„Žmogus yra mąstantis gyvūnas, ir būtent dėl mąstymo jis pavargsta ir pyksta. Todėl pradėjau mąstyti, jog noriu tapti mažu gyvūnėliu, kuris nekontempliuoja ir nemąsto giliai. Tai yra viena priežasčių, kodėl atlieku žiurkėno performansą,“ – teigia Sako Kojima.

Pats šou reikalauja neįtikėtinai daug jėgų. Menininkė visai dienai įsikūnija į energingą žiurkėną: juda narve, kandžioja medieną, popierių, lukštena ir valgo milžiniškas saulėgrąžas.

„Nors mano darbai gali atrodyti niūroki, iš tiesų jie yra optimistiški. Darbai turi ironijos, skausmo ir liūdesio. Tai būdinga žmogiškajai patirčiai šiame pasaulyje. Savo darbais noriu parodyti natūraliai kylančius jausmus, skatinti juos pripažinti ir išlaisvinti dvasią žmonių, kenčiančių šiuolaikinėje visuomenėje,“ – sako menininkė.

Sako Kojima teigia, kad šiandien žmonės jaučiasi saugūs civilizuotame pasaulyje ir tokiu būdu tampame nutolę nuo alkio, kas yra sudėtinė gyvūnijos pasaulio dalis. „ Būtent civilizuoto pasaulio saugumas sąlygoja tai, kad iš savo gyvenimų nesugebame pasiimti visko. Mes kaip naminiai gyvūnai šabloniškame mieste. Nors šiuolaikiniame pasaulyje galime valdyti savo fizinį skausmą, rodos, praradome gebėjimą džiaugtis paprastais dalykais ir gyvenimu. Tai itin aktualu kalbant apie Japoniją – gyvename mažuose būstuose, kasdien vykstame į darbą per automobilių ir metro spūstis. Todėl manau, kad šia prasme esame žiurkėnai, tiesiog migruojantys nuo vieno narvelio iki kito,“ – savo kūrybą aiškina menininkė.

Atvykusi į Lietuvą, menininkė netruko susižavėti mūsų šalies gamta. Ruošdamasi festivaliui, visuomenės kritikė patraukė žvejoti į Trakus.

Visą savaitgalį su niekuo nebendrausianti Sako Kojima sekmadienį išlips iš narvo ir festivalio dalyviams atskleis savo šou idėją bei potyrius, išgyventus narve.

Visa tai ir dar daugiau – nowJapan festivalio II-ojoje programoje „Neregėta Japonija“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją