„Teatras man yra širdies dūžių pagreitėjimas. Kviečiu į teatrą išgirsti, apie ką ji plaka“, – sako Elžbieta Latėnaitė, kuri kviečia į dvi dešimtis Vilniaus mažojo teatro spektaklių ir naujausią Gabrielės Tuminaitės eskizą „Fantazijus“.

Prieš beveik du šimtus metų parašyta Alfredo de Musset (1810 – 1857) pjesė stebina labai gražia kalba, aktualiu humoru. Prancūzų romantiko ir maištininko A. de Musset pjesė „Fantazijus“ provokuoja netikėtas sąsajas su XXI a. socialiniu ir kultūriniu kontekstu.

Pagrindinis herojus Fantazijus (aktorius Martynas Nedzinskas) yra savotiškas paties autoriaus prototipas. Būsimo režisierės Gabrielės Tuminaitės spektaklio pagrindinės temos – susidvejinusi žmogaus asmenybė, žmogaus besiilginčio meilės ir ją visiškai neigiančio, besiilginčio tikėjimo ir jį visiškai neigiančio siurrealistinė, tragikomiška drama.

„Fantazijaus“ herojai ir cinikai, ir labai sentimentalūs, ir neįtikėtinai intelektualūs aštrialiežuviai. Spektaklio kūrėjų siekiamybė – sukurti XXI amžiaus žmonių, mūsų didmiesčio gyventojų, savotiškos šiuolaikinės pogrindžio kultūros atstovų, tikslių ir aštrių portretų galeriją. A. de Musset pjesės išpuoselėta kalba, sodrūs monologai, šmaikštūs dialogai, filosofinės idėjos sudomins ypač plačią teatro ir literatūros gerbėjų auditoriją Lietuvoje. „Fantazijaus“ eskizas numatytas rugsėjo 18 d. kūrybinėje Vilniaus mažojo teatro erdvėje „Kvartalas“.

Rugsėjo 30 d. Vilniaus mažojo teatro meno vadovas Rimas Tuminas kviečia į naujai atgimstantį spektaklį „Maskaradas“, kuriame Ninos vaidmuo patikėtas vienai talentingiausių Vilniaus mažojo teatro aktorių Indrei Patkauskaitei.

Legendinis spektaklis iki šiol pritraukia pilnas žiūrovų sales, jis amžinai aktualus, jaudinantis, gydantis sielą. Šis, kaip ir dauguma kitų Vilniaus mažojo teatro spektaklių, yra apie siekį gyventi kitaip.

„Norisi, bet neišeina: arba gyvenimas per trumpas, arba pernelyg daug smūgių arba per sudėtinga istorija. Kai gyvenimas triuškina, lieka viltis, kurią perduodam kitiems. O tame vilties bokšte egzistuoja teatras, kurio misija – harmonizuoti pasaulį. Nieko nėra gražiau, kilniau, išmintingiau“, – sako Vilniaus mažojo teatro meno vadovas R. Tuminas, skelbdamas 27-ojo sezono pradžią.

„Susitikimai Vilniaus mažajame teatre“ – naujausias Vilniaus mažojo teatro projektas suteiksiantis galimybę žiūrovams geriau pažinti ryškiausias lietuviško teatro asmenybes. Pirmasis renginys lapkričio 23 d. pakvies į literatūrinio skaitymo vakarą. Auksinio scenos kryžiaus laureatė, viena talentingiausių jaunosios kartos Vilniaus mažojo teatro aktorių Agnė Šataitė skaitys poetės Onės Baliukonės (1948–2007) eiles.

Nacionalinės meno premijos laureatė Onė Baliukonė savo kūryboje gynė taurumo estetiką, neabejojo klasikinėmis vertybėmis, buvo išsaugojusi idealistinę pasaulio sampratą.

„Savo eilėraščiais O. Baliukonė stato katedrą, kai katedrų statymo laikas jau praėjęs. Tačiau ta vidinė katedra yra harmonijos ir stiprybės šaltinis“, – rašo literatūrologas Rimantas Kmita. Vakare skambės kompozitorės Elenos Šataitės muzika.

Naująjį sezoną Vilniaus mažasis teatras planuoja režisieriaus Paulius Ignatavičius premjerą „Europiečiai“ (pagal Aischilo antikinę tragediją „Maldautojos“). Tai – spektaklis apie šiandienos Europos situaciją, apie pabėgėlių krizę Europoje, iššūkius, su kuriais susiduria mūsų visuomenė ir demokratija.

Gediminas Girdvainis

Artimiausiais mėnesiais Vilniaus mažojo teatro trupė daug gastroliuos. Įvairių Lietuvos miestų žiūrovai turės galimybę pamatyti naujausius G. Tuminaitės spektaklius „Bedalis ir labdarys“, „Dėdės ir dėdienės“ bei šį sezoną naujai atgimusį M. Lermontovo „Maskaradą“ (rež. R. Tuminas). Rudenį Vilniaus mažojo teatro spektaklius bus galimybė pamatyti Mažeikiuose, Joniškyje, Šilutėje, Kretingoje, Anykščiuose, Alytuje ir Klaipėdoje. Visą sezoną Vilniaus mažajame teatre bus organizuojamos ekskursijos vaikams, kuriose jų laukia nuotykių kupina kelionė po paslaptingą teatro pasaulį: užkulisius, repeticijų salę, grimo kambarį, kostiumų sandėlį, meno technikų cechą. Aktorė Ilona Kvietkutė sukurs daugybę skirtingų personažų, pademonstruos kaip šviesos ir garso efektų pagalba sukuriamos nuotaikos, kaip scenoje gimsta audra, rūkas, žaibas ir kaip vienu akimirksniu scenoje galima persikelti iš miesto į gamtą. Vilniaus mažasis teatras kviečia šeimas, ikimokyklinukų ir mokinių grupes praturtinti savo gyvenimą ir tapti didžiaisiais Teatro meno burtininkais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją