Svečiai Vilniuje rodys dvi skirtingas savo programas. Pirmoji, „Harlemo spalvų baletas“, pristato platų kolektyvo įvaldytos choreografinės išraiškos spektrą, kuris demonstruojamas skambant įvairiausių stilių muzikai - nuo europietiškos klasikos iki afroamerikietiškojo džiazo.

Antroji, „Ritmo perspektyva“, akcentuoja unikalų Harlemo šokio teatro gebėjimą pateikti klasikinio šokio idiomas kaip išraiškingą šiuolaikinio meno formą.

Harlemo šokio teatrą, kaip vilties spindulį jauniesiems niujorkiečiams iš vargšų kvartalo, 1969 m. įkūrė Arthuras Mitchellas ir jo mokytojas Karelas Shookas.

Kolektyvo idėja gimė kaip atsakas į 1968 m. balandį įvykusią juodaodžių dvasinio ir politinio lyderio Martino Lutherio Kingo jaunesniojo žmogžudystę. Baleto šokėjas, garsios George'o Balanchine'o trupės narys A. Mičelas, pats užaugęs Harleme, tuomet panoro įkurti šokio mokyklą afroamerikiečių kvartalo vaikams.

Per beveik pusę amžiaus Harlemo šokio teatras išaugo į autoritetingą šokio instituciją, teikiančią galimybes profesiškai tobulėti įvairiausių tautų artistams. Tai ne tik meno kolektyvas, bet ir šalia jo veikiantis tarptautinis edukacijos centras, ligi šiol vykdantis reikšmingas socialinės plėtros programas. O jame sukurti spektakliai gali pasigirti pripažinimu visame pasaulyje.

Harlemo šokio teatro meno vadovė nuo 2011 m. yra Virginia Johnson, pati šiame kolektyve šokusi beveik tris dešimtmečius. Ji yra baigusi Vašingtono baleto mokyklą ir šios mokyklos akademiją, buvo Niujorko universiteto menų mokyklos stipendininkė. 1997 m., baigusi šokėjos karjerą, V. Džonson pradėjo leisti žurnalą „Pointe Magazine“ ir 10 metų buvo vyriausioji jo redaktorė.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją