2020-aisiais pristačiusi dokumentinį filmą „Šuolis“ G. Žickytė pasauliui papasakojo apie 1970-aisiais iš sovietinio laivo į JAV pakrančių apsaugos katerį peršokusio ir politinio prieglobsčio pasiprašiusio Simo Kudirkos istoriją. Iškart po ceremonijos pasiteiravus, ar sudėtinga buvo kino ekrane papasakoti tokį įvykį, „Delfi Titanai 2022“ laureatė teigė, kad kūryba, kaip ir bet kuri kita veikla, turi tiek savų iššūkių, tiek savų džiaugsmų.

„Man teko pastebėti, kad kuo sudėtingiau sekasi pasiekti tam tikrų dalykų ir kuo darbo procesas sukelia daugiau iššūkių, tuo daugiau džiaugsmo teikia galutinis rezultatas. Dokumentiką kurti sunku, tačiau nėra nieko lengva, nes viskas reikalauja pastangų. Ypač tuomet, kai praeityje įvykusią istoriją nori papasakoti taip, tarsi ji vyksta dabar bei stengiesi sukurti tokią emociją, kad žiūrovas ją išgyventų kartu su herojumi.

Norint atrasti šias priemones prireikia daug dienų, mėnesių ar net metų. Tačiau, kai būna sukurtas rezultatas, pasimiršta, kokia sudėtinga kelionė buvo iki jo“, – teigia G. Žickytė.

Režisierės kurtas filmas „Šuolis“ JAV Kino meno ir mokslo akademijos patvirtintos „Oskaro“ komisijos Lietuvoje sprendimu šiemet buvo pasirinktas vienu iš dviejų Lietuvos pretendentų siekti prestižinio apdovanojimo. Pasak G. Žickytės, filmui skiriamas dėmesys ne tik džiugina, bet ir motyvuoja kurti toliau.

„Bet kuris įvertinimas ir laimėjimas, kurio susilaukia „Šuolis“, yra paskatinimas toliau nesustoti bei atperka sudėtingą ir ilgą kelią, kuriuo buvo einama siekiant sukurti šį filmą. Toks malonus paskatinimas gali būti netgi nepažįstamo žiūrovo po filmo peržiūros asmeniškai parašyta žinutė.

Be to, kai „Šuolis“ susilaukia apdovanojimų, dažnai paskambinu ir pagrindiniam filmo herojui Simui Kudirkai. Jam viską papasakoju, pasidalinu žinutėms, o Simą tai nepaprastai džiugina. Prasmę ir džiaugsmą man teikia galimybė pasidalinti tuo, kaip žmonės priima ir vertina jo istoriją“, – iškart po apdovanojimų ceremonijos sakė kūrėja.

Žurnalistės, TV ir kino režisierės, vienos žinomiausių Lietuvos dokumentinio kino kūrėjų G. Žickytės darbų sąraše kino gerbėjams gerai žinomi ir ne vieną Lietuvos bei tarptautinį apdovanojimą pelnę filmai „Baras“, „Kaip mes žaidėme revoliuciją“, „Meistras ir Tatjana“. Naujausias jos filmas „Šuolis“ debiutavo tarptautiniame Varšuvos kino festivalyje, kuriame taip pat buvo apdovanotas Geriausio ilgametražio dokumentinio filmo prizu. Vėliau „Šuolis“ aplankė kelias dešimtis tarptautinių festivalių, kuriuose skynė žiuri ir žiūrovų laurus, tarp jų – ir pagrindinį apdovanojimą Pietų Korėjos dokumentinių filmų festivalyje „EIDF 2021“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją