2017 m. pirmą kartą į Birštoną diskusijoms pakvietęs renginys – tai visuomeniškų piliečių, verslo, mokslo, nevyriausybinių organizacijų ir politikos atstovų susitikimas, kuriame pirmaisiais metais susirinko trys, o antraisiais – beveik šeši tūkstančiai dalyvių.

Pagrindinę festivalio diskusijų programą renginyje papildo įvairios veiklos. Dalį jų šiemet organizatoriai planuoja atrinkti taip pat konkurso būdu.

„Atviras kvietimas prisidėti formuojant festivalio programą bei siūlant veiklas padeda siekti vieno svarbiausių mūsų tikslų – pasiūlyti platformą skirtingų požiūrių ir interesų asmenims ar organizacijoms išsakyti savo nuomonę, iškelti jų manymu svarbią temą, – teigia vienas iš renginio iniciatorių Antanas Bubnelis. – Renginys auga ir tai yra puikus įrodymas, kad svarbiais Lietuvai ir jos ateičiai klausimais galime kalbėtis ir susikalbėti, kad pavyko sukurti erdvę, kurioje jaukiai jaučiasi ir idėjomis dalinasi įvairiausių sričių atstovai.“

Pernai paprašius lankytojų įvertinti, kiek tikėtina, kad jie rekomenduotų renginį draugams ar pažįstamiems, penkiabalėje skalėje šis įvertinimas siekė 4.8 iš 5. Pasak Antano Bubnelio, toks įvertinimas džiugina ir įkvepia nesustoti vystant renginį toliau.

Kaip ir ankstesniais metais, diskusijų festivalio lankytojų Birštone šiemet lauks daugiau nei 70 valandų turiningų diskusijų ir renginių, daugybė įdomių susitikimų, betarpiškų pokalbių, o šeimoms ir patiems mažiausiems dalyviams bus rengiama speciali programa. Siekiama, kad festivalio lankytojai galėtų ne tik klausytis, įsitraukti į diskusijas, bet ir patogiai, gerai bei prasmingai praleisti laiką.

Idėjas, temas bei veiklas asmenys ir organizacijos kviečiami siūlyti iki kovo 31 d. Tai padaryti galima festivalio svetainėje www.diskusijufestivalis.lt. Temų ir veiklų atrankos rezultatai bus paskelbti iki gegužės 2 dienos.

Vienas iš diskusijų festivalio „Būtent!“ tikslų – parodyti, kad svarbūs sprendimai neatsiejami nuo požiūrių įvairovės ir skirtingų visuomenės grupių įtraukimo juos svarstant. Aukšta diskusijų kultūra padeda visuomenei susitarti dėl valstybės raidos prioritetų ir lemia geresnę priimamų sprendimų kokybę. Šis festivalis – tai Lietuvoje puoselėjama atvira diskusijų erdvė, kuri prisideda prie demokratiškos, vieningos bei pažangios visuomenės kūrimo, ugdo diskusijų, įsiklausymo kultūrą ir toleranciją kitai nuomonei bei požiūriui.

Diskusijų ir demokratijos festivaliai – jau įsitvirtinusi tradicija Europoje, kurios pradininkė – Švedija. Čia vykstantis diskusijų forumas „Almedalen“ kasmet pritraukia apie 30 tūkst. lankytojų. Idėja sėkmingai vystoma ir Danijoje, Suomijoje, kitose Skandinavijos ir Baltijos šalyse. Šiemet Europoje vyks devyni demokratijos festivaliai – tarp jų ir lietuviškasis „Būtent!“. Visus juos jungia demokratijos festivalių platforma (Democracy festival Platform), skirta dalintis patirtimi ir gerąja praktika tarpusavyje, skatinti demokratijos ir diskusijų kultūrą palaikančias iniciatyvas kitose šalyse. Jauniausias demokratijos festivalių platformos narys – pernai pirmą kartą Belgijoje suorganizuotas demokratijos festivalis.

Visiems atvirą ir nemokamą diskusijų festivalį „Būtent!“ inicijuoja viešoji įstaiga „Visos idėjos“, organizuoja Birštono savivaldybė, Britų taryba, Šiaurės ministrų tarybos biuras Lietuvoje ir bankas „Swedbank“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)