Šia paroda norima pagerbti menininką, kuriam šiemet būtų sukakę 60 metų. Išėjęs per anksti, Vyga (taip jį vadino draugai ir bičiuliai) paliko vertingą savo kūrybos archyvą. Parodoje „Gentis“, nors ir nedidele apimtimi, pristatomas V. Stankaus kūrybos etapas, kuriame labiausiai atsispindi jo pasaulėjauta.

Parodoje išvysite tapybos darbus ir objektus, kurie alsuoja pagoniškų, indėniškų, afrikietiškų ir aborigeniškų motyvų gausa. Tokiu būdu nukeldami žiūrovus į transcendentinį, mistinį pasaulį bei primindami mums, kokia didelė jėga slypi žemiškuose dalykuose, kad stebuklu švytėti gali ir paprasčiausias medinis totemas.

Anot parodos organizatorių, gentis – visuose Viginto Stankaus kūrybos etapuose vyraujantis leitmotyvas. Ikonografija, lydėjusi Stankų nuo pat ankstyvųjų kūrybos metų, turi istoriją, tarytum iš kitų pasaulių atklystančius motyvus, tradicijas ir tęstinumą. Menininko kūrybai stiprią įtaką darė nuolatinis jo asmeninio augimo siekis: dėmesys aplinkai, detalėms ir simboliams, saviraiškos būdų analizė ir tyrinėjimas. Taip pat – pagarba aplinkiniams, bendrystė ir atsidavimas šeimai, gebėjimas įsiklausyti į savo vidinius instinktus, girdėti protėvių šauksmą. Visi šie gentiniai ryšiai atsispindi menininko kūriniuose: tapyboje, koliažuose, piešiniuose, skulptūrose ir totemuose.

Žemė, akmuo, popierius, smėlis, medis, drobė, pelenai (kuriuos naudojo tik iš šeimos židinio) – medžiagos, kuriomis Vigintas Stankus kūrė savo tapybos, koliažų, totemų ir skulptūros darbus. Sakralizuodamas kūrybos momentą, menininkas eksperimentavo su grynosiomis medžiagomis, tokiu būdu suteikdamas savo kūriniams tam tikros mistinės, ritualinės, pagoniškos dvasios, tokiu būdu priartėdamas prie savo ištakų, žemės.

Kaip teigia parodos kuratorė Julija Dailidėnaitė Palmeirao, „žemės vaizdinys buvo viena esminių Stankaus meninės išraiškos inspiracijų – netiesiogiai jis įkvėpė nuolatinius menininko spalvinius ieškojimus. Vigintas itin domėjosi monochromatine tapyba ir brandžiuoju kūrybos laikotarpiu kūrė daug monochrominių paveikslų ir objektų. Toks vienos spalvos tyrinėjimas, paviršių ir tekstūros nagrinėjimas, menininkui suteikė ypatingus reikšmių, šviesos ir emocijų atradimus. Net ir įvedęs daugiau spalvų, meno kūriniuose sugebėdavo išlaikyti tą subtilią žemiškosios paletės galią, kuri ir suteikia Vygos tabybai išskirtinumo bei atpažįstamumo. Paradoksalu, bet savo monumentaliuose kūriniuose perduodamas paprastumą, ramybę, kietumą ir grynumą, monochrominės tapybos pagalba Stankus sugeba sukurti itin dramatišką ir jaudinantį efektą.“

Parodos atidarymo metu buvo pristatytas albumas „Vigintas Stankus. Tylos architektas“ (išleistas 2020 metais). Retrospektyviniame albume, pristatančiame įvairius Stankaus kūrybinius etapus, reprodukuojama virš šimtas menininko darbų fotografijų. Albume kalbinami menininko aplinkai artimi žmonės, kolegos, draugai, artimieji. MO muziejaus ir Lewben Art Foundation vadovai dalijasi savo įspūdžiais bei mintimis apie tai, kodėl įtraukė menininko Viginto Stankaus kūrinius į savo kolekcijas. Pavartyti bei įsigyti meno albumą galite atvykę į „Pamėnkalnio“ galeriją.

Paroda vyks iki rugpjūčio 4 dienos.
Parodos organizatorius: Viginto Stankaus šeima
Parodos kuratorė: Julija Dailidėnaitė Palmeirao
Paroda vyksta: „Pamėnkalnio“ galerija, Pamėnkalnio g. 1, Vilnius

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją