Praėjusiais metais startavusi iniciatyva „Shorts Critics“ skirta kelti pradedančiųjų kino kritikų, žurnalistų ir komunikacijos specialistų kompetencijas kino kritikos srityje. Penkių mėnesių programa susideda iš kelių dalių – intensyvių kūrybinių dirbtuvių, tekstų rašymo veiklų, dalyvavimo festivaliuose ir, žinoma, filmų žiūrėjimo. Visą programos laikotarpį dalyvius jų veiklose lydės „Shorts Critics“ ugdymo vadovės – profesionalios kino kritikės ir filmų festivalių programų sudarytojos – Mantė Valiūnaitė ir Monika Gimbutaitė.

Rugsėjo pabaigoje būsimieji kino kritikai dalyvaus mokymų sesijoje tokiomis temomis kaip kino kritika, kūrybinis rašymas, ryšiai su žiniasklaida, kino programų sudarymas. Spalio-sausio mėnesiais dalyviai lankysis Lietuvoje vyksiančiuose kino festivaliuose: žmogaus teisių dokumentinių filmų festivalyje „Nepatogus kinas“, Europos šalių kino forume „Scanorama”, Vilniaus tarptautiniame trumpųjų filmų festivalyje, ir rašys interviu su kino kūrėjais bei recenzijas apie pasirinktus trumpametražius filmus ir/ar filmų programas. Pradedančiųjų kino kritikų tekstai bus talpinami „Lithuanian Shorts“ bei minėtų festivalių ir partnerių tinklapiuose.

„Kino kritikos mokymų programa „Shorts Critics“ yra kol kas vienintelė tokio pobūdžio programa Lietuvoje, kurioje daug dėmesio skiriama ne tik teorinėms žinioms, bet ir praktikai. Džiaugiamės, kad ir antrajame sezone ugdymo vadovės, gerai žinomos kino kritikės Mantė Valiūnaitė ir Monika Gimbutaitė, planuos aktualų kūrybinių dirbtuvių turinį pasikviečiant Lietuvos festivalių programų sudarymo, žurnalistikos, kino kritikos ir komunikacijos sričių specialistus. Pirmajame sezone įsitikinome, kad „Shorts Critics“ programa padeda pradedantiesiems kino kritikams pažinti trumpametražį kiną bei jo kritikos subtilybes iš arčiau ir įgytas žinias pritaikyti praktikoje,“ – teigia Rimantė Daugėlaitė-Cegelskienė, programos organizuojančios lietuviškų trumpametražių filmų agentūros „Lithuanian Shorts“ vadovė.

Paraiškų programai „Shorts Critics 2023-2024“ teikimo terminas – rugpjūčio 3-24 d.

Programos taisyklės čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją