„Šiųmetės „Versmės“ tekstai pristato mums pasaulį tartum automobilį be stabdžių, kuris skrieja į pabaigą. Pjesių mainai su Miuncheno Kammerspiele teatru reprezentuoja tai, apie ką aktyviausiai mąstoma Vokietijos teatre, ir atskleidžia, jog nesame tokie tolimi, kaip galėtų pasirodyti.

Kapitalizmas ir jo problematika mus užgulė visu svoriu, pažerdami krūvas klausimų: nuo to, kaip teisingai paskirstyti socialines išmokas, iki bandymo apsispręsti, ar gerti kavą su paprastu ar augaliniu pienu“, – sako LNDT meno vadovė Eglė Švedkauskaitė.

„Versmę“ pradės Žygimanto Kudirkos ir Natalijos Vorožbit kūriniai, kuriuos jie parašė tarptautinės dramaturgų rezidencijos metu. Šią rezidenciją kartu su Lietuvos nacionaliniu dramos teatru įgyvendina Karališkasis Belgijos teatras, įsikūręs Briuselyje, Madride esantis Ispanijos nacionalinis teatras ir Gorki teatras Berlyne. Šeši dalyviai vysto savo tekstus scenai, dalyvaudami kūrybiniuose susitikimuose visuose keturiuose minėtuose miestuose. Rugsėjo pabaigoje įkvėpimo jie sėmėsi Vilniuje. Jau lapkričio 7 ir 8 dienomis žiūrovai galės susipažinti su LNDT atstovų kūriniais.

„Natalija Vorožbit ir Žygimantas Kudirka taip pat kalba apie katastrofas, klaikiai artimas kaip karas Ukrainoje ir pasaulį apimantys gaisrai bei potvyniai. Jų sukurtų tekstų skaitymų nekantriai laukiu tarsi pasiūlymo teatrui, kaip kalbėti apie tai, kas vyksta būtent dabar, ir kaip į žodžius sudėti buvimo europiečiu du tūkstančiai dvidešimt trečiaisiais metais patirtį“, – prisipažįsta E. Švedkauskaitė.

Lapkričio 9, 10 ir 11 dienomis dramaturgijos festivalio lankytojams bus pristatytos trys vokiečių autorių (Noros Abdel-Maksoud, Falko Richterio ir Ewe Bembek) pjesės, vyks dramaturgo iš Miuncheno Kammerspiele Tobiaso Shusterio paskaita „Nuo pjesės užsakymo iki spektaklio premjeros“, o renginių savaitę (lapkričio 12 d.) užbaigs Lietuvos muzikos ir teatro akademijos dramaturgijos studenčių kūrybos pristatymas „Apleistieji“. Pjesių skaitymus režisuos Žygimantas Kudirka, Justinas Vinciūnas, Naubertas Jasinskas, Kotryna Siaurusaitytė, Uršulė Bartoševičiūtė ir Eglė Švedkauskaitė.

Visi „Versmės“ renginiai yra nemokami, vyks Lietuvos nacionalinio dramos teatro repeticijų salėje (išskyrus Tobiaso Shusterio paskaitą, kuri vyks salėje „Po palme“). Įėjimas į visas erdves – iš Gedimino pr. 4.

VERSMĖ 2023 programa

Lapkričio 7 d. 18 val. Žygimantas Kudirka, „Paskutinė paskutinė paskutinė vakarienė“ (pjesės skaitymas)

Rež. Žygimantas Kudirka

Aktoriai: Vainius Sodeika, Augustė Šimulynaitė, Adrija Čepaitė, Dainius Gavenonis, Algirdas Gradauskas, Miglė Polikevičiūtė, Monika Bičiūnaitė, Gediminas Rimeika

Tai kūrinys apie žmonių abejingumą apokalipsės akistatoje. Kiekvienos scenos metu žvilgsnis fokusuojamas į vieną staliuką restorane, kur žmonės valgo ir nerūpestingai kalbasi tarpusavyje. Tuo tarpu aplink juos vyksta klimato kataklizmai, kuriuos vakarieniautojai abejingai aptaria, dalinasi pasyviomis filosofinėmis ar poetinėmis įžvalgomis, geba iš to nejautriai pasijuokti ar tiesiog jas ignoruoja.

Lapkričio 8 d. 18 val. Natalija Vorožbit, „Apie ką ši pjesė, arba Kitas klausimas“ (pjesės skaitymas)

Rež. Justinas Vinciūnas

Aktoriai: Rasa Samuolytė, Povilas Barzdžius

Pjesė yra apie autoriaus temų paieškas, kurias apsunkina tai, kad gyvenimas atkakliai diktuoja vieną temą – karą, apie kurią autorius jau nebegali rašyti. Pagrindiniai veikėjai yra laidos vedėjas ir kviestinis autorius, iš kurio imamas interviu tiesioginiame eteryje, kartkartėmis jie susikeičia vietomis.

Lapkričio 9 d. 18 val. Nora Abdel-Maksoud, „Džipai“ (pjesės skaitymas)

Rež. Naubertas Jasinskas

Aktoriai: Jūratė Vilūnaitė, Algirdas Dainavičius, Alvydė Pikturnaitė, Elzė Gudavičiūtė, Gediminas Rimeika

Ar per savo gyvenimo krizę sėdėti visureigyje ir apmąstyti tėvų ir senelių nekilnojamąjį turtą bei banko sąskaitas išties prasminga? Ar tai vienintelis būdas pajusti saugumą ir išblaškyti nerimą? Rašytoja ir režisierė Nora Abdel-Maksoud pjesėje „Džipai“ tiria gilų socialinį saugumo poreikį. Jos kūryboje nagrinėjamos struktūrinės visuomenės sąlygos, kuriomis klasių skirtumai vienu metu įtvirtinami ir paneigiami.

Lapkričio 10 d. 18 val. Falk Richter, „Prisilietimas“ (pjesės skaitymas)

Rež. Kotryna Siaurusaitytė

Aktoriai: Jurga Kalvaitytė, Povilas Budrys, Božena Aleksandrovič, Šarūnas Zenkevičius, Dainius Jankauskas

Fizinis prisilietimas ir artumas iš meilės gesto virsta potencialia grėsme. Kaip nurodo pats pjesės pavadinimas, šis kūrinys apie tas sienas ir sienų įveikimą, kurios pandemijos metu įgavo naują aktualumą. Socialiniai suvaržymai į mūsų gyvenimą įnešė ne tik kitokį elgesio modelį, bet ir su tuo susijusias neurozes – baimę prisiliesti prie kito, nerimą laisvai kvėpuoti.

2023 m. lapkričio 11 d. 16 val. Tobias Schuster paskaita „Nuo pjesės užsakymo iki spektaklio“

Tobias Schuster nuo 2015 m. iki 2020 m. jis buvo vienas iš Vienos „Schauspielhaus“ vyriausiųjų dramaturgų. Daugiausia dėmesio savo darbe skyrė pjesių kūrimui su autoriais Enis Maci, Thomas Köckas ir Miroslava Svolikova. T. Schuster dažnai kviečiamas rengti pasaulines premjeras teatro festivaliuose, tarp jų – „Autorentheatertagen Berlin“, „Mülheimer Theatertagen“, „Lessingtagen Hamburg“. Nuo 2020 m. jis yra „Münchner Kammerspiele“ dramaturgas meno vadovų komandoje.

Lapkričio 11 d. 18 val. Ewe Benbenek, „Tragedijų išpera“ (pjesės skaitymas)

Rež. Uršulė Bartoševičiūtė

Aktorės: Jūratė Vilūnaitė, Adrija Čepaitė, Jovita Jankelaitytė, Sofija Marcinkevičiūtė, Meda Bernotaitė, Miglė Ona Valaitytė

„Tragedijų išpera“ – tai moters minčių srautas: ji vis ieško naujų paaiškinimų ir vis nuslysta į pateisinimą savo močiutei Lenkijoje, kuri nori sužinoti, ar ši jau susirado vyrą, savo tėvams, kurie visą gyvenimą troško vokiško paso, kurį dabar turi jų dukra, ir mėgino su dukra kalbėti vokiškai, nors patys nemokėjo šios kalbos. Ewe Benbenek kuria ritmingai šėlstančią žodžių ir trijų balsų srovę.

Lapkričio 12 d. 18 val. LMTA dramaturgijos studenčių kūrybos pristatymas „Apleistieji“

Rež. Eglė Švedkauskaitė

Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje dramaturgiją studijuojančios jaunosios kartos rašytojos „Versmės“ festivalyje pristatys savo kūrybą. Autorės – Karolina Česokaitė, Gaja Danieliūtė, Gintarė Ilginytė, Arina Krainevaitė, Gabrielė Tarnauskaitė – gavo užduotį – sukurti draminį tekstą trims veikėjams. Šią užduotį atlikti padėjo jaunųjų kūrėjų konsultante tapusi dramaturgė Indrė Bručkutė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją