Jen Marlin serijoje „Vėjo raiteliai“ du vaikai, Maksas ir Sofija, stebuklingu laivu persikelia į skirtingas Žemės vietas, patiria daug nuotykių, o kartu sužino apie Žemę kamuojančias problemas, susijusias su gyvūnais ir kaip jas galima spręsti, ar bent šiek tiek prisidėti.

„Pavyzdžiui, pirmoje knygos dalyje jie patenka į Havajus, kur yra problema su jūriniais vėžliais. Suaugusieji gal žino, vaikai gal dar ne, kad šviesos tarša suklaidina mažus vėžliukus ir jie neberanda kelio į jūrą. Vaikai nusprendžia padėti tiems mažiems jūros vėžliukams. Antroje dalyje jie keliauja į atogrąžų miškus, kurie yra naikinami, deginami, o raudonosios aros, tos įspūdingos papūgos, praranda savo gyvenamąsias vietas. Vaikai per didžiulį nuotykį, įsitraukimą, šiek tiek padeda spręsti šitą didžiulę problemą. Tad ši serija tikrai ugdo ir vaikų atsakomybę, supratimą, kad mes, žmonės, kartais keičiame pasaulį ir ne į gerąją pusę, bet galime ir į gerąją“, – pasakojo E. Baliutavičiūtė.

Vėjo raiteliai

„Kadangi tai nėra pažintinė literatūra, kur papunkčiui aiškintų, kas blogai, ką daryti, čia pasitelkiama beletrizuota, grožinė kalba – per nuotykį susipažįsta su problemomis. Tai labai neįkyrus būdas, mažai didaktinis, nes tiesioginė didaktika dažniausiai nei vaikams, nei suaugusiems nepatinka – o čia yra tas švelnesnis būdas parodyti problemą, sprendimus, o ar vaikas nori prisidėti prie kokių sprendimų, čia jau jo pasirinkimas, bet jis susipažįsta su pasauliu – tai be galo svarbu, vien žinojimas“, – sakė ji.

Šios knygos tinkamos vaikams nuo 6-7 metų.

„Stebuklingas norų krėslas“ – labai garsios XX amžiaus britų rašytojos, Enid Blyton, knyga.

„Tėvai ar seneliai prisimena seriją apie šaunųjį penketuką ir jo nuotykius, o šita knyga nukelia vaikus į stebuklingus pasaulius, supažindina su troliais, fėjomis, milžinais ir panašiai – fantastinė pasakinė knyga. Jos istorija prasideda taip, kad du vaikučiai, Molė ir Piteris, nueina į sendaikčių krautuvėlę ieškoti mamai dovanos, bet vietoj dovanos jie netyčia pakliūna ant stebuklingo krėslo, kuris gali nuskraidinti ten, kur tu nori, arba kur nori jis pats, ir nuskraidina į labai daug stebuklingų pasaulių. Tai tikrai labai žaisminga knyga, su daug nuotykių, parašyta labai trumpais skyriais, tad lengva skaityti ir tiems vaikams, kurie vos pradeda skaityti šiek tiek ilgesnius tekstus“, – kalbėjo E. Baliutavičiūtė.

Stebuklingų norų krėslas

Ši knyga rekomenduojama vaikams nuo 7 metų.

Jenny Pearson „Didysis senelio Frenko norų sąrašas“ – labai smagi, labai graži knyga, kurioje suderinamas ir humoristinis turinys, žaismingumas, šmaikštumas, o kartu ir rimtos temos.

„Čia berniukas Frenkas, kurio ir tėtis Frenkas, ir senelis Frenkas, gauna palikimą pusę milijono svarų ir senelį, kuriuo reikia pasirūpinti, o to senelio jis visai nepažinojo. Tėvai labai norėtų panaudoti pinigus, kaip jie nori, bet Frenkas mažasis jausdamas atsakomybę už visą palikimą, ką jis gavo, nusprendžia sudaryti seneliui Frenkui norų sąrašą ir įgyvendinti kartu daug įvairių dalykų, nuo visai smulkučių iki tokių, kur senam žmogui ir visokių iššūkių kelia, kaip oro balionu kelionės, ir visokie nutrūktgalviški nuotykiai“, – pasakojo literatūros ekspertė.

Didysis senelio Frenko norų sąrašas

„Aišku, nuotykių kupina knyga, bet kartu kalba apie žmones, kurie yra labai natūralūs, autentiški, kurie turi daug trūkumų, minusų, bet taip pat ir stiprybių – niekada neišgražinama nei ta šeimynėlė, nei pats Frenkas, nei jo tėvai, nei senelis, bet parodoma, kaip svarbu šeima, kad nepaisant įvairių skirtybių, trūkumų ir stiprybių, galima rasti būdą visiems sutarti ir gyventi visiems kartu, kad labai svarbu gerai pažinti vienas kitą. Tad labai šviesi ir kartu nuotykių kupina knyga. Labai svarbu, kai suderinami šitie du dalykai, rimtesnis turinys su įtraukiančiu nuotykiu“, – sakė ji.

Šią knygą siūloma skaityti vaikams nuo 9-10 metų.

Matt Cosgrove ir Eva Amores vaikams siūlo visą seriją knygų „Blogiausia gyvenimo savaitė“, kurios iki šiol išleistos knygos apie pirmadienį, antradienį ir trečiadienį.

„Kaip sakoma, būna dienų kaip tyčia, o Justinui Meilučiui pasitaikė visa savaitė, kai kiekviena diena kaip tyčia ir viskas krenta iš rankų. Serijoje tęsiami Justino Meilučio nuotykiai, tiksliau, nesėkmės – antroje dalyje jis tampa interneto sensacija, bet tikrai ne tokiu būdu, kaip jis pats norėtų. Mokykloje vyksta mokslinis šou ir kartu fotografuojama visa klasė, na, be proto daug nutikimų, progų atsiranda visokioms nesąmonėms, nelaimingiems nutikimams, kur Meilutis ir nukenčia, ne stipriai, bet jo ego įsižeidžia. O trečioje dalyje jis vis dar yra interneto sensacija, bet šį kartą jis dar patenka į didelę bėdą, ir lyg to būtų maža, kartu su savo didžiausiu priešu“, – pasakojo E. Baliutavičiūtė.

Blogiausia gyvenimo savaitė

„Šita serija, aišku, yra humoristinė, tinka nuo 7-8 metų vaikams, kuriems patinka tokios knygos, kur begalė nuotykių, mažai teksto, daug iliustracijų. Lengva skaityti, net suaugęs gali prisikikenti, tai įsivaizduoju, kaip smagu vaikams. Nors ji iškelia nuotykį, juokingus nutikimus, bet kartu ir kalba apie tai, kad visiems nutinka blogų dalykų ir būna negera, bet viskas ištveriama, jei pasiraitojame rankoves ir einame į priekį. Įkvepianti knyga“, – sakė ji.

E. Baliutavičiūtė pabrėžė, kad nors vaikų versti skaityti tiesiogine prasme nereikia, bet reikia ieškoti būtų susikalbėti ir susitarti.

„Lietuvoje ir pasaulyje nuolat kalbame apie vasaros atotrūkį, kai vaikai nesimoko mokykloje, kai kurie visai neplėtoja žinių, nusmunka per vasarą – tam skaitymas ir kitos veiklos labai svarbios. Nereiškia, kad reikia kasdien po knygą perskaityti, bet gal galima su tėvais kartu skaityti, kas gali būti labai smagu ir taip stiprinti šeimos ryšį, ar nueiti į biblioteką ir išrinkti beprotiškiausią knygą, kur tėvams gal ir keista atrodo, bet jei tai motyvuoja skaityti, tegu skaito“, – šypsojosi ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją