Vaikystėje sulauktas T. Ivanausko laiškas

S. Paltanavičius sakė, kad mintis parašyti knygą apie T. Ivanauską jam kirbėjo daugiau kaip 50 metų.

„Viskas prasidėjo, kai aš, septintokas būdamas, parašiau profesoriui laišką. Tai buvo labai drąsu kaimo vaikui, bet aš jau paukštinėjau, stebėjau paukščius, papasakojau jam apie savo atradimus ir išsiunčiau į Obelynę, kuri yra prie Kauno, dabar beveik pačiame Kaune. Žinoma, profesorius, garbaus amžiaus, tuo metu jau gyveno Kaune ir savo sodyboje būdavo tik vasarą, todėl maniau, kad laiškas dingo, bet, prisimenu, gegužės viduryje ateina kaimo paštininkas ir atneša profesoriaus laišką ir dvi knygas – o po dviejų savaičių profesorius mirė. Tada aš supratau ir žinau pats sau visą gyvenimą, kad reikia dalintis ir reikia tikėti žmonėmis, nes, įsivaizduokite, rašyti kažkokiam vaikui į kažkokį nežinomą kaimą, argi verta? Eidamas 88 metus profesorius ėjo į Kauno centrinį paštą, pats iš jo siuntė siuntinį, rašė – jo paties buvo ant suvynioto siuntinio, rudo popieriaus ranka užrašytas adresas. Tad aš visą laiką galvojau, kad kada nors parašysiu knygą apie profesorių“, – pasakojo jis.

Nenorėjo tiesiog sausų faktų

Knygos autorius sakė tiek ilgai užtrukęs todėl, kad visą laiką galvojo apie knygos formą.

„Šiaip sau parašyti, dėlioti skaičius, faktus, būtų lyg ir nesmagu – galų gale, aš rašytojas. Tai tiesiog ėmė ir susidėliojo galvoje, kad turėtų būti apie visą jo gyvenimą – taip ir atsirado Tadukas, Tadas, o svajonių paukštė yra kiekvieno svajonė, ta, kurią tu vejiesi visą gyvenimą, visa knyga yra pasakojimas apie tai. Aišku, ji galėtų būti labai stora, nes labai daug ką galima parašyti, bet aš iš to didelio profesoriaus gyvenimo išgriebiau tai, kas galėtų būti labai paveiku ir kas įsimintų vaikams. Šiaip ar taip, knyga nėra mano koks nors sportinis interesas ar kitų įsigyti šiaip sau – ji turėtų mokyti. Aš vis prisimenu tą profesoriaus laiško ir jo atsiųstų knygų su autografais poveikį, galvoju, pabandysiu ir aš“, – kalbėjo S. Paltanavičius.

Pasak jo, daug informacijos apie savo gyvenimą ir vaikystę yra atskleidęs pats T. Ivanauskas sako knygose.

„Štai, yra jo prisiminimų knyga „Aš apsisprendžiu“ – sovietiniais laikais ji negalėjo būti išleista, per drąsi, per tiesmuka, bet joje aprašoma viskas nuo kūdikystės, nuo vaikystės. Yra dar kitos knygos, kuriose labai jautriai rašoma apie Pietų Lietuvą, apie tą Baltarusijos kraštą, kur yra Lebiodka, profesoriaus Ivanausko gimtinė, apie žmones, apie santykius tarp tautų, taip kad niekas iš kažkokio miesto, instituto, ar tyrimų bokšto to nesupras – tą gali suprasti tik tas, kas ten buvo, kas gyveno, tad skaitai ir supranti, kad tai yra tikra. Iš tikro gyvenimo visa tai“, – kalbėjo S. Paltanavičius.

„Tadukas, Tadas ir Svajonių paukštė“

Ne tik vaikams

Knyga „Tadukas, Tadas ir Svajonių paukštė“ yra skirta vaikams nuo šešerių metų, tačiau, pasak S. Paltanavičiaus, ji tiks ir vyresniems vaikams, ir kartu skaitantiems tėveliams.

„Kiekvienas tekstas negali būti visai atviras, paprastas – turi būti kaip tas skanus blynas, kai suvalgai ir negali pasakyti, kuri dalis jo buvo skaniausia. Čia tas pats – kaip sukurti tą atmosferą, įspūdį, kuris klausantis vaikui tiesiog ir patiktų ir galbūt paliktų norą ką nors pakartoti pačiam, atrasti ir pagalvoti, kad gal gamta yra labai įdomu“, – sakė gamtininkas.

„Žinoma, kai kurie dalykai buvo sunkūs, pavyzdžiui, kaip papasakoti šių dienų vaikui ir jo tėvams, ir pedagogams, kurie priversti kitaip kalbėti, kad Tadukas nuo aštuonerių metų buvo medžiotojas, jis turėjo tikrą šautuvą, turėjo savo šuniuką taksiuką ir jis medžiodavo, jis preparavo paukščius, darė iškamšas. Bet šiandien gali suprasti, kad tai buvo pradžia: jei kažkas netiki, užeikit, Kaunas, Laisvės alėja 106, zoologijos muziejus. Tai yra pradžia nuo to vaiko ir jaunuolio darbo, visa ta sukaupta milžiniška kolekcija ir visa tai palikta Lietuvai, už tai negavus nė cento“, – pabrėžė S. Paltanavičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją