Pasitelkus olandų rašytojo Matthijso van Boxselo įžvalgas apie prancūzų ahah ir anglų haha architektūrą, žmogaus patiriamą įspūdį ir harmonijos pojūčio buvimą ar nebuvimą, „Tylėjimai“ nagrinėja bėgančias mintis. Pasiremdamos įvaizdžiais, šokėjos Elmyra Ragimova, Sigita Juraškaitė, Viktorija Praninskaitė kuria bėgančių minčių žemėlapį bei ieško tylos apibrėžimo. O kelionei daugiasluoksniškumo suteikia dark techno muzikinis garso takelis, įrašytas prancūzų kūrėjo Dj Le Mat.

Recenzentė Miglė Markulytė teigia, jog spektaklio tema nėra vien minčių turinys, o labiau pati minties prigimtis. „Mintys spektaklyje, tarsi išnirusios iš niekur, šokinėja iš praeities į ateitį, transformuojasi nepastebimai, o kartais grubiai pertraukia sklandžią tėkmę. Jos pasireiškia atsiminimų nuotrupomis, vaizdų ar garsų fragmentais, įvairiomis asociacijomis. Konkretūs vaizdiniai staiga pradeda byrėti ir deformuotis, tarsi patekę į minčių turbulenciją. Kai šokėjų kūnai, prieš tai atlikę ritmingus judesius, staiga ima drebėti ir kratytis, suveikia kinestetinė empatija, dėl kurios jų judesius patirti bei netikėtai krūptelėti tenka ir žiūrovams,“ – apžvelgdama pasirodymą rašo ji.

Pasirodymo premjera įvyko 2023 metų pradžioje, tačiau po jos šokio spektaklis pasikeitė. Pasak kūrėjo P. Prievelio, didžiausią postūmį suteikė šokėjų kaita: dvi atlikėjos išvyko studijuoti svetur, viena jų į Olandiją, kitą – į Pietų Korėją. Tad komandą papildė scenoje puikiai atpažįstami šiuolaikinio šokio veidai: Elmyra Ragivoma, jauna ir perspektyvi atlikėja, ir Sigita Juraškaitė – atlikusi ne vieną vaidmenį kitų Lietuvos choreografų darbuose. Vasaros sezone spektaklis taip pat aplankė ir tarptautinį muzikos ir alternatyvaus gyvenimo būdo festivalį „Yaga Gathering“, kuriame transformavosi rodymui netradicinėje scenoje, o žiūrovai pasirodymą stebėjo 360 laipsnių kampu.

„Nuo pirmųjų pasirodymų daug paaugome, išbandėme spektaklį didesnėje scenoje bei netradicinėje erdvėje. Dideli pokyčiai suteikia šviežumo bei tvirtumo atlikime. Taip pat atsižvelgėme ir į kritiką bei žiūrovų išgyvenimus, patirtis spektaklio metu,“ – pasakoja choreografas.

Net ir jau mačiusiems pirmuosius šio spektaklio rodymus jis žada šviežius potyrius bei kviečia naujai patirti „Tylėjimus“.

„Pats spektaklis kalba gana sudėtinga tema – apie bėgančias mintis, kylančias iš įtempto gyvenimo ritmo. Tačiau pasirodymas gan prieinamas savo įvairiapusiškumu: naudojami fizinio teatro elementai, siekiant efektyviai perteikti temą ir leisti visiems suprasti, kad jausti būseną, kuomet jautiesi įkalintas savo minčių nėra pavienis fenomenas...“ – aiškina P. Prievelis.

Jam, kaip kūrėjui, labai aktualus psichinės būsenos balansas, o dirbdamas pedagoginį darbą pastebi, jog Lietuvos regionuose stereotipų pasitaiko dažniau nei didmiesčiuose. O spektaklis suteikia bendrumo jausmą, progą pasijusti ne vienam ar atpažinti tam tikras problemas.

Pasak choreografo, sukurti saugią aplinką jaunimui (ir ne tik), išjausti chaotišką gyvenimo ritmą bei drauge panirti į jo išgyvenimą ir negatyvumo paleidimą, tampa svarbu. Tad kiekvieną spektaklį taip pat lydi neformalus pokalbis, kurio metu žiūrovai kviečiami aptarti kilusias emocijas ir pojūčius.

Pasirodymas „Tylėjimai“ bus rodomas rugsėjo 9 d. 19 val., Ariogaloje, Ariogalos kultūros namų salėje (Raseinių šiuolaikinės muzikos festivalio „Unseen notes“ programoje), rugsėjo 21 d. 18:30 val. Kaune, Kauno kameriniame teatre (Jaunimo teatro festivalyje „Išeities taškas“), rugsėjo 22 d. 17:00 val. Rokiškyje, Rokiškio kultūros centro didžiojoje salėje, rugsėjo 23 d. 19:00 val. Vilniuje, Menų spaustuvėje. Spalio 19 d. 18 val. Anykščių kultūros centre.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją