Platus kalbinis ir kultūrinis teatro sezono spektras: prancūzų, anglų, baltarusių, ukrainiečių, žydų dramaturgija. VST žiūrovus pasitiks įvairove: kalbų, idėjų, parodų. Teatras yra judintojas, ne stebėtojas.

Pasak laikinai teatro vadovo pareigas einančios Laimos Nerkevičienės, nepaisant kolizijų bei teisminių procesų dėl naujojo vadovo konkurso, VST sėkmingai pradeda naują sezoną. Premjeros suplanuotos, vyksta kūrybiniai procesai ir toliau vykdoma pilnavertė teatro veikla.

Pirmą kartą Lietuvos scenoje

1966 metais britų dramaturgijos klasiko T. Stoppardo sukurta absurdo tragikomedija „Rozenkrancas ir Gildensternas mirę“ jau tuomet tapo tikru teatro hitu, padariusių didžiausią įtaką šiuolaikiniam teatrui bei dramaturgijai. Pjesė daug kartų statyta pasaulinėse scenose, Lietuvoje nei karto nebuvo įveikta. Šio šiuolaikinio teatro teksto ėmėsi režisierius J. Butusovas, tad rugsėjo 16-oji tikrai bus įrašyta į teatro istoriją. Tądien Vilniaus senajame teatre bus parodyta spektaklio „Rozenkrancas ir Gildensternas mirę“ premjera.

T. Stoppardo „Rozenkrancas ir Gildensternas mirę“ pasakoja apie Williamʼo Shakespeareʼo tragedijoje „Hamletas“ aprašytus įvykius iš dviejų trečiaeilių veikėjų – dvariškių Rozenkranco ir Gildensterno žiūros taško. Režisierius J. Butusovas teigia, kad pjesė taikliai atliepia šių dienų kontekstą, skaudulius ir žiūrovams turėtų priminti prarastąjį rojų, žmogiškos pilnatvės ir laimės neįmanomybę.

Sezoną uždarys dar viena nė karto scenos neišvydusi Šolomo Zelmanavičiaus pjesė „Ger Cedekas. Grafas Potockis iš Vilniaus“, kurią režisuos 80-metį kitais metais švęsiantis Jonas Vaitkus. 1934-aisiais Kaune išleista žydų dailininko ir rašytojo Šolomo Zelmanavičiaus pjesė pasakoja apie judaizmą priėmusį krikščionį grafą Valentiną Potockį. Š. Zelmanavičius dirbo vokiečių, hebrajų teatruose Vilniuje, vėliau pabėgus į Kauną – Valstybiniame teatre, kur kūrė scenografiją ir kostiumus.

Jaunųjų teatro kūrėjų desantas

2023-ųjų birželio 1-11 dienomis dramaturgijos festivalio „Mes – Prancūzijaʼ23“ metu nebuvo išrinktas vienintelis nugalėtojas. Jais tapo trys jaunųjų Lietuvos režisierių darbai ir naujajame teatro sezone taps VST repertuariniais spektakliais.

Tai režisierės Monikos Klimaitės spektaklis „Dviejų Korėjų susijungimas“ pagal Joëlio Pommerat‘o pjesę – spalio 19, 20 dienomis Didžiojoje salėje. Prancūziška, žavinga, muzikalu, subtilus humoras. Absurdiškas dvidešimties scenų pasakojimas atskleidžia įvairias meiles formas, jungiančias ir skiriančias žmones. Pasak paties J. Pommerat‘o: „Meilės santykiai dėl savo intensyvumo priveda prie aklumo“.

Režisierius Jokūbas Brazys su puikiai „Mes – Prancūzijaʼ23“ festivalyje atsiskleidusiais aktoriais – Edita Gončarova, Viačeslavu Lukjanovu ir Aleksandru Kanajevu – kitų metų vasarį pristatys jau išbaigtą, visiems gerai žinomą, Lietuvoje ne kartą statytą Albertʼo Camus pjesę „Kaligula“.
Žiūrovai išvys ir režisierės Kotrynos Siaurusaitytės spektaklį pagal Jeano-Luco Lagarceʼo pjesę ,,Aš buvau namuose ir laukiau, kol ateis lietus“. Kūrinys pasakoja apie penkias moteris – senelę, motiną, seseris – daug metų laukusias anūko, sūnaus, brolio. Moterų istoriją, kurių gyvenimas sustojęs ir įstrigęs viename name.

Nuo komedijos iki dramos

Režisierius Sigitas Račkys pratęs prancūziškąją dramaturgijos liniją ir lapkričio 11, 12 dienomis žiūrovus pakvies į situacijų komediją pagal prancūzų kino režisieriaus, scenaristo ir dramaturgo Franciso Vebero pjesę „L‘Emmerdeur“.

Vilniaus senajame teatre liepos pradžioje M8 salėje publika buvo supažindinta su viena iš Sashos Filipenko pjesių „Tikhari“ (rež. Sasha Denisova). Kitą baltarusio dramaturgo Sashos Filipenko kūrinį „Persekiojimas“ pavasarį Didžiojoje salėje pristatys režisierius Agnius Jankevičius.

Spektakliai vaikams ir ukrainiečių kalba

Aktorė, kostiumų dailininkė ir režisierė Jevgenija Rusakova spalio pabaigoje pačius mažiausius žiūrovus pakvies į premjerą vaikams „Drambliukas“ pagal R. Kiplingo „Džiunglių knygą“.
Spektaklį vaikams ukrainiečių kalba „Nuostabus pavasaris“ pagal O. Michailovo kūrinį lapkritį pristatys režisierius Andrius Darela.

VST gastrolės

Šie teatro metai išsiskirs ne tik premjerų gausa, bet ir pasirodymais kitose teatrų scenose.
Jono Vaitkaus režisuotą spektaklį „Tėtis“ pagal Florianą Zellerį spalio 4-ąją pamatys XIV Dalios Tamulevičiūtės profesionalių teatrų festivalio žiūrovai Varėnoje.

Spalio mėnesį taip pat laukia pasirodymai Klaipėdos dramos teatre, kur bus pristatyta laukiamiausia sezono premjera „Rozenkrancas ir Gildensternas mirę“ pagal T. Stoppardą (rež. J. Butusovas).

Lapkričio 19 dieną Alytuje XII tarptautiniame teatrų festivalyje COM·MEDIA – Žilvino Beniušio teatrinės klounados spektaklis „Naktis prieš“ Nikolajaus Gogolio kūrybos motyvais. Publika turės galimybę ne tik stebėti disko vakarėlyje besivystančią istoriją, bet ir patiems jame sudalyvauti.

VST – multikultūris, atviras teatras, propaguojantis visų Lietuvoje gyvenančių tautinių bendrijų kultūrą (rusų, lenkų, ukrainiečių, baltarusių, žydų ir t.t.), skatinantis bendradarbiavimą, įvairiakalbių, skirtingų tradicijų teatrų sinergiją. Grįstas tolerancija, atviros visuomenės vertybėmis. Tai – vienintelis teatras Lietuvoje, kuriame vaidinama rusų kalba su lietuviškais titrais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją