Tampa tarptautiniu

Penktasis šokio festivalis „Pūga“ šiais metais matuojasi tarptautinio festivalio rūbą. Siekdami Vilniaus ir šio miesto svečių publiką supažindinti su tarptautiniais, tačiau į didelių festivalių organizatorių akiratį nepatenkančiais kūrėjų darbais, pristatomas šveicarų kilmės, Islandijos choreografės šokio spektaklį „Belaukiant šokio“, kuriame pasirodo latvės ir islandės duetas.

Pasak organizatorių Lauryno Žakevičiaus ir Airidos Gudaitės, kuruojant festivalio programą siekiama ir toliau sudaryti galimybes jauniesiems Lietuvos, o dabar ir užsienio šokio menininkams būti atrastiems. Dėka bendradarbiavimo su Europiniu šokio tinklu „Studiotrade“, Vilniaus miesto šokio teatro „Low Air“ rengiamas šokio festivalis pradeda būti linksniuojamas ir tarp užsienio scenos meno profesionalų.

„Tarptautiškumo elementas programoje visomis prasmėmis praplečia tiek mūsų, kaip organizatorių, tiek žiūrovų patirtį. Tai tikrai nėra pirmas mūsų įgyvendinamas tarptautinis projektas, tačiau spektaklį iš užsienio pristatome pirmą kartą. Vasario mėnesį, jau devintą kartą organizuosime „Koloniją – žiemos šokio susitikimą“, kuriame tradiciškai susitinka Lietuvos ir Europos šokio kūrėjai. Tiek festivalio, tiek „Kolonijos“ kuravime mums be galo svarbu sudaryti aplinkybęs Lietuvos šokio kūrėjams susitikti su užsienio šokio kūrėjais, tokiu būdų galime inicijuoti Lietuvos kūrėjų tarptautiškumo plėtojimąsi“, – mintimis dalinosi festivalio rengėjai.

Šokio kovos

Įvairiapusė programa

Tarpušvenčiu sostinės gyventojams neteks nuobodžiauti, o šventinę nuotaiką pratęsti kvies įvairi trijų dienų festivalio programa. Joje lauks: šokių pamokos, choreografės iš Islandijos vedamas seminaras, jaunų kūrėjų šokio premjeros, pamėgti ir įvertinti šokio spektakliai, šokių kovos ir vakarėliai.

Gruodžio 28 d.:

18:00 val., Menų spaustuvėje (Kišeninėje salėje)

Pirmąją festivalio dieną pradės netradicine šokio pamoka-vakarėliu, kurioje kvies lankytojus atsipalaiduoti ir jaustis lyg gerame vakarėlyje bei tuo pačiu išmokti įvairių gatvės šokio stilių iš tikrų šokio profesionalų.

19:00 val., Menų spaustuvėje (Juodojoje salėje)

Vakarui įgavus pagreitį, organizatoriai pasiūlys apsilankyti vizualiame, sapnų vaizdinais paremtame, žiūrovų simpatijas ir apdovanojimus pelniusiame šokio spektaklyje „Žaidimas baigtas“. Vizualaus šokio spektaklio kūrėjai imasi sapnų ir analizuoja, kaip juos galima būtų paaiškinti realiame gyvenime. Spektaklyje daug simbolių ir kodų, kuriuos, kartu su kūrybine komanda, bandys iššifruoti žiūrovai. Aplankęs Pietų Korėją, Italiją, Kiniją, Vokietiją, Bulgariją, Prancūziją ir kitas šalis, „Žaidimas baigtas“ sugrįžta į Vilnių.

20:30 val., Menų spaustuvėje (Kišeninėje salėje)

Festivalio atidarymo proga vyks vakarėlis-šokio improvizacijos sesija, suburianti visus judėti šokio ritmu. Šokėjų bendruomenėje dažnai vartojamas terminas „improvizacija“ taps pagrindiniu vakaro akcentu – sesijoje judesys bus kuriamas „čia ir dabar“, klausant DJ, stebint aplinką, vieni kitus.

Gruodžio 29 d.:

18:00 ir 20:30 val., Menų spaustuvėje (Kišeninėje salėje)

Antrąją festivalio dieną pradės jaunų Lietuvos kūrėjų premjera „Sapnuojanti gražuolė“. Tai judesio spektaklis, paremtas Charles Perrault pasaka „Miegančioji gražuolė“ ir jos pirmtake Giambattista Basile pasaka „Saulė, Mėnulis ir Talija“. Pasitelkiant šias dvi pasakas kuriama nei vienoje jų neaprašyta, autonominė sapno erdvė. Debiutuojanti režisierė ir choreografė Vaiva Paukštė kartu su spektaklio kūrybine komanda tyrinėja lyties ir naratyvo ryšį. Kūrėjai siekia pakeisti požiūrio tašką iš išorinio, vyriškojo žvilgsnio, į vidinę miegančiosios gražuolės patirtį, jos sapnišką realybę, tokiu būdu griaunant fikcinės „moters“ įvaizdį.

19:30 val., Menų spaustuvėje (Juodojoje salėje)

Iš karto po dvigubo premjeros rodymo žiūrovų lauks svečių iš tolimosios Islandijos spektaklis. „Belaukiant šokio“ pakvies žiūrovus atsiduoti intymiai laukimo akimirkai. Ką žmogus patiria laukimo būsenoje? Jei laukiame kartu, ar galime bendrai patirti pokyčių troškimą? Spektaklio laiko plėtojimas per pasikartojimą ir nebūtį, didina lūkestį, kad kažkas įvyks. Režisierės ir choreografės Yelenos Arakelow spektaklis yra paremtas lauko įrašais, darytais laukimo akimirkomis Reikjavike, Vestmano salose (Islandija), Rygoje ir Vangažiuose (Latvija).

Gruodžio 30 d.:

12:00 val. „Low Air“ šokio mokykloje

Paskutiniąją festivalio dieną organizatoriai siūlys pradėti aktyviai ir kvies šiuolaikiniam šokiui neabejingą bendruomenę ir profesionalus susitikti dviejų valandų trukmės praktiniame seminare, kurį ves Yelena Arakelow. Y. Arakelow – šveicarų kilmės choreografė, šokėja, menininkė, nuo 2015 m. gyvenanti ir kurianti Reikjavike, Islandijoje. 2018 m. ji baigė šiuolaikinio šokio bakalauro studijas Islandijos menų universitete. Šiuo metu ji yra Reikjavike įsikūrusio kolektyvo „Improv for Dance Enthusiasts“ narė, dirba Šiaurės Atlanto salų šokio tinkle, siekdama didesnio Farerų salų, Grenlandijos ir Islandijos šokio tvarumo, ir Oslo nacionalinėje menų akademijoje studijuoja šokio magistrantūroje.

18:00 val., Menų spaustuvėje (Juodojoje salėje)

„Pūgos“ finalinę dieną – dar viena premjera. Interaktyviam šokio spektaklio patyrimui pakvies trys choreografai ir šokėjai – Ema Senkuvienė, Marius Eidrigevičius ir Greta Snitkutė. Šokio spektaklio „Tiesa-Drąsa“ esamasis laikas – tai dialogas tarp praeities ir ateities. Ar įmanoma laimėti žaidimą, kurio tikslas – savo tiesoje pamatyti netiesą? O gal atsakymas slypi ne kovoje, o dialoge? Žinoma tik viena – tokiam ėjimui tikrai prireiks drąsos! „Tiesa-Drąsa“ – tai daugeliui gerai žinomas žaidimas, kurį žaisti yra kviečiamas kiekvienas. Šio žaidimo taisyklės paprastos: išdrįsti pasipriešinti žaidimo-rėžimo taisyklėms ar leisti kitam nuspręsti už tave, kas yra tavo tiesa? Bet ar visados drąsa=tiesa? O gal tiesa >< drąsa? Mes visi esame šio globalaus žaidimo figūrėlės, nuolatos judančios po erdvę tarsi žaidimo lentą tam, kad savo partijos pabaigoje būtume teisingoje pusėje.

20:00 val., Opera Social House

Festivalio uždarymo metu „Pūgos“ organizatoriai kvies į neeilinį vakarėlį, vilniečių pamiltoje susitikimų vietoje Opera Social House. „What’s Your fLow“ vakare atmosferą kurs all-styles šokių kovos, kuriose šokėjai, pasitelkę skirtingus šokio stilius, užpildys erdvę savo autentišku judesio fLow. Improvizuodami atskleis skirtingų gatvės šokio stilių technikas.

Po spektaklių vyks susitikimai su kūrėjais. Dalis festivalio renginių nemokami, reikalinga registracija. Į mokamus renginius bilietus platina Bilietai.lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją