„Dedikacija Jam yra daugiabriaunė: tai kompozitorių ir atlikėjų, pedagogų ir festivalio organizatorių, galų gale ir koncertų klausytojų dovana Jam, Jo šventinimas. Šiais metais tai taip pat jubiliejinė dovana Vilniui, kuriam per muziką mes aukojame savo tarnystę ir meilę“, – festivalio temą pristato jo meno vadovė Mūza Rubackytė. Klausiantiems, kas tas mįslingasis Jis, sufleruojame – jo didenybė fortepijonas, ne tik festivalio, bet ir dažno Filharmonijos koncerto metu esantis scenos centre. Ne veltui pristatydama 83-iąjį koncertų sezoną LNF generalinė direktorė Rūta Prusevičienė sakė: „Jei paklaustumėte, koks instrumentas šį sezoną dominuos kaip istorijų pasakotojas, sakyčiau, kad jų bus įvairių, bet karaliaus fortepijonas, o juo per Vilniaus fortepijono festivalį „kalbės“ festivalio meno vadovės prof. Mūzos Rubackytės suburtas ypatingas pianistų žvaigždynas.“

„Fortepijonas visais laikais buvo tituluojamas instrumentų karaliumi. Nuo vunderkindo Mozarto, savo klavesinu pavergusio visą Europą, per genialųjį Lisztą ar Chopiną, sugebėjusius fortepijoną paversti orkestru, opera ar bel canto žmogišku balsu, iki mūsų dienų šis vieno žmogaus rankomis viską išreikšti galintis instrumentas mus tebestebina ir tebežavi. Pianistas, kaip iš pragaro Euridikę vienui vienas vaduojantis Orfėjas, kalba šia „miegančiąja arfa“ ir mus užburia, suteikdamas išskirtinės palaimos akimirkų“, – sako M. Rubackytė ir linkėdama praturtinančių išgyvenimų kviečia klausytis šiųmečio festivalio pianistų rengiamų programų – nuo rečitalių iki koncertų su orkestrais.

Festivalio pradžia publiką simboliškai nukels į Šiaurės Europos platumas – pirmojo koncerto (lapkričio 18 d.) programa sujungs lietuvių kompozitorės Ramintos Šerkšnytės, suomių autoriaus Jeano Sibelijaus ir norvegų romantiko Edvardo Griego muzikinės kūrybos skambesį. E. Griego Koncertą fortepijonui atliks pati festivalio meno vadovė Mūza Rubackytė, o prie Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro (LNSO) pulto stos batutos meistras Maximiano Valdésas (Čilė, JAV). Maestro jau yra žinomas Filharmonijos publikai, savo pasirodymą Lietuvoje jis surengė lygiai prieš 10 metų, 2013-ųjų Vilniaus fortepijono festivalyje. Čilės konservatorijoje baigęs fortepijono ir smuiko studijas M. Valdésas išvyko į Europą, Romos Šv. Cecilijos akademijoje studijavo kompoziciją ir dirigavimą, vėliau mokėsi pas Franco Ferrarą Bolonijoje, Sienoje ir Venecijoje, o Štutgarte ir Paryžiuje turėjo neįtikėtiną galimybę dirbti su legendiniu batutos maestro Sergiu Celibidache. Šįkart Vilniaus fortepijono festivalio vakaro simfoninei programai su LNSO M. Valdésas parengs R. Šerkšnytės „Aisbergą“ ir J. Sibelijaus Penktąją simfoniją.

Festivalį lapkričio 19 d. pratęs jau tradiciniu tapęs koncertas „Maestra ir jaunieji talentai“. Čia M. Rubackytė muzikuos su M. Rostropovičiaus labdaros ir paramos fondo „Pagalba Lietuvos vaikams“ globojamais jaunaisiais atlikėjais: Elžbieta Liepa Dvarionaite, Klėja Kašubaite, Joriu Mikužiu, Povilu Norkūnu, Pijumi Pirogovu (fortepijonas), Rugile Juknevičiūte (violončelė).

Jaunųjų talentų gija nusidrieks per porą festivalio dvigubų rečitalių, kur Vilniaus publika galės susipažinti su svarbių konkursų nugalėtojais, kylančiomis pasaulinėmis fortepijono žvaigždėmis. Lapkričio 21 d. vyks JAV prizo „Gilmore Young Artist“ 2000 ir 2022 m. laimėtojų Janice Carissa (Indonezija) ir Maximo Lando (JAV) dvigubas rečitalis „Nuo senojo iki naujojo pasaulio“, o lapkričio 28 d. laukiamas Paryžiaus Long–Thibaud ir Utrechto Liszto bei Dublino konkursų 2022 m. nugalėtojų, japonų Yukine Kuroki ir Masaya Kamei dvigubas rečitalis „Nauji Tekančios Saulės šalies vardai“.

Dar viename dvigubame rečitalyje sulauksime intriguojančios fortepijono ir perkusijos programos „Styginis ar perkusinis?“. Ją lapkričio 23 d. atliks pianistai Guoda Gedvilaitė ir Petras Geniušas bei perkusijos duetas „Per Gunt“: Guntaras Freibergas ir Pavelas Giunteris.

Rečitalius festivalyje surengs garbūs fortepijono meno meistrai, prancūzų pianistai Anne Queffélec (lapkričio 26 d.) ir Michelis Dalberto (lapkričio 30 d.). Prancūzų fortepijono legenda vadinama Anne Queffélec ne tik koncertuos, bet ir praves meistriškumo kursus. Jau trečią kartą rengiami Prancūzų fortepijono muzikos meistriškumo kursai vyks lapkričio 24 d. 10 val. Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje (Gedimino pr. 42).

Tikrų tikriausios festivalio viršūnės – lapkričio 25 d. vyksiantis pianisto ir dirigento Barry Douglaso (Airija) koncertas su Lietuvos kameriniu orkestru, kuriame greta kitų kūrinių skambėsiančią Krzysztofo Pendereckio Čakoną su Lietuvos publikai jau pažįstamu airių pianistu atliks M. Rubackytė, bei gruodžio 2 d. festivalio uždarymo koncertas, kur su Modesto Pitrėno diriguojamu LNSO pasirodys 2021 m. Klivlando konkurso nugalėtojas Martín García García. Pastarajame, paminint K. Pendereckio 90-metį, skambės jo Trečioji simfoniją, o visą festivalį pabaigs Fryderyko Chopino Koncertas fortepijonui ir orkestrui Nr. 2.

VIII Vilniaus fortepijono festivalio atidarymo koncertas Nacionalinėje filharmonijoje vyks lapkričio 18 d., šeštadienį, 19 val.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją