Aktoriai sugrįžta į teatrus su daina „This is me“

Akcijos „Teatras grįžta“ tikslas – priminti visuomenei apie teatro bendruomenę, visą puokštę žmonių, kuriančių teatrą, kurie per visą karantiną nedarė jokių protesto akcijų, o tyliai laukė, kada vėl galės sugrįžti į darbą. Ypač sudėtinga situacija buvo ir yra privatiems teatrams.

„Sušilus orams, prasidėjus vakcinacijai, sugrįžtant po truputį kultūriniam gyvenimui, norisi tiek kultūros žmonėms, tiek ją remiantiems ir vartojantiems, palinkėti įkvepiančių ir saugių akimirkų“, – sako aktorė I. Žiliūtė.

Akcijos „Teatras grįžta“ iniciatorė I. Žiliūtė pasakoja, jog teatrų sugrįžimo momentą simboliškai paminėti populiaria miuziklo daina „This is me“ (liet. k. „Štai aš“) idėja kilo iš vidinio aktorių bendruomenės poreikio kalbėti apie sudėtingą pandemijos etapą, poreikio būti išgirstiems, išreikšti nepasitenkinimą, jog jų profesijos žmonės nėra vakcinacijos prioritetų sąrašuose, nors jau teatrai gavo leidimą atsidaryti ir skelbia premjeras.

„Teatras buvo uždarytas metus. Operos solistai bei aktoriai nevaidino visai, arba vaidino tuščiose salėse, o jų pasirodymai buvo transliuojami kaip internetiniai renginiai. Tai labai ilgas laikotarpis. Šie karantino metai buvo sudėtingi daugeliui žmonių, ypač medikams, teatro bendruomenėms, šeimoms su mažais vaikais namuose, privatiems verslams, o labiausiai – patyrusiems tiesiogines COVID -19 netektis. Teatras – tai ne tik pramoga, bet darbas, pragyvenimo šaltinis, profesiniai įgūdžiai. Įsivaizduokite, kad Jūs esate medikas ir negalite metus laiko dirbti. Po metų toks medikas bijos prieiti prie paciento“, – dėsto I. Žiliūtė.

Kai kurie akcijoje dalyvavę aktoriai sakė, jog vasario mėnesį jau pajutę, kaip pradėjo dvejoti savo įgūdžiais, gebėjimais, o nutrūkus pagrindiniam pajamų šaltiniui ėmėsi kitų veiklų.

„Kažkas įsidarbino vairuotojais, maisto išvežiotojais, darželio mokytojais. Vienas aktorių gavo iš kultūros tarybos stipendiją knygai rašyti. Šiandien teatras po truputį grįžta. Tai didžiulė šventė daugeliu aspektų. Teatro bendruomenė tikisi supratingumo“, – teigia Ingrida Žiliūtė.

„Visada gerbiau ir mylėjau žiūrovą. Žinojau, koks jis svarbus yra teatre, kokį svarbų vaidmenį atlieka, ir, kai viso to neliko – tas jausmas sustiprėjo, kad be žiūrovo aš esu niekas. Po ilgo išsiskyrimo, kurį lydėjo net tik ramus buvimas namuose, bet ir pyktis, žmonių susipriešinimas, bet kokią temą, kokią tik bepaliestume, supratau, kad kultūra, kokios atšakos ji bebūtų, kokio žanro, linksma ar liūdna – ji yra labai reikalinga. Turime matydami kultūrą juoktis, verkti, analizuoti. Tai mus visus stiprina. Susitikime kultūroje, teatre“, – dalinasi mintimis aktorius Eimutis Kvoščiauskas.


Naujai suskambusi populiari miuziklo daina

Akcijoje „Teatras grįžta“ dalyvavo Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro (LNOBT) solistai Rafailas Karpis, Monika Pleškytė, Lietuvos nacionalinio dramos teatro (LNDT) aktoriai Toma Vaškevičiūtė, Vilniaus lėlių teatro aktoriai Lijana Muštašvili, Imantas Precas, Šarūnas Precas, Lietuvos rusų dramos teatro (LRDT) aktorė Jevgenija Karpikova, kitų valstybinių teatrų aktoriai bei individualiai dirbantys artistai.

„ Ne visi teatrai atsidarys šį pavasarį. LNDT atvers duris savo žiūrovui tik rudenį, nes šiuo metu yra renovuojamas, privatūs teatrai dėl žiūrovų skaičiaus ribojimo kol kas neatsidarys dar šį pavasarį, tačiau tai, kad po truputį kultūrinis gyvenimas grįžta, teikia vilties mums kaip teatro bendruomenei tikėti, kad mes dar reikalingi ir, kad pandemiją pavyks suvaldyti visiems kartu“, – dėsto I. Žiliūtė.

O operos solistė M. Pleškytė linki, kad visos negandos ir karantino metu patirtas liūdesys, liktų praeityje.

Jungtinių aktorių ansamblio atliekama daina „This is me“ iš miuziklo „The greatest showman“ ( liet.k. „Didysis šou meistras“) kalba apie sugrįžimo į sceną momentą.

Originaliame miuzikle daina atsiskleidžia viename kontekste, o akcijos atveju per dainą kalbama apie globalias visą teatro, kultūros bendruomenę palietusias problemas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)