miknių, Skaistę Kašėtaitę-Meižikienę, Anastasiią Rusyn, Austėją Šešelgytę, Anastasiją Šumskaitę, Guodą Valackaitę ir absolventę Sonatą Alšauskaitę.
Petras Geniušas
Vidurnaktį koncertą vainikuos profesoriaus Petro Geniušo ir svečio Fali Pavri (Indija / Škotija) pasirodymas. Prof. P. Geniušas yra šio renginio siela – būtent nuo jo rečitalio 2009 m. „Vilniaus – Europos kultūros sostinės“ programoje prasidėjo kasmetinė tradicija. 2011 m. į šį miestelėnų pamėgtą muzikos projektą įsitraukė ir jaunieji pianistai – talentingiausi LMTA studentai ir absolventai.

„Juodais Baltais“ programoje skambės J. S. Bacho–G. Kurtágo, L. van Beethoveno, F. Schuberto, F. Chopino, R. Schumanno, F. Liszto, G. Bizet–V. Horowitzo, E. Griego, M. Ravelio, S. Bortkiewicziaus, J. Turinos, G. Gershwino, F. Poulenco, S. Barberio, F. Say, J. Mayerio kūriniai. Koncertus ves Salomėja Petronytė.

Nuo 20 val., ant Gedimino pilies kalno bei vakariniame jo bokšte

Prieš 160 metų vykęs sukilimas prieš Rusijos imperijos valdžią paliko žymių tiek Lietuvos, tiek Vilniaus istorijoje. Gedimino pilies bokšte bus galima pamatyti unikalius radinius, pasakojančius apie sukilėlius, išvysti sukilėlių radimo vietą įamžinantį paminklą.

Ekskursijų laikai: 20:00-20:45; 21:00-21:45; 22:00-22:45; 23:00-23:45

Registracijos forma ČIA.

18:30-23:30 Lojotekoje ir Šv. Kazimiero bažnyčioje (Lojoteka. Edukacinis medijų centras, Šv. Kazimiero g. 8) Skambėti spalvomis: garso/šviesų patirtys

Lojoteka kviečia pasinerti į garsų ir šviesų patirtį senamiesčio širdyje. Jėzuitų vienuolyno kiemas, Šv. Kazimiero bažnyčios kupolas ir Lojoteka suskambės kitomis spalvomis nei įprasta. Garsų ir spalvų pagalba pasakosime jėzuitų muzikos istoriją, kviesime pasiklausyti Vilniaus miesto garsų akusmatinės kompozicijos ar tiesiog atsipūsti Kultūros nakties šurmulyje ir iš naujo atrasti slaptus Vilniaus senamiesčio kampelius.

Programa:

18:00 ir 19:30 Ekskursija po Šv. Kazimiero bažnyčią ir naujai atvertą bažnyčios kupolą.

Būtina registracija:
Registracija į 18:30 val. ekskursiją ČIA.
Registracija į 19:30 val. ekskursiją ČIA.

21:30 ir 22:30 ,,I Had a Dream“ – Tomos Čepaitės akusmatinė kompozicija iš Vilniaus miesto garsų, kurioje žaidžiama tarp atpažįstamo ir neatpažįstamo, tarp realistiško ir manipuliuoto, su realybe prasilenkiančio garso, ritminių darinių ir plaukiančių atmosferų, išryškėjant elementams, kurie plika ausimi galbūt nebūtų pastebėti, tarsi neregima miesto dvasia ar keistas sapnas. Klausytojai kviečiami į garsinę patirtį prieblandoje, kur susitiks su šiuo sapnu apie Vilnių.

Būtina registracija:

Registracija į 21:30 val. garso seansą ČIA.
Registracija į 22:30 val. garso seansą ČIA.

Šviesų ir garso instaliacija vidiniame jėzuitų vienuolyno kieme (jeigu nelis). Unikali proga pamedituoti ir paklausyti ryškiausių jėzuitų kompozitorių muzikos ir pasigrožėti XVII a. Vilniaus jėzuitų vienuolyno pastatų ansamblio dalimi. Atvira viso vakaro metu.

19 -20 val. Vilniaus teatre „Lėlė“ (Arklių g. 5) spektaklis „Pasirinkimas“

„Prisiminimai dažnai yra tik fragmentai, trumpos akimirkos ar prisilietimai, iš kurių ir susideda gyvenimo koliažas. <…> Atmintis – neliečiama žemė. Bet joje apstu vaiduoklių.“ (Edith Eger, „Pasirinkimas“)

Antrojo pasaulinio karo metais Edita Eger kartu su mama, tėvu, savo seserimi ir kitomis žydų šeimomis pateko į Aušvico koncentracijos stovyklą. Ji, baleto šokėja ir gimnastė, šoko mirties angelu vadinamam Josefui Mengelei.
Spektaklis "Pasirinkimas" (Vilniaus teatro „Lėlė“ nuotr.)

Tikėjimas, kad viskas, kas vyksta, yra laikina, kad netrukus ji išvys savo mylimąjį ir tėvus, padėjo Editai atrasti stiprybės ir ištverti ne tik nesuvokiamą siaubą, žiaurumą, pažeminimą, nužmoginimą, alinantį darbą, badą, ligas, Mirties kelią, bet ir gyvenimą po to.

Registracijos forma ČIA.

18:00-00:00 Muzikos svetainėje (Gedimino pr. 32-2) Impresijų naktis

1997 metais Lietuvos muzikų sąjunga surengė pirmąjį Lietuvoje akademinės muzikos atlikėjų koncertą-maratoną „Didysis muzikų paradas“, trukusį 10 valandų. „Ilgiausią koncertą“ Lietuvos rekordų knygoje tąsyk užregistravo agentūra „Factum“.

Nors metams bėgant koncertai-maratonai trumpėjo, pagrindinis tikslas – patrauklia forma supažindinti klausytojus su Lietuvos atlikėjais, išliko.

Taigi ir šiųmetė „Impresijų naktis“ vilios klausytojus atvertais „Muzikos svetainės“ langais, pro kuriuos Gedimino prospektą užlies užsukti vidun kviečianti muzika. Arfos, violončelės, smuiko, alto, fleitos ir, žinoma, Sauliaus Sondeckio memorialinio fortepijono garsai spalvins ar kontrastuos su žmogaus balsu – šalia instrumentinės muzikos virtuozų dalyvaus nemažas būrys dainininkų.

19:00-21:00 Prancūzų institute (Didžioji g. 1) Literatūrinės improvizacijos

Literatūros, improvizacijos ir prancūzų kultūros entuziastai susivienijo, kad sukurtų neįpareigojančią ir jaukią erdvę kiekvienam, norinčiam atverti duris į prancūzų literatūrą.

Skaitovai skaitys pasirinktas prancūziškų literatūros kūrinių ištraukas prancūzų ir lietuvių kalbomis, tokiu būdu nuotaikingai dalindamiesi su visais atėjusiais tuo, kas jiems patiems yra įdomu ir artima. Kiekvienas norintis turės galimybę išbandyti save skaitytojo vaidmenyje.

Galbūt šioje kūrybingoje erdvėje užsimegs naujos, netikėtos jungtys?

17:00-00:00 Dūmų fabrike (Dūmų g. 5) Kultūros balaganas Dūmų gatvėje

17:00-18:00 Susitikimas-diskusija. „Naujosios Vilnios urbanistinio ir architektūrinio sutvarkymo vizija“. Architektės: A. Kniukštaitė, J. Virbickaitė, K. Bajorinaitė.

18:00-20:00 Dekoratyvios kalvystės dirbtuvės. Lietuvos kalvių kalvis J. Stankevičius.

18:00-19:00 COFMOS kavos ruošimo dirbtuvės. Kavos ekspertas T. Mečkovskij.

18:30-19:15 Šventinė Naujosios Vilnios muzikos mokyklos pučiamųjų instrumentų orkestro „DoMinO“ eisena nuo Naujosios Vilnios Kultūros centro iki Dūmų fabriko. Orkestro vadovas M. Rarivanas.

19:15-19:35 Oro akrobatų programa. Šiuolaikinio cirko trupė „Taigi cirkas“.

19:30-20:45 Ekskursija – žygis su gidu T. Grėliu į Rokantiškių piliavietę ir po legendinį dalgių fabriką (būtina išankstinė registracija el. paštu: gintaras@dumufabrikas.lt).

20:00-21:00 Cianotipijų dirbtuvės. Veda Erikas Siliuk.

21:00-21:45 Akordeonų kvinteto koncertas. Naujosios Vilnios muzikos mokykla. Vadovė Ž. Gumenaja.

22:30-23:30 Pauliaus Juodišiaus gyvo garso keistų muzikos objektų ir gyvai kuriamų video projekcijų pasirodymas.

17:00-24:00 1881 m. pagaminto dalgio eksponavimas.

18:00-21:00 Vilniaus literatų namuose (Šv. Jono g. 11) Literatūrinės Vilniaus paslaptys

Vilnius UNESCO literatūros miestas kviečia atrasti literatūrines paslaptis kuriant patiems ir klausantis istorijų. Trijų dalių programa pakvies į dvi literatūrines dirbtuves ir vakaro skaitymus buvusio knygyno rūsyje.

18:00-18:45 ir 19:00-19:45 vyksiančios Kūrybinės dirbtuvės pasiūlys patiems atrasti Vilnių ir jo paslaptis, o iš Literatų namų išeiti su savo sukurta istorija.

20:00-20:45 atsivers paslaptingiausia Literatų namų vieta – rūsys. Čia bus galima išgirsti Rusecko namo, o ir visos Šv. Jono gatvės istoriją. Tai – viena seniausių Vilniaus gatvių, kurioje veikė spaustuvė, knygynai, periodinių leidinių redakcija, konditerijos parduotuvės, kavinės. Pasakojimą pagyvins eilėraščiai iš Vilniaus gatvių. Registracija: marija@vilniusliterature.lt

18:00-02:00 Vingrių skvere LATGA Autorių namai

Vingrių skvere Vilniuje, šalia MO muziejaus, jau iškilo beveik 12 m. aukščio sudėtingos konstrukcijos „LATGA Autorių namų“ scena, primenanti namą be sienų, kurioje jau šį penktadienį, birželio 16 d., išskirtinių pasirodymų surengs ar kitaip savo kūrybą pristatys per 40 įvairių meno sričių autorių.

Šis „Kultūros nakties“ maratono dalimi tapęs interaktyvus tarpdisciplininis renginys yra per 6 tūkst. Lietuvos autorių vienijančios Asociacijos LATGA dovana 700-ąjį miesto gimtadienį švenčiančiam Vilniui.

Visiškai naujoje laisvalaikio erdvėje – Vingrių skvere (už MO muziejaus) – iškilsianti sudėtingos konstrukcijos kelių aukštų scena tą vakarą iš tiesų primins namus: čia laikinai įsikurs didžiulis būrys tiek puikiai žinomų, tiek dar tik pradedančių kūrybinį kelią muzikos, kino, teatro, literatūros ir vizualiojo meno autorių, kurie ne tik įvairiomis formomis pristatys anksčiau sukurtus kūrinius, bet ir realiu laiku kurs, improvizuos, bendradarbiaus vieni su kitais, siekdami padovanoti žiūrovams netikėtą įvairiausių vaizdų ir garsų kupiną reginį.
Vingrių skvere LATGA Autorių namai

Muzikos sektoriui atstovausianti elektroninės muzikos grupė „Happyendless“ pristatys savo naujus ir jau žinomus kūrinius, roko grupė „Colours of Bubbles“ – retai atliekamą akustinę programą. Renginyje taip pat pasirodys Rūta Loop, kuri improvizacijos principu kurs kompozicijas su loopstation efektų pedalu, panaudodama lietuvių liaudies dainų ir rytietiškos muzikos motyvus.

Jurga Šeduikytė LATGA Autorių namų scenoje surengs muziką, tekstų rašymą ir vizualiųjų menų sritis jungiantį improvizuotą pasirodymą „Įsikūnijimas“, bendradarbiaudama su dailininku Martynu Gediminu, pianistu Kęstučiu Pavalkiu ir multiinstrumentalistu Sauliumi Petreikiu. Dainininkė kviečia žiūrovus prisijungti prie jos pasirodymo siūlant idėjas tekstui, kuris čia pat scenoje virs muzikos kūriniu.

Specialiai šiam renginiui susibūręs dainininkės, muzikos autorės Miglės Vilčiauskaitės-Migloko ir menininkės Agnės Gintalaitės duetas, naudodamas vaizdus, garsus ir šamaniškus ritualus, kuria dviejų dalių performatyvų audiovizualinį pasirodymą „Buitinis šamanizmas: vidinio vaiko pažadinimas“, į kurį taip pat įtrauks žiūrovus, kviesdamas juos pažadinti savyje vidinį vaiką, o kartu – ir savo kūrybiškumą.

Menininkas Žygimantas Kudirka taip pat pristatys hibridinį pasirodymą, pasitelkdamas poeziją, vaizdo projekcijas ir elektroninę muziką. Kol kas tik užsienio scenose rodytame pasirodyme skamba anglų ir dirbtinės kalbos.

Daugiau apie renginį ČIA.

Išsami „Kultūros nakties“ programa ČIA, taip pat „Kultūros nakties“ Facebook ir Instagram paskyrose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją