Pasak Valstybės pažinimo centro ekspozicijos turinio kūrėjo bei naujos parodos kuratoriaus Aurimo Lukmino, pagrindinis naujosios parodos lūkestis yra priartinti Kaune sutelktos modernistės architektūros lobyną prie sostinės gyventojų ir čia besilankančiųjų svečių bei leisti į jį pažvelgti per kiek netradicinę, sužaidybintą – lego kaladėlių – perspektyvą.

„Visai neseniai tarpukario architektūra tapo penktąja mūsų šalies vertybe, kuriai pavyko pelnyti prestižinį UNESCO statusą. Šis unikalus reiškinys pagaliau sulaukė dar daugiau Europos ir pasaulio dėmesio. Natūralu, kad apie tai jaučiame atsakomybę kalbėti ir mes – erdvė, kurios misija yra skatinti pažinti valstybę. Labai džiaugiamės galėdami pakviesti lankytojus į nedidelę, tačiau Kauno architektūrą gana išsamiai reprezentuojančią parodą. Dar įdomiau, kad jos ašimi tapo puikaus kūrėjo, lego architekto R. Mikšiūno darbai“, – pasakoja A. Lukminas.

R. Mikšiūnas architektūra susižavėjo dar vaikystėje. Pirmiausiai pastatus mėgo fotografuoti, vėliau – ėmėsi ir jų konstravimo. Prieš penkerius metus, gavęs „Lego“ rinkinį dovanų, pirmąsyk pamėgino atkartoti mėgstamiausio stiliaus – modernizmo – pastatus.

Pirmasis R. Mikšiūno sukonstruotas lego modelis – Kauno centrinis paštas. Kitas projektas – masyvi 3,5x2,5 metro lego užuolaida iš 60 tūkstančių detalių, įkvėpta architekto Felikso Vizbaro Kauno centriniame pašte sukurtos mozaikinės grindų dangos. Vis dėlto, bene daugiausiai visuomenės ir netgi tarptautinio dėmesio kūrėjas sulaukė po to, kai iš maždaug pustrečio tūkstančio detalių sukūrė garsiojo J. ir A. Iljinų namo repliką, pretendavusią tapti oficialiu danų surenkamųjų kaladėlių kompanijos „Lego“ rinkiniu.

Šiuo metu R. Mikšiūnas ne tik atkartoja, bet ir kuria sėkmingas modernizmo interpretacijas. Lego architektas įsitikinęs, jog tarpukario modernizmą ir apskritai paveldo interpretacijas galima pateikti įdomia forma, kuri sudominti gali ne tik brandžią, bet ir kur kas jaunesnę auditoriją.

„Kartais ir pats stebiuosi, kaip pavyko apjungti dvi aistras – architektūrą bei kaladėles – į tokį vienį, kuris dabar randa vietą parodose. Labiau už dėmesį mane džiugina, kai lego pastatai įkvepia ir kitus pabandyti šį tą naujo. Norėčiau, kad ir Valstybės pažinimo centro lankytojai po parodos liktų įsikvėpę, o kažkur namuose užmestas „lego“ rinkinys prisikeltų naujam gyvenimui“, – viliasi R. Mikšiūnas.

Parodoje „Sukonstruoti optimizmą: lego paroda apie Kauno architektūrą“ laukia išskirtiniai R. Mikšiūno darbai, tarp kurių ir pirmą kartą Vilniuje eksponuojamas dabartinėje Kauno Donelaičio gatvėje pastatytas J. ir A. Iljinų namo lego modelis, taip pat advokato Kazimiero Škėmos daugiabutis ir kiti.

Norintys pirmieji susipažinti su paroda, kviečiami gruodžio 9 d. 15 val. atvykti į parodos atidarymą, kurios metu sveikinimo žodį tars LR Prezidento kanceliarijos kanclerė Agila Barzdienė, mintimis apie Kauno tarpukario architektūros įrašymo į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą reikšmę dalinsis Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos sekretoriato generalinė sekretorė Miglė Mašanauskienė, optimizmo architektūros ypatumus pristatys KTU ASI Architektūros ir urbanistikos tyrimų centro vadovas dr. Vaidas Petrulis. Apie lemtingą pažintį su lego, savo hobio rezultatus ir įkvepiantį Kauną susirinkusiems papasakos ir pats kūrėjas R. Mikšiūnas.

Išankstinė registracija nereikalinga, renginys nemokamas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją