Šiemetinės „Vėjo dienos“ pristato Užupio filharmonijos instituciją, mat Respublikos prezidento Romo Lileikio teigimu, „Filharmonija arba harmonijos meilė yra Užupio savivaldos kertinis pamatas: nebūtų muzikos – nebūtų laisvės, nebūtų laisvės, -- nebūtų Užupio“.

Prie tradicinių šventės rengėjų ir šventėjų šiemet prisideda ir Užupio naujakurė – fotografijos studija „Fotos“ Paupio g 16, kuri jau pakabino fotografijos parodą "Sienų ženklai ir jų adresai". Lapkričio 13 d. 13 val. ir 19 d. 19 val. šioje studijoje vyks ir Užupio gyventojų surašymo bei sufotografavimo akcija. Užupio piliečiai, atvykę nusifotografuoti, bus vaišinami konceptualiais menais ir arbata. 19 d. 21 val. studijos kieme - video projekcija "Užupio veidas” ir šventinis laužas. Šie naujokai jau vadovaujasi Užupio dvasia: „mus remia Dievas“, drąsiai aiškina studijos direktorė Rūta Marcinkevičiūtė.

Kitos dvi fotografijų parodos vyks respublikos gyventojams ir jų svečiams įprastinėse vietose: „Užupio kavinėje“, Užupio g. 2. Nuo lapkričio 13 d. iki lapkričio 26 d. Vaida Keleras surengė paroda „Užupis“, čia ji pristatytas ir savo to paties pavadinimo fotografijų albumą, o lapkričio 27 d. S. Paukštys iškabins fotografijų ekspoziciją „Užupis iš Paukščio skrydžio“.

Galerija „Stiklo Karoliukai“, Paupio g. 2, lapkričio 4 d. siūlys meninį projektą „Sielų mainai“, o lapkričio 20 d. 16 val. būgnelių akciją „Pietų vėjas Užupyje“.

Užupio universitetas rengia paskaitų ciklą, kurių temas sužinos tik atėjusieji į fiestą. Pirmąjį „Vėjo dienų“ vakarą paskaitą skaitys prof. Alfredas Bumblauskas. Antanas A. Jonynas savo poezijos skyrelyje pristatys tris poetus, bus rodomas Jono Meko filmas „Niujorkas – mano šuo“.

Užupio filharmoniją atidarys džiazo liūtai „L+L+L“ (Viktoras Labutis, Leonidas Šinkarenka ir Gediminas Laurinavičius), kvartetas „Four strings“, penkis saksofonus pūsiantys „Sax Fix“ ir Užupio bendruomenėje puikiai pritapęs gitaristas iš Škotijos Martinas Peackock, parengęs programą „Vėjas ir malda“, klausdamas: „ar atleis mums vėjas, jeigu jo negirdėsim“.

Kristina Krasnikovienė, „Užupio kavinės“ bendrasavininkė sako, kad skaičiuoti suskilusias taures po „Vėjo dienų“ nesunku – jau trys tokios fiestos pavyko: „artistai niekada nenusibosta. Jų niekas nerenka ir, skirtingai nei politikai, artistais jie būna visą gyvenimą“.

Užupio Respublikos premjeras Sakalas Gorodeckis aiškina, kad „rudeninėje darganoje badas pažvelgia bohemos žmonėms į akis. Tada reikia burtis draugėn, kur nepučia vėjas, o tavęs kas nors laukia“.

Jam pritaria ir Respublikos Prezidentas: „Anapus upės, anapus laiko, anapus erdvės, anapus pinigų...tokia užupizmo esmė“. Nenuostabu, kad įėjimas į visus „Vėjo dienų“ renginius nemokamas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją