„Mums net keletą kartų teko koncertuoti Botvinovo organizuojamame festivalyje Odesoje. Pamilome šį miestą. Paskutinįkart ten pasirodėme likus vos keletui mėnesių iki karo pradžios. Odesa mūsų atmintyje – tai nepaprastai šilti žmonės, nuostabaus grožio miestas, jūra... Norime ten kuo greičiau sugrįžti – su šiomis mintimis ruošiamės kiekvienam koncertui, kuris yra dedikuotas Ukrainos pergalei, kiekvienam koncertui, kur muzikuojame drauge su mūsų mylimu bičiuliu Aleksėjumi. Visos bendros iniciatyvos – mūsų inicijuotas paramos Ukrainai koncertas Sicilijoje, „Odessa Classics“ festivalio koncertas Vilniuje, koncertai drauge su Aleksėjumi Vokietijoje, Graikijoje ir kitur – visi jie amžiams įsirašė į mūsų atmintį ir visada užims ypatingą vietą mūsų širdyse“, – sako Gediminas Gelgotas.

Vilniaus rotušėje skambės Johanno Sebastiano Bacho, Philipo Glasso, Miroslavo Skoryko ir Gedimino Gelgoto kompozicijos. Koncerto pavadinimą „Pakylėti iki dangaus“ įkvėpė G. Gelgoto sukurtas kūrinys, kurį NIKO kartu su A. Botvinovu atliks pasirodymo pabaigoje. Koncertą organizuoja Andrejaus Sacharovo demokratijos tyrimų plėtros centras, tai vienas iš renginių, skirtų paminėti A. Sacharovo gimimo metines.

Koncerte pasirodysiantis Aleksėjus Botvinovas pasirodymus yra surengęs daugiau kaip 45 šalyse. Klasikinės muzikos gerbėjai vertina Botvinovą kaip vienintelį pianistą pasaulyje, kuris sudėtingąsias Bacho „Goldbergo variacijas“ yra atlikęs daugiau kaip 300 kartų. Dėl to jis buvo įtrauktas į rekordų knygą. Taip pat yra tapęs laureatu C. Schumanno ir J. S. Bacho konkursuose Vokietijoje bei S. Rachmaninovo konkurse Maskvoje.

„Dalyvavimas šiame renginyje man ypač svarbus. Pirmiausia dėl ilgametės draugystės ir bendradarbiavimo su Andrejaus Sacharovo centru. Manau, kad dabar žmogaus teisių klausimas Europoje tapo toks aktualus ir svarbus kaip niekada. Siaubinga Rusijos agresija prieš Ukrainą ne tik bando sugriauti demokratinę pasaulio tvarką, bet ir dėl barbariško rusų užpuolikų elgesio iškelia žmogaus teisių aspektą į dėmesio centrą.

Ir, žinoma, bet koks koncertas Lietuvoje man yra ypatingas. Dėl precedento neturinčios jūsų šalies paramos mūsų tautai mes tikrai matome ir jaučiame, kad Ukraina ir Lietuva yra broliškos tautos, mes niekada nepamiršime jūsų paramos. Visada esu labai sujaudintas ir įkvėptas čia koncertuoti“, – teigia Aleksėjus Botvinovas.

Žmogaus teisių aktyvisto, Nobelio premijos laureato Andrejaus Sacharovo metinių programoje numatyti renginiai Vilniaus rotušėje:

Gegužės 3–19 d. buvusio diplomato Petro Vaitiekūno tapybos darbų paroda „Maler“ ir Ukrainos keramikų paroda „Plyta po plytos“, lankymas nemokamas.

Gegužės 3–19 d. karo artefaktų paroda „Karo anatomija: Ukraina“, kurią padėjo ruošti žurnalistas D. Pancerovas, lankymas nemokamas.

Gegužės 18 d. nuo 8:30 – tarptautinė konferencija apie Ukrainos ateitį „How to win a lasting peace“ (liet. „Kaip laimėti ilgalaikę taiką“), kurioje dalyvaus 30 įtakingų pranešėjų iš įvairių šalių. Konferencija vyks anglų kalba, dalyvavimas nemokamas, bet būtina registracija.

Gegužės 19 d. 16:30 val. Petro Vaitiekūno tapybos darbų ir Ukrainos keramikų sukurtų plytų aukcionas. Pinigai gauti už meno kūrinius bus skirti psichologinės pagalbos Ukrainoje teikimui.

Registracija į aukcioną čia.

Gegužės 19 d. 18:30 val. NIKO ir A. Botvinovo koncertas „Pakylėti iki dangaus“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją