„Hado zonos“ premjera buvo pristatyta Lietuvos kultūros sezono Bavarijoje uždarymo renginių metu. Iškart didžiulio pasisekimo sulaukęs kūrinys keliauja po Lietuvos ir užsienio festivalius. Valandos trukmės kompozicija nukelia į vandenyno gelmę, panardindama į mistišką „garsinės tamsos“ pojūtį. Kūrinys šią gegužę buvo pristatytas prestižiniame „Bang On a Can“ organizuojamame „Long Play“ festivalyje – niujorkietiška „Hado zonos“ premjera lydėjo ir pirmąjį istorijoje Lietuvos šiuolaikinės muzikos kūrėjų ir atlikėjų bendradarbiavimą su „Cantaloupe Music“ leidykla.

„Žvelgiant iš kuratorinės perspektyvos, man buvo labai svarbu, kad žiūrovai į kūrinį būtų įtraukti tiek garsiškai tiek vizualiai. Todėl garsinė medžiaga buvo papildyta menininkės Akvilės Anglickaitės sukurta šviesos instaliaciją, kuri tapo integralia kūrinio dalimi. O kuomet Žibuoklė buvo apdovanota Nacionaline premija už „šviesotamsos gelmę muzikoje“, šypsojausi, galvodama, kaip šis apibrėžimas beveik pažodžiui apibūdina „Hado zoną“. Viliuosi, kad klausytojui siūloma potyrio forma leidžia daugiasluoksniškai patirti kompozitorės kūrybinio braižo ypatybes“, – apie „Hado zoną“, kūrinį, su kuriuo gyvena jau kelerius metus, pasakoja ansamblio „Synaesthesis“ pianistė, kuratorė Marta Finkelštein.

„Hado zonoje“ akustinio ir vizualinio „panėrimo“ į vandenyno gelmes įspūdis kuriamas naudojant žemiausio tembro gyvus instrumentus, elektroniką ir šviesos instaliaciją. Šiose vandenyno gelmėse lūkuriuoja išskirtinai intensyvi emocinė patirtis.

„Hado zona“: liepos 28 d., 19 val., „Kristupo festivalyje“, Šv. Kotrynos bažnyčioje. Liepos 29 d., 20 val., Kintų festivalyje, Kintų didžiojoje bažnyčioje. Kompozitorė – Žibuoklė Martinaitytė. Atlikėjai: Artūras Kažimėkas (bosinis klarnetas), Simonas Kaupinis (tūba), Arnas Kmieliauskas (violončelė), Donatas Butkevičius (kontrabosas), Marta Finkelštein (fortepijonas). Erdvinio sprendimo kūrėja – Akvilė Anglickaitė. Projektą remia Lietuvos kultūros taryba.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją