Šeštadienį prasidedančios ir iki kito šeštadienio - liepos 17-osios - truksiančios kamerinės Nidos šventės metu tradiciškai skambės klasikinė muzika, intriguos diskusijos, vyks parodų atidarymai ir filmų peržiūros. Tačiau šiemetinis festivalis nebus tiesiogiai susijęs su vokiečių rašytojo, Nobelio premijos laureato T.Manno (1875-1955) asmenybe, kaip kad būdavo anksčiau.

Kaip renginio anonse teigia festivalio organizatoriai, šių metų festivalio temą "Mes Europoje ir Europa mumyse" padiktavo dabar išgyvenama istorija - Lietuvos stojimas į Europos Sąjunga, pokyčiai tiek "senojoje", tiek "naujojoje" istorijoje.

Festivalio diskusijos ir kiti renginiai palies Europos šalių dvasios ir mentalitetų skirtumus, kurių darną galima pasiekti ne derybomis, o bendravimu. Būtent tokį pašnekesį ir siūlys šiemetinis festivalis.

"Žodžio" - diskusijų - programoje trijų šalių - Lenkijos, Vokietijos ir Lietuvos - intelektualai dalinsis mintimis apie dabartinės Europos kultūrines vertybes, istoriją, meną. Tas pačias idėjas plėtos ir koncertų programa bei visi kiti festivalio renginiai.

Festivalio parodos - T.Manno memorialiniame muziejuje bus pristatomos dailininkų knygos iš Europos, V. ir K.Mizgirių menininkų namuose - skulptūrą, fotografiją ir video meną vienijanti paroda "Talpos".

Pasak organizatorių, Europos tautų bendrumo ženklu laikoma krikščionybė, todėl simboliniu koncertų Nidoje leitmotyvu taps Johanno (Johano) Sebastiano Bacho kūryba.

Muzikinės programos sudarytojai stengėsi parinkti lietuvių atlikėjus, dažnai koncertuojančius Europos koncertų salėse ir tapusius tarptautinių konkursų laureatais. Festivalyje debiutuos šių metų tarptautinio Mikalojaus Konstantino Čiurlionio pianistų konkurso laureatė Sonata Alšauskaitė, dainininkė Natalija Katilienė.

T.Manno festivalio metu koncertuos nuolatinis jo dalyvis - kamerinis choras "Aidija", muzikuos saksofonininkas Petras Vyšniauskas, smuikininkė Ingrida Armonaitė, violončelininkai Ramutė Kalnėnaitė ir Mindaugas Bačkus, vokiečių fleitininkas Carstenas Hustedtas (Karstenas Hiustedas), pianistas Jurgis Karnavičius, dainininkė Sigutė Stonytė, Kauno styginis kvartetas, Valstybinis Vilniaus kvartetas, smuikininkas Martynas Švėgžda von Bekkeris, obojininkas Juozas Rimas ir kt.

Skambės įvairių epochų Europos ir Lietuvos muzika - nuo baroko ar liaudies muzikos iki impresionizmo ar modernios kūrybos, taip pat šiuolaikiniai lietuvių kompozitorių kūriniai, specialiai festivalio užsakytas Vytauto Barkausko "Vasara 2004. Nida".

Bendradarbiaujant su Neringos miesto savivaldybe, Goethe's institutu Vilniuje ir Šiaurės šalių ministrų informacijos biuru, festivalio metu, po atviru dangumi prie Nidos švyturio, bus demonstruojami švedų, danų, norvegų, vokiečių ir lietuvių kino darbai.

Pirmąjį vakarą liepos 14-ąją bus pristatyti žinomo lietuvių operatoriaus ir režisieriaus Ramūno Greičiaus trumpo metražo filmas "Vasara - tolimųjų reisų metas", kuris 1998 metais Prahos festivalyje FAMU buvo pripažintas geriausiu, taip pat 2003-iaisiais tarptautiniame Berlyno kino festivalyje demonstruota ir daugiausiai publikos simpatijų pelniusi norvegų režisieriaus Jenso Lieno komedija "Džonis Vangas".

Antrasis vakaras skirtas vokiečių kinui. Jo metu bus parodyti vokiečių režisieriaus Pepes Danquarto (Pepės Dankarto) trumpametražis filmas "Keleivis be bilieto" bei bendra Vokietijos ir Suomijos komedija "Keliaujantys paukščiai - bilietas į Inarį".

Trečiąjį vakarą žiūrovų laukia garsaus švedų kino režisieriaus Jano Troellio (Troelio) filmas "Šokis" bei danų režisierės Lones Scherfig (Lionės Šerfig) pagal Dogmos manifestą sukurtas filmas "Italų kalba pradedantiesiems", kuris 2001-ųjų tarptautiniame Berlyno kino festivalyje pelnė "Sidabrinį lokį".

Visi kino vakarai nemokami, filmai bus rodomi originalo kalba su lietuviškais subtitrais.

1929-30 metais Nidoje ant Uošvės kalno buvo pastatytas žvejo trobesį primenantis namas - 1930-ųjų liepos 16-ąją T.Mannas su šeima atvyko į savo naująjį vasarnamį, kuriame jie praleido tris vasaras.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją