Šiauliečių ir svečių šiomis balandžio dienomis laukia išties neeilinis teatrinis nuotykis, nes tai, ką publikai ruošiasi parodyti studentai, šįkart ypač intriguoja. Festivalio programoje šokio, satyros, poezijos, improvizuoti ir estrados žanro spektakliai, lietuvių autorių ir amerikiečių klasikų pastatymai.

Tokia teatrinių žanrų įvairovė tik dar kartą patvirtina neribotas šiuolaikinio teatro galimybes ir perspektyvas, tarsi naikinančias žanrų ribas ir takoskyrą tarp elitinio, pramoginio, mėgėjų ir profesionalų meno.

Daugelis festivalio kolektyvų į Šiaulius atvyksta ne pirmą kartą: tai LMTA vaidybos II kursas (vadovė prof. Algė Savickaitė), LMTA II kurso magistrantai (vadovas Aidas Giniotis), Klaipėdos universiteto teatro režisūros III kursas (vadovai doc. Gytis Padegimas ir Darius Meškauskas).

Na, o „vietinėms pajėgoms“ antrą kartą atstovaus Šiaulių universiteto estrados meno specialybės III (vadovas Juozas Žibūda) ir IV kursai (vadovas Albinas Kėleris). Profesionalų gretas šiemet papildys prof.Vlado Bagdono, Sauliaus Bareikio ir Cezario Graužinio vadovaujami vaidybos II kurso studentai ir ne mažiau įdomūs bei žinomi kitų aukštųjų mokyklų mėgėjų teatro kolektyvai: LŽŪU teatras (vadovė Remigija Sadzevičienė) ir Vilniaus pedagoginio universiteto kolektyvas (vadovas Albertas Vidžiūnas).

Taigi festivalio metu mėgėjai turės retą progą mesti iššūkį profesionalams.

Kita vertus, šio festivalio tikslas – ne konkursinė ir juo labiau ne konkurencinė įtampa, o priešingai – atviras ir šiltas bendradarbiavimas bei kūrybiniai mainai.

Festivalio organizatoriai tarsi pritardami garsaus britų režisieriaus Peter Brook‘o idėjai, kad teatro mene svarbiausia yra kurti GYVĄJĮ TEATRĄ, šįkart akcentuoja ne tiek baigtinį rezultatą – spektaklį, kiek patį kūrybos PROCESĄ.

Tad greta rodomų spektaklių viso festivalio metu veiks KŪRYBINĖS DIRBTUVĖS, kuriose scenos judesio, scenos kalbos ir aktorinio meistriškumo mokys garsūs ir žinomi savo srities specialistai: doc. E. Savukynaitė, doc. E.Ušinskaitė, doc. G. Padegimas, A. Giniotis.

Festivalio organizatoriai, ŠU Menų fakulteto Teatro katedra ir ŠU studentų reikalų tarnyba, įsteigė diplomus geriausiam kiekvieno pasirodymo aktoriui ir aktorei, įteiks diplomus bei remėjų prizus kiekvienam dalyvaujančiam kolektyvui.

Norisi tikėti, kad viso to festivalyje vyraus kūrybinga atmosfera, kad, kaip ir ankstesniuose festivaliuose, salė bus pilna žiūrovų, kad intriguojančių momentų, prasmingų susitikimų, teatrinių atradimų, naujų veidų ir pažinčių tikrai netrūks. Sceninės raiškos įvairovė, gyvas teatrinis procesas ir kūrybinis bendradarbiavimas – tokie pagrindiniai šio festivalio akcentai, jo dalyviams galintys tapti išties neįkainojamu ir stipriu postūmiu. Taigi, šįkart PO SAULE buriasi GYVAS TEATRAS – ieškantis, kuriantis, improvizuojantis ir, žinoma, šiek tiek rizikuojantis.