Jis tapo dar vienu meno pasaulio atstovu, kurį nuvertė judėjimas už lytinio išnaudojimo demaskavimą „#MeToo“.

Šio judėjimo sukeltos bangos nuvilnijo per daugybę Švedijos kultūros įstaigų ir iš postų išvertė ne vieną jų vadovą.

Nuo 2015 metų teatrui vadovavęs E. Stubo buvo atleistas už tai, kad nesugebėjo išspręsti problemų teatre.

„Valdyba yra įsitikinusi, kad Karališkajam dramos teatrui reikia pradėti nuo nulio tokiose srityse kaip darbo aplinka. Mes manome, kad geriausiai tai padarys naujas teatro vadovas“, – sakoma valdybos pirmininkės Ulrikos Arehed Kagstrom pareiškime.

Prieš kelias savaites Švedijos televizija (SVT) parodė dokumentinį filmą apie švedų dainininkę ir aktorę Josefin Nilsson, kuri mirė 2016 metais, būdama 46-erių.

Juostoje pasakojama apie J. Nilsson šiame teatre patirtą vieno garsiausių švedų aktorių priekabiavimą ir fizinį išnaudojimą, nors aktoriaus pavardė filme neminima.

Stokholmo apeliacinis teismas 1999 metais pripažino minėtą aktorių kaltu dėl užpuolimo ir skyrė jam lygtinio laisvės atėmimo bausmę.

Po šio dokumentinio filmo transliacijos kai kurie vieši asmenys ir kolegos aktoriai išreiškė pasipiktinimą, kad nepaisant nuosprendžio nuteistasis aktorius ir toliau gaudavo pagrindinius vaidmenis teatre.

Nors kilus tokiai reakcijai teatras atšaukė vieną spektaklį, kuriame jis atliko pagrindinį vaidmenį, bet kritika nesiliovė.

Kelios aktorės žiniasklaidai tvirtino, kad priekabiavimas ir lytinis išnaudojimas teatre tęsiasi daug metų, o jo vadovybė nenori girdėti nuolatinių jų skundų.

Judėjimas „#MeToo“ Švedijoje išvertė ne vieną aukšto rango pareigūną iš posto.

Nobelio literatūros premijos laureatus renkančią Švedijos akademiją 2018 metais sudrebino skandalas, kai įtakinga Stokholmo kultūros sluoksnių figūra ir vienos Akademijos narės sutuoktinės vyras prancūzas Jeanas-Claude'as Arnault buvo nuteistas už vienos jaunos moters išžaginimą.

Tarp 18 Akademijos narių kilo aštrūs nesutarimai dėl to, kad ji pateisino savo ilgalaikius ryšius su šiuo prancūzu. Prasidėjo nemalonios viešos diskusijos, atsistatydino keli Akademijos nariai ir galiausiai pirmą kartą per 70 metų buvo atidėtas Nobelio literatūros premijos apdovanojimo suteikimas.

2017 metų pabaigoje po daugybės žiniasklaidoje pasirodžiusių pranešimų apie lytinį priekabiavimą atsistatydino Stokholmo teatro „Kulturhuset Stadsteatern“ vadovas Benny Fredrikssonas.

Jo savižudybė 2018 metų kovo mėnesį privertė pagalvoti apie žiniasklaidos atsakomybę ir vaidmenį šioje istorijoje. Vėliau buvo atliktas tyrimas ir B. Fredrikssonas buvo išteisintas dėl lytinio priekabiavimo.