Festivalio įkūrėja ir direktorė Marija Tanana džiaugiasi, kad šis kasmetinis renginys jau sulaukė pilnametystės ir kad jį ištikimai remia Visagino miesto savivaldybė.

Festivalį pradės ir užbaigs lietuvių aktorių spektakliai. Šarūno Januškevičiaus „Lapkričio 20“ pagal tikrais įvykiais pagrįstą šiuolaikinio švedų rašytojo Larso Noréno pjesę (rež. Loreta Vaskova) nagrinės smurto, patyčių ir savižudybės temas (spalio 12 d.). O daugeliui gerai žinoma Violeta Mičiulienė spektaklyje „Pabaisų nebus“ (rež. Asta Simonaitė), sukurtame pagal moters gyvenimo istoriją, atvirai kalbės apie tai, kaip humoras už ausų ištraukia beviltiškumą iš duobės ir kad gyvenime niekada negalima pasiduoti (spalio 14 d.).

Nors šiųmetė festivalio programa kiek sutrumpės dėl iš Izraelio negalėjusių atvykti teatro menininkų, tačiau vienas Izraelio spektaklis vis dėlto bus parodytas – Aleksandro Michailovo „Mendelis knygius“ pagal Stefano Zweigo novelę (spalio 13 d.). Šiomis dienomis, kai vis daugiau žmonių ištinka karo siaubas, itin jautriai nuskambės istorija apie XX a. pradžios Vienoje gyvenusį Jakobą Mendelį – fenomenalų žinių kaupėją, gyvenusį vien tik knygų pasaulyje. Viskas negrįžtamai pasikeitė, prasidėjus karui. Knygų genijus susidūrė su Molochu...

Ypatinga festivalio viešnia – žymi Ukrainos aktorė, daugelio premijų laureatė Lidija Danilčiuk, parodysianti spektaklį „Senoji ponia peri“ pagal lenkų dramaturgo Tadeusz’o Różewicz’iaus pjesę (rež. Irina Volycka). Kas ji, ši įnoringa spektaklio Senutė, įstrigusi pasaulio ir istorijos kryžkelėje, sklandanti tarp dangaus ir žemės, tarp beprotybės ir sąmonės netekimo, tarp poezijos ir prozos? Spektaklis šiemet laimėjo Grand prix tarptautiniame teatro festivalyje „Druskininkų vasaros teatro Sankryža“ (spalio 12 d.).

Kazachstano aktorius Erkebulanas Nugumanovas spektaklyje „Gėlės Aldžernonui“ Danielʼio Keyesʼo kūrinio motyvais (rež. Gauchar Adaj) supažindins su Čarliu Gordonu – žmogumi, gyvenančiu savame pasaulyje. Aplinkiniai į jį žiūri su pajuoka – lyginant su kitais, Čarlis atrodo labai kvailas. Kitiems juokiantis, Čarlis mano, kad juokas – ko gero, protingo ir laimingo žmogaus bruožas. Taigi Čarlis ryžtasi galvos smegenų operacijai, siekdamas visą likusį gyvenimą tik šypsotis ir būti toks pat protingas kaip visi kiti.

Armėnijos aktorė Lilija Mukučian spektaklyje „Balerina“ pagal Grigorijaus Konstantinopolskio novelę (rež. Jelena Vardanian) papasakos apie mįslingą, nuostabų ir žiaurų teatro pasaulį – apnuoginantį sielą, likimus laužantį pasaulį, kuriame viskas daroma dėl Nuostabios Akimirkos, virstančios Amžinybe. Tai vienišos balerinos Varečkos monologas, kupinas prisiminimų apie beprotišką vežimąsi į sceną (spalio 13 d.).

Vokietijos menininkė Bea Ehlers-Kerbekian spektaklyje „Anės tyla“ pagal Vokietijos turkų rašytojo Doğan Akhanlı pjesę perteiks istoriją apie Vokietijoje užaugusią turkę Sabihą. Neturėdama tėvynės ar šeimos istorijos, ji prisideda prie turkų nacionalistų. Kai miršta Sabihos mama (turk. Anné), dukra sužino, kad mamai tarp krūtų yra ištatuiruotas armėniškas kryžius. Spektaklyje ryškinama būtinybė įveikti sielvartą ir tylą, prabilti apie save, nutraukti smurto ir represijų ratą, atrasti tapatybę ir įveikti izoliaciją (spalio 13 d.).

Dėl nepalankių aplinkybių greičiausiai nebus parodyti Tatjanos Chazanovskajos spektakliai „Klajojančios žvaigždės“ pagal Šolom Aleichemo romaną, „Madam Bovari“ pagal Gustaveʼo Flaubertʼo romaną (rež. Nina Solomonovna Mikhoels) ir Annos Glanz Margulis „Vilties metas“ pagal Levo Kloco apsakymą. Šiuos tris Izraelio teatro kūrėjų spektaklius festivalio organizatoriai tikisi pristatyti žiūrovams kitais metais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją