„Šventę organizuosime taip, kad didžiajame pilies kieme nenutrūkstamai vyktų veiksmas, imituojantis viduramžių miestelėnų gyvenimą, – sako Brigita Balčytienė, Ryšių su visuomene ir edukacijos skyriaus vedėja. – Valandai į muziejų užsukęs žmogus pamatys ne tik triūsiančius amatininkus, bet ir bent vieną šventėje dalyvaujančio meno kolektyvo pasirodymą“.

Kadangi viduramžių šventę sunku įsivaizduoti be vaišių, kulinarinio paveldo tradicijas puoselėjantys Trakų istorijos muziejaus darbuotojai pilies kieme pagal senovinius receptus gamins originalius patiekalus ir siūlys jų paskanauti šventės dalyviams bei svečiams.

„Studijuojame istoriniuose šaltinuose išlikusius patiekalų aprašymus ir naudojamės muziejaus fonduose saugomų kulinarijos knygų, tokių, kaip 1863 m. Vilniuje Jozefo Zavadskio spaustuvėje išleistos „Kucharka litewska“ bei XIX a. pradžioje Lenkijoje spausdintų knygų receptais,“ – sako muziejininkė Alvyga Zmejevskienė.

Anot kulinarinio paveldo entuziastės, lietuviškoje virtuvėje buvo gausu mėsos patiekalų ir sriubų, todėl bus verdamos net kelių rūšių sriubos, pateikiami originalūs šalto ir karšto rūkymo mėsos gaminiai su šiandien mažai kam girdėtu svogūnų marmeladu. Bus ir „skolintų“ patiekalų, pavyzdžiui, čekiška česnakų sriuba, kurios receptą, manoma, parsivežė Vytauto Didžiojo kariai, į kovas prieš kryžiuočius pasitelkdavę čekų pulkus.

Greta ankstesniais metais Trakų salos pilies amatų dienose dalyvavusių Vilniaus puodžių cecho ir knygryšių gildijos atstovų bei Trakų juvelyrų, šiais metais savo amato mokys žvakių liejikė, kalviai, senojo vitražo meistras ir dievdirbys.

Svečius linksmins ir šokdins senosios muzikos ir šokio ansamblis „Alta danza“, Trakų pilies riterių brolijos „Viduramžių pasiuntiniai“ senovinio šokio studija bei svečiai iš Baltarusijos – istorines tradicijas puoselėjantis ansamblis „Litevski chmel“.

Mažiesiems šventės dalyviams Vilniaus „Lėlės“ teatras parodys spektaklį „Pasaka apie vėžliuką“. Be abejo, šventėje vyks riterių kovos, kuriose dalyvaus Trakų pilies riterių brolijos „Viduramžių pasiuntiniai“, „Šiaurės šventyklos ordino“ ir „Karališkosios gvardijos“ riterių klubų atstovai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją