Pasak kunigo, paminklo vietoje užstatytą garažą privatizavo kooperatyvas. Už jo nugriovimą prašoma 30 tūkst. litų kompensacijos, todėl rajono valdžia paminklą siūlo perstatyti „prie tvoros, netoli kapinių šiukšliadėžės arba seniūnijos“.

Ne tik vietos žmonės, bet ir istorikai, paveldo specialistai ir kraštotyrininkai mano, kad jis turi būti ten, kur buvo - senoje, garbingoje vietoje.

Laisvės paminklas ant bažnyčios žemės pastatytas 1930 metais. J.Stalino laikais nuo jo viršaus nupjautas kryžius. Vietoje jo tarybiniais metais uždėtas J.Stalino biustas. Po „vado“ mirties paminklas užkastas gretimame kieme.

Nugriauto paminklo vietoje išdygusį garažą pamėgo išgeriantys Lapių ir aplinkinių sodų bendrijų gyventojai. „Aplink pilna butelių, stiklo šukių, gamtinių homo sapiens atliekų. Ir visa tai prie unikalaus XVI a. pradžios kultūros paminklo, kurį lanko turistai, vos pora žingsnių nuo kapinių, pačiame miestelio centre!“, - piktinosi dvasininkas.

Klebonas pabrėžė, jog Lapių miestelis garsus savo praeitimi, paveldu, istorija. Čia yra pilies griuvėsiai, unikalus gamtos paminklas – apie 100 metrų ilgumo šimtamečių liepų alėja, buvo prieškario Lietuvos ministro pirmininko Antano Merkio dvaras, Laisvės paminklas, tačiau Lapių gyventojai nepelnytai skriaudžiami.

Kodėl per 16 metų valdžia negali surasti lėšų Laisvės atstatymui? Ar todėl, kad šalia miestelio yra šiukšlynas ir Lapės neša viso rajono šiukšlių naštą, ar todėl, kad toli nuo Vilniaus, ar lėšų neatsiranda, nes Laisvė, Nepriklausomybė, už laisvę paaukotos gyvybės - dabartinėje valstybėje jau nebe vertybės?“, - svarstė vienas iš paminklo atstatymo iniciatorių.

Kreipdamasis į miestelių, kaimų ir miestų, kuriuose jau atstatyti laisvės paminklai, kryžiai ir koplytstulpiai žmones, kunigas R.G.Skrinskas prašė solidarizuotis ir paremti Lapių bendruomenės siekį atstatyti Laisvės paminklą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją