Spektaklyje vaidina: Deividas Rajunčius, Inga Jarkova, Eglė Špokaitė, Asta Preidytė, Laimutis Sėdžius, Vidmantas Fijalkauskas ir žinomas dainininkas Mantas Jankavičius. Sukūręs pagrindinio herojaus vaidmenį lietuviškame kine „Tadas Blinda. Pradžia“, šiame spektaklyje M. Jankavičius debiutuoja kaip dramos teatro aktorius.

DELFI foto ir video objektyvai užklydo į pirmąją spektaklio premjerą, kur turėjo išskirtinę galimybę stebėti ne tik visos kūrybinės grupės jaudulį, pasiruošimą prieš lipant į sceną, bet ir užfiksuoti kelias paties spektaklio „Laisvi drugeliai“ akimirkas.

Ne tik M. Jankavičiui, bet ir režisieriui D. Kazlauskui ši premjera – savotiškas iššūkis, nes tai - pirmas kartas, kai jis režisavo spektaklį ne Vilniuje. Nepaisant to, režisierius negali atsidžiaugti ne tik šia, J. Miltinio dramos teatro pasiūlyta pjese, bet ir spektaklyje vaidinančiais aktoriais.

Tikslumo iš aktorių reikalaujantis režisierius paatvirauja, kad pats spektaklis buvo statomas paskubomis, bet visos komandos talentas, kruopštus darbas ir begalinis atsidavimas į režisieriaus rankas, sukūrė neįtikėtiną rezultatą, kuriuo džiaugtis gali visi.

„Nepatikėsite, su šiais aktoriais neturėjome net kada skaityti pjesės ir buvom priversti iš karto eiti į sceną ir ten repetuoti. Tačiau galiu patikinti, kad per visą savo darbo laiką tokio susitelkimo, kruopštaus ir tikslaus darbo su aktoriais nesu turėjęs. Seniai mačiau tokius puikius vaidmenis teatre. Iš aktorių sulaukiau didelio atsidavimo. Darbas vyko be klausimų - tyliai, kruopščiai ir kantriai“, - gerų žodžių savo pasirinktiems aktoriams negailėjo režisierius.

Pasiteiravus D. Kazlausko, koks spektaklis, jo manymu yra sėkmingas, režisierius sakė: „Žiūrovas jokiu būdu negali pajusti to, kad aktoriai teatro scenoje vaidina. Viskas turi atrodyti natūraliai. Todėl, manau, kad kai režisieriaus nesijaučia scenoje ir viskas atrodo natūraliai, tai ir yra puikus darbas“.

Paprastumas ir tikslumas – tai, ko reikalavo režisierius D. Kazlauskas iš savo aktorių. Mat, anot jo, paprastumą išgauti labai sudėtinga, todėl tam reikia sunkaus ir kruopštaus darbo.

„Šio spektaklio pastatymui reikėjo labai tikslių ir funkcionalių dalykų: tiek aktorių vaidybos, tiek scenografijos, tiek ir muzikos“, - kalbėjo D. Kazlauskas, kuris patvirtino, jog dirbdamas jis vadovaujasi taisykle: ne dirbu tiek, kiek galiu ir sugebu, o tiek, kiek to reikia.

Pastaraisiais režisieriaus žodžiais galėjome įsitikinti ir patys. Užsukę likus porai valandų iki premjeros, darbas užkulisiuose virte virė iki paskutinės sekundės. Vyko ne tik diskusijos, repeticijos, bet ir nežymūs pakeitimai.

Toks įnirtingas darbas, pasak režisieriaus, po pirmosios premjeros, nesibaigė. Visa kūrybinė komanda po pasirodymo dirbo per naktį tam, kad antrasis pasirodymas būtų toks, kokio jie ir norėjo. Rezultatas, anot D. Kazlausko, pranoko lūkesčius, todėl galima šiek tiek atsipūsti.

Lankęsi ne vieno teatro užkulisiuose ir bendravę su daugybe aktorių bei režisierių, šį kartą išgirdome kiek kitokį požiūrį apie tai, koks turėtų būti spektaklio turinys ir atmosfera. Iki tol dauguma meno atstovų tvirtino, kad kiekvienas išėjimas į sceną yra savotiškai naujas potyris ir daug kas priklauso nuo aktorių nusiteikimo. Tačiau D. Kazlauskas primygtinai paneigė šį požiūrį.

„Esu įsitikinęs, kad nei spektaklio turinys, nei jo prasmė keistis negali. Tam ir yra skirtos repeticijos. Kiekvienas žiūrovas, atėjęs į spektaklį, turi pamatyti tai, ką turi pamatyti, o ne tai, kaip išeina arba kaip pavyko šį vakarą. Šis spektaklis ir buvo kuriamas taip, kad aktoriaus nuotaikos nelemtų spektaklio eigos bei turinio, - teigė režisierius.

Tačiau faktui, kad vyraujanti atmosfera spektaklio metu tarp aktorių ir žiūrovų nuolat kinta, D. Kazlauskas pritarė.

Į klausimą, kiek M. Jankavičiaus muzikalumas prisidėjo prie spektaklio sėkmės, D. Kazlauskas atsakė nesvarstydamas: „Visų pirma, Mantas – puikus aktorius. Jis tai įrodė ne vien kine, bet ir teatre, nes tik čia matosi tikrasis aktorius. Jeigu yra skeptikų, tegul ateina ir įsitikina. Manto muzikalumas – tik priedas, kuris išryškina jį tarp jo amžiaus aktorių Lietuvoje. Manau, kad tai yra labai didelis atradimas visiems mums“. Režisierius pridūrė, jog jis labai tikisi, kad ir kiti teatro profesionalai įvertins šį naująjį talentą bei pakvies jį atlikti ir kitus vaidmenis teatre.

Spektaklio akimirkos:

Spektaklio užkulisiai:

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)