"Aptrupėjusios originalios skulptūros, neveikiantis fontanas, apleistas tvenkinys ir pagrindinis pastatas - taip šiandien atrodo dvaras, kurį dvarininkai puoselėjo beveik penkis šimtmečius", - dabartinę dvaro būklę apibūdino Šilainių bendruomenės centro atstovė.

Dvare ir jo priestate yra per dešimt butų, kurie yra privatizuoti ir juose gyvena šeimos. Tuo metu buvo tikimasi, kad leidus privatizuoti pastatą, savininkai pasirūpins savo turtu ir aplinka, tačiau šiuo metu dvaras baigia sugriūti, dvarui priklausianti teritorija yra apleista.

Ketvirtadienį surengtame savivaldybės politikų, administracijos ir bendruomenės atstovų pasitarime bendruomenės atstovė siūlė savivaldybei skirti pinigų dvarui ir parkui sutvarkyti. Mintis, kad sutvarkytame dvaro kieme bendruomenė galėtų rengti šventes neatrodo lengvai įgyvendinama, nes pastatas priklauso privatiems asmenims.

Kauno miesto savivaldybės Tarybos narys Gediminas Žukauskas pasiūlė išpirkti iš gyventojų butus.

"Tuomet būtų daug paprasčiau spęsti dvaro restauravimo klausimą, be to, atnaujintame dvare galėtų vykti koncertai ar kiti renginiai", - sakė jis.

Tokiam sprendimui reikėtų ir dvaro gyventojų sutikimo.

Aplinkos apsaugos skyriaus vedėjos Marijos Stanikūnienės teigimu, būtina išvalyti Linkuvos dvaro teritorijoje esantį tvenkinį. Kauno miesto valdžia skyrė 100 tūkst. litų, bet jau du kartus per viešąjį konkursą nepavyko rasti rangovo.

Prieš keliolika metų iš aplinkos apsaugos lėšų buvo įrengta siurblinė, kad kanalizacijos nuotekos patektų į "Kauno vandenų" tinklus.

"Įmonės nesutinka valyti tvenkinio už 100 tūkst. litų. Verslininkai sutiktų atlikti valymo darbus bent jau už 250 tūkst. litų, nes vanduo tvenkinyje tesiekia pusę metro, o dumblas - pusantro", - sakė M. Stanikūnienė.

Artimiausiu metu šį klausimą rengiamasi svarstyti miesto Kolegijos posėdyje.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją