Festivalio uždarymo koncerto pavadinimas „Dedikacija Jam“ neatsitiktinai sutampa su viso festivalio moto. Viena iš daugialypės dedikacijos prasmių susijusi su didžio lenkų kompozitoriaus Krzysztofo Pendereckio atminimu. „Šūkį „Dedikacija jam“ – fortepijonui, reikėtų papildyti ir dedikacija garsiam lenkų kompozitoriui, kuris šįmet būtų minėjęs 90-metį. Šis didis menininkas buvo nuoširdus kovotojas už muziką, laisvę“, – sako festivalio meno vadovė Mūza Rubackytė.

Lapkričio 25 d. kartu su pianistu Barry Douglasu ji atliko Pendereckio Čakoną (in memoriam Jonas Paulius II, Motiejaus Bazaro aranžuotė fortepijonui keturioms rankoms), o štai festivalio uždarymo koncerte LNSO atliks Pendereckio Trečiąją simfoniją, tad dedikacija jam bus itin reikšminga.

Šiame kūrinyje lenkų autorius inovatyviai ir meistriškai atskleidė simfoninio orkestro galimybes, muzika alsuoja energija ir išraiškingais moderniais sąskambiais.

Įvairia muzika fortepijonui klausytojus praturtinusį festivalį pabaigs Fryderyko Chopino Koncertas fortepijonui ir orkestrui Nr. 2. Pasakojama, kad lenkų fortepijono poetu neretai vadinamas Chopinas skambindamas savo koncertus pavergė Vieną ir Paryžių; tai nebuvo įprastiniai šio žanro kūriniai, bet veikiau skambėjo tarsi lyrinės poemos; čia orkestrui pavesta gan kukli akompaniatoriaus funkcija, o karaliaujantis fortepijonas išsilieja tarsi pakilių ir ramių, žaismingų ir švelnių jausmų srautas su begalinėmis melodijomis ir ažūriniais pasažais.

Šis įspūdis gruodžio 2 d. koncerte Vilniuje gali būti ypač stiprus, mat solo fortepijonu skambins 2021 m. Klivlando konkurso nugalėtojas Martínas García García.

„Džiaugiuosi, kad šįmet atvyksta Martínas García García, Klivlando konkurso nugalėtojas. Konkursas vyko per pandemiją, jį, skambinantį su apsaugine kauke, pamačiau internetu – kitaip negalėjome. Iškart tapo aišku, jog jis – absoliučiai išskirtinė asmenybė. Kvietėme jį į Vilnių prieš dvejus metus, bet tada Martínas turėjo sveikatos problemų. Užtat netrukus sulauksime jo debiuto Nacionalinės filharmonijos scenoje. Šis nuostabus pianistas pasirodys festivalio pabaigos vakarą“, – sako M. Rubackytė.

Bilietai į LNSO ir pianisto Martíno García García koncertą, kaip ir į dar kelis festivalio koncertus netruko ištirpti (sic! – į lapkričio 28 ir 30 d. rečitalius bilietų dar yra), o tai atliepia dar vieną šūkio „Dedikacija Jam“ aspektą, rodo publikos atiduodamą pagarbą fortepijonui.

Kaip pristatydama VIII Vilniaus fortepijono muzikos festivalį sakė M. Rubackytė, „Dedikacija Jam“, tai ir „publikos dedikacija fortepijonui, nes festivalis sėkmingas nuo pat pradžių, klausytojai noriai lanko koncertus ir klausosi vieno žmogaus scenoje apie pusantros valandos. Vargu ar koks kitas instrumentas, išskyrus dieviškus vargonus, tuo galėtų pasigirti.“

Daugiau informacijos apie VIII Vilniaus fortepijono festivalio koncertus ČIA: www.filharmonija.lt ir www.vff.lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją