MO muziejus išskirtiniais renginiais šventinį laikotarpį pažymi nebe pirmą kartą. Šįsyk „MO Kalėdos“ bus persmelktos džiazuojančios laisvės dvasios – besibaigiant Vilniaus 700–ojo jubiliejaus metams, paskutinį mėnesį pradeda skaičiuoti ir Ričardo Gavelio romano „Vilniaus pokeris“ įkvėpta paroda.

Apie džiazo įkūnytą kūrybišką maištą prieš žlugdantį režimą aštriais pjūviais kalbėjęs garsusis R. Gavelio kūrinys įkvėpė ir MO muzikinių renginių liniją – muziejaus erdvės šiemet ne kartą buvo atiduotos laisvam skambesiui, eksperimentams ir improvizacijoms.

„Koncertas „MO Kalėdos“ tęsia MO muziejuje vykstančių muzikinių renginių tradiciją – nuo sausakimšų pasirodymų parodų atidarymų MOratonuose iki didžiulės sėkmės ketvirtus metus sulaukusių „MO lauke“ koncertų vasarą.

Metus simboliškai užbaigiame talentingų jaunosios kartos menininkų džiazo tyrinėjimais – tai glaudžiai susiję su mūsų didžiojoje parodoje „Vilniaus pokeris“ gvildenama laisvos kūrybos tema“, – dalinasi MO muziejaus vadovė Milda Ivanauskienė.

Gruodžio 21 d. MO muziejaus hole skambės grupių „21st Century Quintet“ ir „Illume“ kūryba. Abu šie kolektyvai vienija jaunus, perspektyvius ir pripažinimo jau spėjusius sulaukti muzikantus, kurie džiaze drąsiai ieško netikėtų jungčių ir skirtingų kultūrų atspalvių.

„21st Century Quintet“ – armėnų folk džiazo muzikos grupė, kurią sudaro penki nariai iš Lietuvos bei Latvijos, susitikę Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje. Muzikantai drauge ir atskirai dalyvauja vietiniuose bei tarptautiniuose festivaliuose, konkursuose, projektuose, mokosi pas pasaulyje pripažintus meistrus, ieško naujų atspalvių ir įvairovės savo muzikoje. Džiazo kompozicijas grupė jungia su armėnų liaudies muzikos motyvais.

„Pirmą kartą per beveik keturis grupės gyvavimo metus turėsime koncertą gruodžio mėnesį, kalėdiniu laikotarpiu. Tai mums – svarbus įvykis, nes suprasti Kalėdų prasmę ir ją paminėti yra išties gera ir vertinga. Specialiai šiam koncertui paruošėme vieną kalėdinį kūrinį, o neseniai įrašėme per visus ketverius metus sukauptų stipriausių savo kompozicijų albumą – nekantraujame tuo pasidalinti su klausytojais“, – dalinasi grupės lyderis Davit Avetisyan.

„MO Kalėdose“ taip pat pasirodys jazz R’n’B kvartetas „Illume“, savo repertuare derinantis šiuolaikinius muzikinius sprendimus ir įvairių kultūrų prieskonius. „Illume“ muzikoje galima išgirsti Tolimųjų Rytų, hip–hop‘o ir roko elementų, tačiau greta eksperimentų su skirtingomis muzikos formomis kvartetas niekuomet neatsisako klasikinio džiazo tradicijų.

„Kuriame modernią muziką, apimančią daugelį skirtingų stilių, ieškome naujų kelių ir nebijome eksperimentuoti. MO muziejuje eksponuojamas menas taip pat drąsus ir unikalus, todėl šis derinys turėtų sukurti įdomią ir išskirtinę patirtį tiek mums patiems, tiek koncerto lankytojams“, – sako „Illume“ nariai.

Grupė šiuo metu išgyvena ypač aktyvų kūrybinį laikotarpį – dirba prie debiutinio albumo, o prieš kelias savaites išleido savo pirmąjį singlą „Bus Ride“.

„Mums labai džiugu, kad turėsime progą savo naujus kūrinius atlikti MO muziejuje. Tikimės, kad klausytojai bus maloniai nustebinti mūsų besiplečiančio repertuaro, kiek neįprastų muzikinių sprendimų ir laukinės energijos, tad labai laukiame susitikimo“, – dalinasi „Illume“.

Koncertas „MO Kalėdos“ – gruodžio 21 d. 19 val. MO muziejaus hole. Renginys nemokamas.