Albume „NERTI“ nugulė trijų kompozitorių – Dominyko Digimo, Christopher Fox ir Kaveh Mirhosseini – darbai, kurie išryškina vieną svarbiausių albumo elementų: bendradarbiavimą tarp kūrėjų.

Šis albumas – eksperimentinės ir šiuolaikinės klasikinės muzikos lydinys, kurio pirmajame plane išstoja smuikas, apgaubtas lauko garsų įrašų, savadarbių instrumentų ritmų, balso improvizacijų ir noise žanro estetikos.

„Aš tiesiog norėjau nerti ten, kur man nepažįstama. Man buvo įdomu per bendradarbiavimus ir draugystes muzikoje papasakoti muzikines keliones, ieškoti to, ko natomis niekas galbūt niekada ir neužrašys“, – albumą pristatinėjo L.Kmieliauskaitė.
Lora Kmieliauskaitė

Pastaruosius metus atlikėją lydėjusios praktikos susipynė būtent šioje muzikinėje kelionėje, kurioje atsiskleidžia tiek lauko garsų įrašai, surinkti Norvegijos archipelaguose poliarinės nakties metu, tiek dialogą su iraniečių folkloro muzikais palaikantis smuikas.

„Bendradarbiavimas su Lora yra nuolatinė kūryba neapsiribojanti tik jai parašytų natų atlikimo įgyvendinimu. Nuolatos besikeičiančios atlikimo, repeticijų, medžiagos paieškų formos lemia rezultato nenuspėjamumą. Bet tai nėra tiesiog kiekvieną kartą vis kitaip skambanti laisva improvizacija ar muzikinio teksto interpretacija. Nesvarbu kokiomis aplinkybėmis ar forma veiktų kūrinys – jis išlaiko labai savitą identitetą. Po truputį atsirandantys elementai ar naudojami vis kiti kūrybos metodai formuoja šį identitetą, augina kūrinį kaip sąmoningą gyvą organizmą, kurio galutinė forma nenuspėjama“, – apie „NERTI“ kūrybinį procesą bendradarbiaujant su L. Kmieliauskaite kalbėjo kompozitorius Dominykas Digimas.

Prie šio albumo drauge su Lora dirbo iraniečių kompozitorius Kaveh Mirhosseini, jame taip pat skamba kompozitoriaus iš Jungtinės Karalystės Christopher Fox muzika. Jų dėka klausytojus „NERTI“ nublokš į poeto Iano Duhigo gelmes bei prisilies prie persų folkloro paslapčių.

„Džiaugiuosi galėdamas pabrėžti, kad šiame projekte su manimi bendradarbiavo Khodadadas Shakal-Zehi ir Bamsaras Dejkamas – vieni puikiausių liaudies muzikantų Irane“, – pasakojo Kaveh Mirhosseini.

Albumas visose muzikos klausymosi platformose pasirodys jau spalio 12 d., tačiau gyvą kūrinio „Nerti II“ įrašą išgirsti bus galima jau labai greitai – rugsėjo 23 d.

Netrukus pasirodysiantį muzikinį klipą „Nerti II“ sukūrė kinematografas Eitvydas Doškus, kurio filmografiją sudaro daugiau nei 30 kino filmų, tarp kurių – „Čia buvo Vilnius“, „Tarp Žolių“, „Paskutinė Medaus Mėnesio Diena“, „Ramybė mūsų sapnuose“.

„NERTI“ spalio mėnesį taip pat pasirodys ir vinilo plokštelės formatu, kuriam ypatingą viršelį kuria bei audžia menininkė Morta Jonynaitė.

„Kiekvienas prie savo vidinės ramybės artėjam arba į ją ateiname savais keliais, šis albumas, man regis, leis užčiuopti šio nėrimo gilyn paieškas“, – sakė L.Kmieliauskaitė.

Lora Kmieliauskaitė aktyviai veikia ir teatro bei kino laukuose. Šiuo metu kūrėja studijuoja šiuolaikinės muzikos meno doktorantūrą Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje. Jos muzikinė raiška apima daugybę žanrų, įskaitant eksperimentinę ir šiuolaikinę muziką.

Savo performansuose L. Kmieliauskaitė neretai taiko įvairių ne muzikinių medijų, judesio ir teatro elementus, taip pelnydama unikalios ir eksperimentuojančios menininkės reputaciją – be individualios praktikos ji taip pat aktyviai įsitraukia į kūrybinį bendradarbiavimą ir vysto performatyvumo tyrimus.

Muzikė taip pat yra viena iš šiuolaikinės muzikos ansamblio „Twenty Fingers Duo“ įkūrėjų ir atlikėjų – kartu su broliu violončelininku Arnu Kmieliausku yra išleidusi tris albumus („Performa“, „Dualitas“ ir „Two Sides: West / East“).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją