„Broken Heart Story“ – tai moters ir jos sielos istorija. Pagrindinė veikėja – vyriška rašytoja, kuri nebegali rašyti, nes prarado savo sielą. Rašytoja ir jos siela yra dvi priešingybės, viena – vyriška, šalta, racionali, kita – svajinga, išsiblaškiusi ir ištroškusi meilės. Rašytoją lietuviškoje „Broken Heart Story“ versijoje įkūnys aktorė Rasa Samuolytė, o jos sielą – Toma Vaškevičiūtė.

Spektaklio premjera LNDT Mažojoje salėje – balandžio 24 d., o gegužės 2 d. jis bus pristatytas Kauno nacionalinio dramos teatro žiūrovams.

Saara Turunen – ryški jauniausios kartos suomių teatro kūrėja. Jos pjesės yra išverstos į 12 kalbų ir pastatytos Suomijos, Estijos, Vengrijos, Ispanijos, Meksikos ir Jungtinių Amerikos Valstijų teatrų scenose. S. Turunen garsėja tiesmuku, kartais net stačiokišku rašymo stiliumi, o labiausiai ją dominančius reiškinius – moteriškumą, seksualumą ir meną – analizuoja savotiška ir provokuojančia teatrine kalba. S. Turunen pjesėse dera žaismė ir agresija, tame pačiame laike ir erdvėje susiduria fantastiškas pasakų ir sintetinis šiuolaikinės populiariosios kultūros pasauliai.

Lietuvos auditorijai savo pjesę „Broken Heart Story“ pati autorė jau pristatė 2013 m. lapkričio mėn. LNDT vykusiose „Naujosios dramos dienose“, o 2011 m. nepriklausomame „Q-teatteri“ teatre Helsinkyje šis spektaklis, režisuotas pačios S. Turunen, teatro kritikų buvo pripažintas vienu inovatyviausių Suomijos teatro sezono spektaklių.

„Broken Heart Story“ sprendžiami šiuolaikiniam žmogui aktualūs tapatumo, pasirinkimo klausimai. Spektaklis nesiūlo atsakymų. Atvirkščiai – jame piešiamas fantazijų ir troškimų iškreiptas, kartais absurdiškas vaizdas, kupinas klausimų. Melancholiškame „Broken Heart Story“ pasaulyje esminės gyvenimo dilemos sprendžiamos su humoru, pašiepiant masinės kultūros suformuotus stereotipus. Po naiviu stiliumi slepiasi kritiškas šiuolaikinės visuomenės vertinimas. „Būti subjektu ar objektu?“, – klausia pagrindinė herojė – ūsuota moteris, laikydama rankoje katės kaukolę.

Iš realybės ir vaizduotės sudurstytam šiuolaikinio žmogaus pasauliui perteikti autorė pasitelkia kino priemones: nuo holivudinių melodramų („Pretty Women“) citatų iki autorinio kino, kaip antai Krzysztofo Kieszlowskio „Dvigubas Veronikos gyvenimas“, asociacijų. Todėl „Broken Heart Story“ gali būti įdomūs ne tik teatro, bet ir kino publikai.

Lietuvoje šį spektaklį drauge su režisiere kuria šviesų ir vaizdo projekcijų autorius Ville Seppänen iš Suomijos ir du Lietuvos kompozitoriai – neseniai „Auksiniu scenos kryžiumi“ apdovanota Rita Mačiliūnaitė ir Karolis Drėma. Scenografijos adaptuotoja ir kostiumų autorė yra perspektyvi menininkė Simona Biekšaitė.

Kalbėdama apie pradėtus darbus režisierė S. Turunen išreiškė simpatijas Lietuvai ir Lietuvos žiūrovams. „Lietuvoje jaučiuosi labai gerai. Čia visi labai malonūs, o aktoriai – geriausi, su kokiais galėčiau čia dirbti. Jie nuostabūs. Manau, kad šis spektaklis nuo to, kurį stačiau Suomijoje, skirsis nedaug, tačiau neįsivaizduoju, kaip jį priims Lietuvos publika. Tiesa, vieną skirtumą jau pastebėjau – per šios pjesės skaitymą lapkritį nustebau išgirdusi žmonių juoką. Suomijoje tai pakankamai neįprasta. Pastebėjau, kad Lietuvoje žiūrovai teatre kur kas labiau reaguoja nei mano gimtinėje. Man patinka, kai žmonės mėgaujasi spektakliu“, – sako S. Turunen.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)