Šeštadienį Vilniaus arkivyskupijos sielovados centre pristatydama Vytauto Ališausko ir Mindaugo Paknio knygą "Šv. Kazimiero koplyčia. Vadovas" menotyrininkė Sigita Maslauskaitė susirinkusiems priminė prieš 400 metų šventuoju paskelbto karalaičio istoriją, jo kultą ir vaizdavimą mene.

Per 100 istorinių ir specialiai fotografo Tomo Vyšniausko sukurtų nuotraukų bei Šv. Kazimiero koplyčios reprodukcijų skaitytojai ras ir naujausioje leidyklos "Aidai" knygoje. Vadovo tekstai ir iliustracijos atskleidžia bendruosius istorijos ir ikonografijos duomenis, išsamiai supažindina su atskirais koplyčios objektais.

"Lietuvos didysis kunigaikštis Gediminas dabartinės Vilniaus arkikatedros vietoje buvo įkūręs pagonybės centrą. Toje pačioje vietoje iškilusioje Vilniaus arkikatedroje amžino poilsio atgulė ir jo proprovaikaitis Šv. Kazimieras, taip tarsi sujungdamas senovės ir krikščioniškąją Lietuvą", - sakė filosofas V. Ališauskas.

Pasak knygos bendraautoriaus, vienintelis Lietuvos šventasis šiuolaikiniam žmogui gali būti ne tik maldingumo, bet ir politiko pavyzdys.

Didžiojo kunigaikščio Kazimiero ir Jadvygos sūnus gimė 1458 metų spalio 3 dieną Krokuvoje, mokėsi kunigaikščio dvare pas Joną Dlugošą, dalyvavo mūšyje prie Vengrijos. Mirė nuo džiovos 1484 metų kovo 4 dieną Gardine.

Istorikas Paulius Rabikauskas surado dokumentus, bylojančius, kad Kazimieras turėjo puikią iškalbos dovaną. Jau septyniolikos metų jis sakė sveikinimo kalbas į dvarą atvykstantiems karaliams bei pasiuntiniams.

Karalaičio pamaldumą liudijo Kazimiero mokytojas J. Dlugošas ir pirmosios biografijos, o skaistybę aprašė biografas Zachario Fereri, į Lietuvą atvykęs 1520 m., kol dar buvo gyvi žmonės, pažinoję Kazimierą.

Tais laikais buvo tikima, kad džiovą įmanoma išgydyti kūniška meile. Tačiau tokį "gydymą" Kazimieras atmetė sakydamas: "Geriau mirti negu susitepti".

Karalaičiui Kazimierui šventojo garbę 1602 m. lapkričio 7 d. pripažino popiežius Klemensas VIII. Jam išleidus dekretą, žmonės ruošėsi karalaičio pagerbimo iškilmėms, tačiau dėl maro jas teko atidėti.

1604 m. gegužės 10 dieną iškilmingos muzikos, visų bažnyčių varpų gaudimo ir patrankų šūvių lydima šv. Kazimiero vėliava, kurią laikė Lietuvos kancleris Leonas Sapiega, buvo įnešta į Vilniaus Katedrą ir padėta ant gėlėse paskendusio šventojo karsto.

"Anksti miręs karalaitis Kazimieras monarchu netapo, tačiau, norisi tikėti, Vilniuje apsistojo ir globos Lietuvą iki amžių pabaigos", - sakė V. Ališauskas.

Pasak kardinolo Audrio Juozo Bačkio, "Šv. Kazimiero koplyčia. Vadovas" tai bandymas suprasti ir skaitytojams paaiškinti, ką šventovė kalba kaip visuma ir ką mums byloja kiekviena jos detalė.

Vilniaus arkikatedros Šv. Kazimiero koplyčioje knygos pristatymas rengiamas sekmadienį, 13.30 val., po Sumos. Vadovą pristatys kardinolas A. J. Bačkis, autoriai ir Prezidento patarėja Irena Vaišvilaitė.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją