Mamos psichikos sveikata – tema, kuria vis dar sudėtinga kalbėti, rasti tinkamus žodžius ir atsakymus. Prieš „Ein Elefant“ spektaklį žiūrovai turės galimybę susitikti su psichikos sveikatos ambasadorėmis – mamomis, patyrusiomis psichikos sveikatos sunkumų ar sutrikimų. Po spektaklio renginio organizatoriai kviečia į diskusiją tema „Mamos psichikos sveikata“, kurioje dalyvaus: pjesės autorė Dovilė Zavedskaitė, psichologė Sigita Valevičienė, psichikos sveikatos ambasadorių koordinatorė, „Mama mums rūpi“ bendrakūrėja Nida Vildžiūnaitė, savo istorija ir motinystės patyrimais dalinsis VMT aktorė Valda Bičkutė. Diskusiją moderuos VMT Literatūrinės dalies vedėja Kristina Noreikienė.

Psichikos sveikatos sunkumai motinystėje vis dar nepatogi tema mūsų visuomenėje, ir tai nė kiek nepadeda nei mamoms, nei jų artimiesiems. Pogimdyminė depresija, nors nėra retas susirgimas, vis dar gaubiama mitų. Apie sudėtingas būsenas kalbėti nėra lengva, o dar labiau – mamai, kuri susiduria su nuostata, kokia išskirtinai palaiminga patirtis yra motinystė. Kalbėjimas apie sunkius jausmus nėra priimtas, taigi, moteris po gimdymo dažnai lieka viena tvarkytis su visais iššūkiais. Kviečiame visus į nuoširdžią diskusiją ir atvirą pokalbį apie įvairias motinystei būdingas emocijas bei kaip tapti labiau priimančiais, palaikančiais artimaisiais, o kartu – ir visuomene“, – sudalyvauti renginyje kviečia pogimdyminės depresijos projektų autorė Nida Vildžiūnaitė.

Apie „Mama mums rūpi“

„Mama mums rūpi“ kūrėjai nuo 2019 metų telkia dėmesį būtent į pogimdyminės depresijos prevenciją ir ragina pasirūpinti mamų ir kūdikius auginančių tėvų psichine sveikata.

„Mama mums rūpi“ visuomeninis projektas plėtojamas mūsų visų labui. „Mama mums rūpi“ siekia kurti kompleksinius pokyčius Lietuvoje, kad tėvai, vaikai ir jų seneliai gyventų visuomenėje, kuri geba pastebėti emocinius sunkumus. Statistika rodo, kad net 1 iš 7 naujagimio motinų susiduria ne vien su nepamatuojamu džiaugsmu, be ir su nerimu, slogia nuotaika, depresyvumu. Projektas skatina moterų teisę į emocinę gerovę motinystės metu. Siekia šviesti, kad šis intensyvus, naujas, kartais sunkus ir dažnai sudėtingas laikotarpis nesuprastintų moterų gyvenimo kokybės, taip pat orientuojasi į žmogaus teises, kad kiekviena gautų pilnavertę sveikatos priežiūrą. Organizacija „Mama mums rūpi“ teigia, kad reikia stebėti ne tik fizinius mamos ir kūdikio pokyčius, bet ir moters emocinę sveikatą tiek nėštumo metu, tiek po gimdymo.

Apie „Žvelk giliau“

„Žvelk giliau“ siekia edukuoti ir ugdyti tolerantišką Lietuvos visuomenę, turinčią pakankamai žinių apie psichikos sveikatos svarbą ir problemas. Tai projektas, keičiantis nuostatas ir kuriantis teigiamą pokytį psichikos sveikatos srityje. Psichikos sveikatos ambasadorius – žmogus, kuris dalijasi savo patirtimi apie psichikos sveikatos sunkumus savo arba artimųjų gyvenime. Šie žmonės siekia keisti kitų požiūrį į psichikos sveikatos sutrikimus, skatinti pozityvias nuostatas ir elgesį juos patiriančių žmonių bei jų artimųjų atžvilgiu.

Susidūrę su sunkiais iššūkiais, tokiais kaip ligos, netektys, trauminės patirtys, dažnai galime jaustis vieniši ir nesuprasti. Dalijimasis savo patirtimi padeda suvokti, kad sunkiame gyvenimo etape nesame vieni, kuria bendrystę, artumą ir padeda išgyventi skaudžias patirtis sau bei tiems, kuriems tuo metu taip pat sunku. Kalbėjimas apie psichikos sveikatos sunkumus įrodo, kad su jais susiduria įvairūs žmonės, nepaisant jų amžiaus, išsilavinimo ar statuso. Toks dalijimasis psichikos sveikatos ambasadoriui yra galimybė įgyti daugiau pasitikėjimo savimi, būti išgirstam bei padėti kitiems geriau suprasti save. Tai didelis ir svarbus žingsnis prisidedant prie visuomenės požiūrio kaitos, diskriminacijos bei stigmos mažinimo.

Apie spektaklį „Ein Elefant“

„Ein Elefant“ – spektaklis apie berniuką, kuriam niekas nieko nepasakė, apie šeimą, kurioje daug tylima, ir apie „dramblį“ – depresiją. Dramaturgė D. Zavedskaitė šiai nepaprastai temai ieškojo formos, kuri neišgąsdintų žiūrovo, bet drauge – ir neišblukintų realybės. Todėl pjesei parinkta ne niūrios realybės dramos, bet fantasmagorijos koloristika: visas veiksmas – tarytum nerealus, lyg transliuojamas tiesiogiai iš berniuko vaizduotės. Jis su tėčiu tiesiog stovi prie pastato, iš kurio intensyviai rūksta dūmai, tiesiog kraustosi į tėčio namus, tiesiog matuojasi „visoms progoms“ tinkamą kostiumą, tiesiog renka vazą mamos gimtadieniui. Kad mama į savo „gimtadienį“ neateis, niekas neišdrįsta pasakyti. Pjesė „Dramblys“ – tai nekalbėjimo, arba kalbėjimo apie orą, tyrimas.

Režisierius T. Montrimas sceninę spektaklio realybę kuria kaip žaidimų aikštelę, kurioje visi, supantys berniuką, tarsi išplaukę iš vizijų, sapniški, nenuoseklūs. Scenoje taip pat veikia trys viską pasaulyje išmanantys ekspertai, atstovaujantys visažiniškos visuomenės perspektyvai: jie gerai pažįsta depresiją, lygiai kaip visi mes, lakoniškai sakydami: „Man šį rytą irgi buvo depresija.“ Kūrėjai kviečia į spektaklį, kuris yra nepatogus, tačiau mūsų visuomenei labai reikalingas. „Pamenu, kažkas sakė: mes vengiame sunkių temų teatre dėl gerai argumentuotos priežasties – nes jos turi mums blogų naujienų. Blogų naujienų mes jau gauname iš žiniasklaidos, tad kam dar dėl jų eiti į teatrą? Tačiau blogos naujienos teatre veikia atvirkščiai: jos švelniai ir meniškai prisėda mums ant kelių, ir visi kartu, su visa likusia sale, galime saugiai ir patogiai prisiliesti prie to, kas nelabai smagu, bet su kuo šiandien susiduria didelė dalis mūsų sociumo“, – sako dramaturgė D. Zavedskaitė.

Spektaklyje „Ein Elefant“ vaidina: Daumantas Ciunis, Indrė Patkauskaitė, Mindaugas Capas, Vytautas Rumšas (jaun.), Valda Bičkutė, Rasa Jakučionytė, Jūratė Brogaitė, Tomas Kliukas, Ilona Kvietkutė. Scenografė ir kostiumų dailininkė Kristina Voytsekhovskaya. Spektaklio kūrybinė komanda: režisierius – Tadas Montrimas, pjesės autorė – Dovilė Zavedskaitė, kompozitorius – Gintaras Sodeika, šviesų dailininkas – Dainius Urbonis, choreografė – Gintarė Šmigelskytė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją