(Ne)priimkite asmeniškai: esate didelio choro narys

Iš įvairių atliekų pagamintas „choristų“ figūrėles jungianti instaliacija pristatyta prieš šventes, taip atkreipiant dėmesį į kiekvieno mūsų sugeneruojamus didžiulius atliekų kiekius ir papildomai prieš žiemos šventes dar išaugantį jų kiekį. Vienuolikos „choristų“ konstrukcija atspindi per metus vieno žmogaus paliekamų atliekų tūrį. Skaičiuojama, kad vienas žmogus kasmet sugeneruoja vidutiniškai 500 kg atliekų, o per šventes įprasti kiekiai išauga 60 proc.

Menininkė pasakoja, kad kūrybinis procesas prasidėjo nuo jau anksčiau ekologijos temomis sukurtų darbų analizės. „Įprastai iš įvairių atliekų sukurtos instaliacijos siunčia kritišką žinutę visuomenei, pabrėžia mūsų trūkumus, o mano tikslas visada – pritraukti kiekvieną žiūrovą pasitelkus estetišką vaizdą ir žaismingumą. Nemėgstu kritikuoti, manau, kad padaryti didesnį poveikį ir daugiau dėmesio galima sulaukti pasirinkus pozityvią kryptį“, – idėją argumentuoja A. Kišonaitė.

Instaliaciją inicijavusios atliekų tvarkymo bendrovės „Ekonovus“ komunikacijos vadovei Vilmai Balčiauskaitei prieš šventes svarbu priminti visuomenei, kad šis laikotarpis neturėtų būti siejamas tik su daiktais. „Mūsų paliktos atliekos niekur nedingsta, todėl svarbus ne tik rūšiavimas, bet ir atsakingas vartojimas. Menininkės sukurta instaliacija yra estetiška, traukianti akį, ja ir norime priminti mums visiems apie atliekų kalnus, kuriuos paliekame po švenčių išmesdami nesuvartoto maisto likučius ar net gautas dovanas“, – sako ji.

Agnės Kišonaitės  instaliacija Choras

Ekspertė pažymi, kad atliekos ne visada rūšiuojamos, o dalis jų netgi negali būti perdirbtos. Pavyzdžiui, dovanų popierius, kuris gaminamas iš skirtingų medžiagų, stipriai suteptos pakuotės, įvairios dekoracijos ir kiti švenčių atributai.

Atliekų estetika ir specialiai sukurtos sutartinės

Nors instaliacija buvo kuriama iš atliekų, A. Kišonaitė rūpinosi, kad galutinis vaizdas būtų estetiškas, malonus akiai. Menininkė pripažįsta, kad konstravimo etapas nebuvo toks paprastas, kaip gali atrodyti. „Kiekviena medžiaga turi savo charakteristiką, todėl turi būti jungiama skirtingomis technikomis, tarkim, vienos limpa, kitas reikia susukti. Man šis eksperimentavimo etapas yra smagus, jautiesi atradėju, kai pavyksta išgauti norimą rezultatą“, – pasakoja ji.

Visos atliekos antram gyvenimui prikeltos iš aštuonių „Ekonovus“ atliekų rūšiavimo centrų. Instaliacijai panaudoti plastiko bakeliai, trosai, PET buteliai, grūdinto stiklo luitai, metalo skardinės bei stiklo buteliukai. Drabužiai „choristams“ sukurti iš didmaišių.

„Choristų“ karkasas sukonstruotas atkartojant trimatę žmogaus figūrą ir realias proporcijas. Galvos sumontuotos iš bakelių, iš jų, pasitelkiant specialią techniką, skambės sutartinės, parašytos autorės Austėjos Zovytės. Sutartines trimis balsais įrašė profesionalūs atlikėjai. Nors anksčiau sutartines dažniausiai atlikdavo tik moterys, siekiant jas paversti aktualesnėmis, šįkart įtraukti ir vyrų balsai. „Sutartinių tekstai ragina mažinti vartotojiškumą, labiau apgalvoti pirkinius. Savo instaliacijose visada stengiuosi įpinti lietuviškumo akcentą. Nors atliekos gali būti surinktos bet kuriame pasaulio kampelyje, tačiau lietuviškos sutartinės priklauso UNESCO nematerialiam paveldui, o tai paverčia instaliaciją artimesnę kiekvienam lietuviui“, – aiškina A. Kišonaitė.

Instaliaciją Vilniuje, skvere prie Trakų ir Pylimo gatvių sankirtos, bus galima apžiūrėti iki pat sausio 31-osios. Vėliau ją planuojama eksponuoti ir kituose miestuose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją