Lėles valdantys aktoriai "15min" tikino, kad smagios eitynės - jiems darbas, kuris reikalauja daug atidumo, nestinga įtampos, kad kur nenukristum, o labiausiai baiminamasi ledo žabangų ir pūgos.

Aplinkinių dėmesį traukiančios lėlės viešumoje pasirodo tik kartą per metus, o atlikusios kilnią misiją ilsisi Senamiesčio teatre. Jau dešimtus metus iš eilės sausio 6-osios šventiniu pasirodymu besirūpinančio Senamiesčio teatro direktorė Laima Trainavičienė "15min" teigė, kad lėlėms reikalinga ypatinga priežiūra.

"Lėlės juk neišskalbsi, todėl reikia, kad neišsipurvintų, aktoriui labai reikia pasisaugoti rengiantis, todėl mes jam padedam", - pasakojo L.Trainavičienė.

Pasak jos, pernai lėlės buvo taip sušlapusios, kad reikėjo džiovinti dvi savaites. "Pūtėm ir orą į karalių veidus. Jis juk iš popieriaus, tad jeigu labai sudrėktų - deformuotųsi, reikėtų išmesti, o juk jau 10 metų išsaugojom", - pasakojo teatro direktorė.

Aukštaūgių lėlių valdymas taip pat reikalauja atsargumo - pro duris lengvai nepralįsi, o aktoriai viską privalo stebėti pro karaliaus krūtinės aukštyje medžiagoje prakirptas skylutes.

"Reikia eiti atsargiai, kad nepaslystum. Ant pečių lėlės viršutinė dalis laikosi patogiai - ji stabili, sveria apie 20 - 30 kilogramų. Tiesa, nematai, kur koją ant laiptų statai, tada truputį pakeli medžiagą. Reikia, kad karalius išlaikytų orumą, nebūtų suglebęs, todėl, kai pajunti svyrimą, su lėlės barzda prilaikai viršutinę dalį. Rankas kuo aukščiau reikia laikyti, kad atrodytų proporcingai su aukštai iškilusia galva", - apie lėlės valdymo subtilybes pasakojo Leonas Ciunis.

Jis devynerius metus buvo vienas iš Trijų karalių, tačiau aktorius neseniai patyrė traumą, ir medikai patarė šiemet lėlės nenešti. "Prieš nešant šiek tiek įtampos visada yra, kad nepaslystum ar vaiko nenumintum. Mažylių visada daug knibžda, būna - ir pažnaibo", - pasakojo Leonas.

Į repeticijas aktoriai susirenka tik dieną prieš eitynes - sausio 6-osios išvakarėse. Jeigu keičiasi karalius valdančių aktorių sudėtis, būsimiesiems "karaliams" senesnieji negaili patarimų. "Karaliams renkamės aukštesnius vyrus, virš 180 cm ūgio. Kad solidžiau lėlė atrodytų, kad "akys" būtų tinkamoje vietoje", - šmaikštavo teatro direktorė L.Trainavičienė.

Aktoriai, valdę karalių lėles, pagal veidus sunkiai atskiria, kuris yra Kasparas, kuris - Merkelis, o kuris - Baltazaras. "Vardus sunku atsiminti, nes pasirodymo metu jie nekalba. Ir kur čia kalbėsi, kai aktoriaus veidas ties lėlės krūtine", - juokavo Leonas.

Trijų karalių eitynės sostinėje vyksta jau nuo 1995 metų, išskyrus 1998-uosius. Eitynių iniciatorius - režisierius Rimantas Driežis. Pasak jo, idėja miestui padovanoti vaidinimą su didelėmis figūromis kilo domintis Lietuvos teatro istorija.

"XX a. pradžioje Vilniuje buvo tradicija paminėti Trijų karalių dieną teatralizuotomis eitynėmis, todėl buvo svarbu atgaivinti šią tradiciją", - teigė režisierius.