Ansamblio NIKO biografijoje – daugybė įspūdingų veiklos faktų. Jau beveik šimtą kartų gastrolėms Europoje, JAV ir Azijoje išvykęs ansamblis koncertavo ir Norvegijos Karalienei Sofijai, ir Jo Šventenybei Dalai Lamai, ir Popiežiui Pranciškui. 5,5 milijono klausytojų per savaitę turinti radijo stotis „Classic FM“ 2018 m. transliavo tiesioginį NIKO pasirodymą Londone, o „BBC World Service“ pristatė dešimties minučių reportažą apie kolektyvą, pabrėždami NIKO išskirtinumą bei apibūdindami kolektyvą kaip „išties vertą dėmesio“. Pasaulinėse EXPO parodose Lietuvai NIKO atstovavo du kartus, o deleguoti visų trijų Baltijos šalių Seimų NIKO paminėjo Lietuvos, Latvijos ir Estijos šimtmečius Europos Komisijoje Strasbūre.

Ansamblio klausėsi legendiniai menininkai, kūrėjai, ryškiausios politikos ir mokslo pasaulių asmenybės. Tarp jų – ir vieni garsiausių JAV muzikų, kūrėjų. Minimalistinės muzikos pradininku laikomas amerikiečių kompozitorius Terry Riley išvydęs NIKO ir išgirdęs Gedimino Gelgoto muziką savo įspūdžius apibūdino taip: „Man patinka, kad grožis yra šio menininko kūrybos principas. Tai yra, ko klausytojai ilgisi – muzikos, kuri savyje turi ryškų taikos elementą“. „Jūs esate itin originalūs! Tai buvo nuostabus performansas“ – 2020 metais apie ansamblį atsiliepė žymi JAV eksperimetinės muzikos kūrėja, kompozitorė, menininkė Laurie Anderson. O po NIKO ir violončelininko Davido Geringo koncerto tarptautiniame Uznamo muzikos festivalyje muzikos kritikas Eckhart Ochs rašė: „Vakaras su stebinančiai originalia muzika, itin patraukliame vizionieriaus ir beveik meditacinio garso, muzikinio polėkio mišinyje. Čia NIKO muzikantai – tarsi dalis gyvo muzikinio meno kūrinio, o Gelgotas – labai individualios ir tikrai vizionieriškos muzikos kompozitorius“ (Ostseezeitung, 2021).

Šįkart savo koncerte „Weill Recital Hall at Carnegie Hall“ salėje NIKO pasirinko atlikti estų kompozitoriaus Arvo Pärt bei vieno ryškiausių šiuolaikinių lietuvių kompozitoriaus Gedimino Gelgoto kūrybą, o taip pat, žymios „Deutsche Gramophone“ kompanijos užsakymu Gelgoto aranžuotą garsiojo amerikiečių kompozitoriaus Philip Glass muziką.

„Tai kontrastinga ir ryški, NIKO atlikimo braižą geriausiai atspindinti programa, kuri leis klausytojams ir panirti į meditatyvią, ramią muziką, ir džiaugtis temperamentu trykštančiais kūriniais“ – pasakojo kolektyvo įkūrėjas ir meno vadovas, kompozitorius G. Gelgotas.

Gediminas Gelgotas

G. Gelgotas tarptautinį pripažinimą pelnė prieš daugiau nei dešimtmetį, kuomet Berlyno „Konzerthaus“ salėje nuskambėjo pirmasis jo simfoninės partitūros „Never Ignore the Cosmic Ocean“ atlikimas. Vokietijos muzikos kritikų kūrinys buvo pavadintas sensacija (žurnalas „Neue Musikzeitung“). Toliau sekė jo simfoninių kūrinių atlikimai žymiausiose Europos koncertų salėse ir festivaliuose. Kūrėjo darbai yra transliuojami „Mezzo TV“, „Arte TV“, „BR Klassik“, pristatomi leidiniuose „The Violin Channel“, „The Strad“, „The Gramophone“. Naujausias kompozitoriaus darbas – bendras kūrinys su viena žymiausia šiuolaikinių lietuvių rašytoja Kristina Sabaliauskaite. Vilniaus 700 metų jubiliejui skirta stambios formos kompozicija simfoniniam orkestrui ir chorui „Vilniaus sarabanda“ susilaukė didžiulio publikos susidomėjimo, Vilniuje skelbiami vis nauji šio kūrinio atlikimai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją