M. Schur „Kaip tapti tobulam?“ – pasielgiau nesavanaudiškai, bet kas man iš to?

Kas skiria gerą žmogų nuo blogo, atsakyti nepaprasta. Filosofai šią mįslę mėgina įminti jau tūkstančius metų. Tačiau dauguma mūsų laikome save gerais žmonėmis. Ar etiška mėgautis meno kūriniu, jei jo autorius – siaubinga asmenybė? Ar kaip nors nusižengiame moralės principams, jei patys imame skelbti apie savo gerus darbus socialiniuose tinkluose? Kiek pinigų aukoti labdarai? Ir apskritai – ką daryti, kai gerų darbų darymas ima sekinti? Šmaikščiai gvildendamas kasdienybėje kylančias moralines dilemas, autorius kviečia permąstyti mažus ir didesnius gerumo veiksmus ir suprasti tikrąją jų prasmę.

E. Shearer „Upe, vesk mane namo“ – neblėstantis motinos ryžtas surasti savo vaikus

Tai istorija apie didžiulį laisvės troškimą ir begalinę motinos meilę. Barbadosas, 1834-ieji. Skelbiama vergovės pabaiga, tačiau laimę greitai užtemdo žinia, kad pagal įstatymą buvę vergai plantacijose turės atidirbti dar šešerius metus. Išsvajota laisvė tėra naujas prievartos vardas, todėl Rachelė supranta, kad vienintelė išeitis – bėgti. Ji ryžtasi rizikuoti ir pamėginti rasti penkis iš jos atimtus vaikus. Nuo saulėtekio iki saulėlydžio, per cukranendrių ir kavamedžių laukus, sraunius vandenis, tankius miškus ir kaitros išdegintas plynes. Ji nebus laisva, kol jų neras.

L. Hughes „Duktė iš Ispanijos“ – Lotynų Amerikos dvasia, kakavos plantacija ir likimus keičiantys troškimai

Tikrais faktais paremtas romanas nukelia į Ekvadoro kakavos plantacijas. Plantacijos paveldėtoja Puri plaukdama iš Europos į Ekvadorą patenka į tragiškų įvykių sūkurį – laive nužudomas jos vyras. Panašu, kad tai ne atsitiktinumas, o užsakomoji žmogžudystė, kuria siekiama sutrukdyti Puri tapti paveldėtoja. Į klestinčius namus Puri atvyksta kaip našlys rašytojas, kurio žmona, paveldėtoja, mirė ilgos kelionės metu. Ekvadore jos laukia dvi seserys ir brolis, kurie toli gražu nėra nusiteikę draugingai. Ar Puri pavyks gauti tai, kas jai priklauso, ir kas slepiasi už didingų namų sienų?

A. Kleiva „Kaip veikia Japonija“ – japoniškas gyvenimas, į kurį smalsu pažvelgti

Atnaujinta „Kaip veikia Japonija“ – labai gyva pačių pirmųjų A. Kleivos Japonijoje praleistų metų panorama. Tai noras parodyti šalį tiems, kurie niekuomet joje nebuvo, sukurti savotišką kultūrinį, emocinį, politinį ir praktinį vadovą, kurį perskaitę galėsite pasijusti bent truputėlį priartėję prie šios paslaptingos, tačiau nepaprastai viliojančios šalies. Daugybė temų, paverčiančių šią knygą ne tik nepaprastai egzotišku, spalvingu ir patraukliu įvadu į šiuolaikinę Japoniją, bet ir gidu tiems, kurie ruošiasi šią šalį patirti savo kailiu.

V. Rykštaitė „Trisdešimt“ – ar pasaulis sugriūva po trisdešimties?

Padaryti karjerą, susituokti, susilaukti vaikų... Sąrašas, ką moteris „turi“ suspėti iki trisdešimties. Bent jau taip dažnai sako aplinkiniai. O jei nespėjai – kas tada? Artėjant šiam neva lemtingam gimtadieniui, romano herojė Jurga ieško savęs, meilės ir gyvenimo prasmių Londone. Tuo tarpu paraleliškai, lyg Jurgos svarstymų paikumo atsvara, veriasi sudėtingas jos prosenelės gyvenimo tarpsnis tarpukario Kaune. Kaip visada, į mūsų gyvenimo klišes V. Rykštaitė žvelgia su humoru ir ironija.

Juozas Erlickas „Už stiklinių vandens grotų“ – ištikimiausiems gyvojo klasiko gerbėjams

Nacionalinės premijos laureato Juozo Erlicko tekstų pristatinėti nereikia. Absurdo poetika ir graudžia ironija – taip gyvasis klasikas pažvelgia į iškilius ir varganus mūsų gyvenimo reiškinius, istorines, socialines, politines, kultūrines aktualijas. Ši knyga – pasiilgusiems paradoksalaus J. Erlicko žvilgsnio į pasaulį.

A. Schopenhauer „Gyvenimo išminties aforizmai“ – priešnuodis pasaulio banalybei

Mus lydi nuolatinis stygiaus, nepasitenkinimo, nerimo jausmas: trokštame laimės, bet negalime jos pasiekti. Smulkiems rūpesčiams ir pastangoms – valgyti, mylėti, saugotis pavojų – išeikvojame trumpą gyvenimą. Žmogaus dalia dar yra ir nuolatinė baimė, visų pirma – mirties baimė. Ieškome būdų pabėgti nuo lemties, nusiraminimo ir paguodos bandome semtis iš filosofijos, religijos, kuriame miražus ir iliuzijas, griebiamės tariamų vertybių – viskas veltui. Tačiau ši knyga parodo, kad visa tai įmanoma sumažinti.

K. Swan „Kalėdų atvirukai“ – intriguojantis ir sušildantis šventinis romanas

Jau tradicija tapęs autorės kalėdinis romanas šį kartą kviečia pasivaikščioti snieguotomis Anglijos gatvelėmis ir kopti į Himalajų viršukalnes. Santuokos kryžkelėje atsidūrę Nataša ir Robas išsiruošia žiemos atostogų, kurios, kaip tikisi, gali išgelbėti šeimos ateitį. Tačiau kelionės pabaigoje dingsta dukros mylimas pliušinis žaislas ir Nataša pasirengusi padaryti viską, kad šis atsirastų. Per socialinius tinklus ji sužino, kad dabar žaislas į Himalajų kalnus išsiruošusio Dafio talismanas. Vyras nesutinka grąžinti žaislo, bet pažada pasakoti judviejų kelionės nuotykius. Nuotraukos ir trumpi laiškai džiugina mergaitę, tačiau neramina Natašą – ar gali būti, kad už tūkstančių kilometrų esantis nepažįstamasis ją supranta geriau nei mylimas vyras?

Kalėdinė dovana T. Dirgėlos skaitytojams – „Domas ir Tomas. Dingusių mandarinų byla“

Dar vienos nuostabios Kalėdos nuostabiame Miestamiestyje – dovanos po eglute, silkė pataluose, baltoji mišrainė ir mandarinai, be kurių... Mandarinai? Šiemet jie ėmė ir tiesiog pradingo! Kalėdų stalo atributo nebeįmanoma rasti nė viename Miestamiesčio prekybos centre, kaip ir žiemą grybų rinkti į mišką išėjusio Liudo Mėmės. Ar gali būti, kad mokyklos direktorius susijęs su mandarinų prapuolimu? Ar gali būti, kad be kvapnių oranžinių vaisių miestamiestiečių Kalėdos bus sugadintos? Kultinių detektyvų komanda nieko nelaukusi skuba gelbėti Kalėdas.

G. Thubten „Būkite laisvi, būkite laimingi“ – ištarkite laimei „taip“

Esame nenuilstantys laimės ieškotojai. Dažniausiai ignoruojame dabartį, o pasiklydę minčių ir emocijų gausoje, nebemokame priimti gyvenimo tokio, koks jis yra. Laimė – tai laisvė, kuri priklauso nuo mūsų proto – išorėje nėra nieko, dėl ko pasijustume laimingi ar nelaimingi. Laimė pasirenkama, ją galime atrasti keisdami savo santykį su mintimis ir emocijomis. Praktinių patarimų kupina knyga kviečia atrasti meditaciją ir jos galią bei lavinti dėmesingo įsisąmoninimo įprotį – būti čia ir dabar. Taip pakeisime požiūrį į save ir kitus, o drauge išmoksime supratingumo, atjautos, atsparumo, dėkingumo. Pajusime tai, ką vadiname laime.

M. Slepian „Paslapčių psichologija“ – norintiems pažinti vidinį pasaulį

Pats susidūręs su ilgai slėpta tiesa ir dešimtį praleidęs tirdamas paslapčių poveikį žmogui, knygos autorius kviečia į paslaptis pažvelgti nauju kampu. Mūsų paslaptys gali mus labai slėgti. Dažnai mus slegiantis paslapčių svoris auga tik dėl to, kad jas nešiojame vieni, be kitų paramos. Nesvarbu, ar norime apsaugoti save ar savo reputaciją, santykius, mylimo žmogaus jausmus, aišku viena: slėpdami savo vidinio pasaulio dalį dažnai tampame vieniši ir izoliuoti. Tačiau taip neturi būti. Knygoje rasite moksliškai pagrįstų patarimų, kaip lengviau gyventi su paslaptimis.

Karen White „Kalėdos Trado gatvėje“ – Pietų Amerikos Kalėdų dvasia

Melanija Kalėdų turėtų laukti su džiaugsmu, tačiau nesibaigiantis mįslingai atsivėrusios vandens talpyklos kasinėjimas, istorinio namo išlaikymas, pasiruošimas šventinei vakarienei ir vis dažniau apie save primenantys lankytojai iš anapus jai kelia didžiulį susirūpinimą. Maža to, netikėtai pasklidus gandams apie Nepriklausomybės karo lobį, į Melanijos ir Džeko gyvenimą vėl sugrįžta amžinas varžovas Markas. Ar Melanijai ir Džekui pavyks pirmiems atrasti lobį ir apsaugoti savo namus? O gal Markas sunaikins viską, kas jiems brangu?

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją