Rugpjūčio 30 d, netoli Vilniaus įsikūrusio Europos parko pušyne, vyks audiovizualinės instaliacijos „Anglies miškas“ pristatymas. Renginys prasidės 19.00 valandą šalia instaliacijos vietos. Kūrinį pristatys patys autoriai: menininkė, perspektyvinių instaliacijų kūrėja Jolita Vaitkutė, anksčiau išgarsėjusi maisto meno kūriniais, ir Andrius Mamontovas – atlikėjas, kompozitorius, aktorius, labdaros fondų įkūrėjas ir visuomenininkas.

Perspektyvinė instaliacija „Anglies miškas“ kvies apmąstyti žmonijos klestėjimo kainą, kurią moka pakitusios sudėties oru dūstanti ir karščio kamuojama planeta. Audiovizualinę patirtį sukūrusių autorių perspektyva padės suvokti savo asmeninį pėdsaką, įvertinti jį formuojančius kasdienius pasirinkimus bei energijos išteklius eikvojančius vartotojiškus įpročius. Tylaus pušyno apsuptyje statoma instaliacija įtrauks žiūrovą ne tik savo vizualumu, bet ir degimą imituojančiu garsiniu takeliu, kuris primins apie į atmosferą plūstantį anglies dvideginį ir šio proceso pasekmes mūsų visų ateičiai.

Instaliacijos autorė Jolita Vaitkutė kviečia pažvelgti į savo veiksmų ir pasirinkimų visumos ir aplinkos grožio kontrastą. „Mes gyvendami savo gyvenimą turime savus įpročius ir rutinas, kuriose egzistuojame, per daug nepagalvodami apie savo veiksmus ir nematome pilno paveikslo, prie ko tai gali privesti. Nors mes su Andriumi bendroje kūryboje vėl prakalbome apie problemas, kartu kviečiame pasidžiaugti tuo, kas aplink gražu.“, – kūrinį komentavo J. Vaitkutė.

Po instaliacijos pristatymo visų susirinkusiųjų lauks dviejų dalių diskusija „Anglies miškas – pabaigos pradžia“, kurios dalyviai kalbės vartotojiškumo ir žmogaus daromos žalos gamtai temomis. Diskusijoje dalyvaus: SEB banko tvarumo vadovas Audrius Rutkauskas, „Ignitis grupė“ tvarumo projektų vadovė Agnė Lukoševičienė, Aplinkosaugos koalicijos pirmininkė Lina Paškevičiūtė ir „Girių spiečiaus“ narys bei Lietuvos fitoterapijos sąjungos atstovas Mindaugas Potapovas. Diskusiją moderuos – Aistė Čiučiurkaitė.

„Gamta yra visko ko pradžia, tačiau dažnai pamirštame, kokia ji svarbi mūsų visų egzistavimui: nuo maisto, oro, vandens, sveikatos apsaugos iki psichologinės gerovės. Nors didžioji dalis atsakomybės už aplinkosaugą turėtų tekti įmonėms bei valstybėms, turime prisiminti, kad būtent mes ir esame tų įmonių darbuotojai, valstybių piliečiai, ir būtent mes galime inicijuoti būtinus pokyčius. Pavyzdžiui, pirkdami vieną ar kitą prekę, mes savotiškai balsuojame, kam teikiame pirmenybę, todėl rinkdamiesi aplinkai draugiškesnius produktus, darome įtaką įmonių sprendimams. Mažinti klimato kaitą ir saugoti gamtą svarbu dėl to, kad be sveikos biosferos negalėsime vystyti ekonomikos, užtikrinti socialinės lygybės, atimsime galimybę iš ateities kartų išvysti gamtos stebuklus, kuriais dar galime mėgautis patys“, – sako Audrius Rutkauskas, projekto partnerio SEB banko tvarumo vadovas.

SEB bankas, norėdamas padėti gyventojams siekti tvarumo, yra pristatęs specialią nemokamą programėlę „ManoPėdsakas | SEB“ (angl. MyFootprint | SEB). Ja naudodamiesi gyventojai gali įvertinti savo anglies dioksido pėdsaką ir gauti patarimų, kaip kasdien keisti savo įpročius, kad jis sumažėtų.

Projekto partnerė „Ignitis grupė“, suprasdama klimato kaitos poveikį ir grėsmes, palaiko instaliacijos „Anglies miškas“ žinutę ir pati imasi aktyvių veiksmų, kad prisidėtų prie klimato kaitos švelninimo. „Ignitis grupė“ planuoja iki 2030 m. savo poveikį klimatui sumažinti kone perpus – tokius jos veikloje susidarančių ŠESD emisijų mažinimo tikslus yra patvirtinusi „Mokslu grįstų tikslų iniciatyva“ (SBTi). Vėliau laukia dar didesni darbai – iki 2040–2050 metų „Ignitis grupė“ planuoja pasiekti nulinį emisijų balansą. Siekdama šių tikslų, Grupė transformuoja savo veiklą bei aktyviai prisideda prie švietimo apie tai, kaip visi galime mažinti žmonių veiklos įtaką aplinkai. Viena iš tokių edukacinių priemonių – į Lietuvą perkeltas klimato laikrodis, rodantis, kad turime suskubti, siekdami išvengti katastrofiškų klimato kaitos padarinių.

Audiovizualinei instaliacijai „Anglies miškas“ įgarsinti reikalinga elektros energija bus gaminama čia pat vietoje, tvariai – projekto rėmėjas, įmonė „Via Solis“, įrengė specialiai tam skirtą saulės elektrinę.

Europos parkas yra modernus ir šiuolaikinio meno muziejus po atviru dangumi, gyvuojantis nuo 1991 metų. Tai pirmasis nevyriausybinės organizacijos muziejus Lietuvoje, kuriame eksponuojama gerokai per šimtą įvairių pasaulio šalių menininkų darbų. Europos parkas yra puiki vieta turiningai ir sveikai praleisti laisvalaikį, atrasti meno ir gamtos vienovę, pajusti gamtos ritmą ir kraštovaizdį, ugdyti dėmesingumą ir vidinę ramybę. Muziejaus įkūrėjas ir jo meninio kraštovaizdžio autorius – Gintaras Karosas.

Instaliacija „Anglies miškas“ buvo sukurta 2021 m. ir dedikuota iniciatyvai „Neringa – Lietuvos kultūros sala“.

Trapios, UNESCO paveldo sąrašo saugomos, Kuršių nerijos ekosistemos apsuptyje, Nidos pušyno prieglobstyje pirmą kartą pristatyta perspektyvinė audiovizualinė instaliacija sukvietė žiūrovus apsvarstyti žmonijos progreso ir gamtos naikinimo santykį ir, taip pat, prisiminti 2006 m. įvykusį didįjį Neringos gaisrą, kuris pragariškomis liepsnomis sunaikino net 236 ha miško.

Atvykite į audiovizualinės instaliacijos „Anglies miškas“ pristatymą, klausykite jos garsų ir tyrinėkite įvairias perspektyvas. Galbūt čia sužinosite tai, kas įkvėps imtis veiksmų mažinant žmogaus įtaką mūsų planetos gerovei.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją