Seimo kanceliarijos Parlamentarizmo istorijos ir atminimo įamžinimo skyriaus parengtoje parodoje eksponuojama Lietuvos centrinio valstybės archyvo, Seimo kanceliarijos fotografijų fondų medžiaga, fotografo Algirdo Sabaliausko asmeninio archyvo nuotraukos.

Parlamento lankytojai ekspoziciją galės apžiūrėti atvirų durų valandomis – penktadienį, vasario 10 d., 11–15 val. ir vasario 17 d., penktadienį, 12–16 val. – visuomenei atviro 2011 metų Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatų pagerbimo ir kūrybos pristatymo renginio metu.

Justinas Marcinkevičius – vienas iškiliausių Lietuvos kūrėjų, ypač jautriai ir poetiškai apmąstęs žmogaus ir tautos likimą, įprasminęs lietuvių tautos dvasinę ir istorinę patirtį, gyvenimą supratęs kaip pareigą.

Savo eilėmis, poetinėmis dramomis ir visuomenine veikla žadindamas tautinę savimonę.

Poeto J. Marcinkevičiaus veikla, jo žodis buvo ne mažiau svarbūs ir reikšmingi Lietuvos valstybingumo atkūrimo ir įtvirtinimo istorijai.

Pasak profesorės Viktorijos Daujotytės, „visuomeninės veiklos viršūnė buvo Justino Marcinkevičiaus dalyvavimas Persitvarkymo sąjūdžio veikloje. Jis buvo iniciatyvinėje grupėje nuo pat pradžios, nuo paties pirmojo mitingo.

Nuo jo buvimo priklausė labai daug, jis buvo visų pripažįstamas Sąjūdžio autoritetas, kuriuo pasitikėjo. Jis pasakė svarbiausias kalbas, kuriose formavo emocinius suvokimo taškus tautai“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją