Filmo režisierė Aistė Stonytė prasitaria, kad mintis sukurti filmą apie vieną paslaptingiausių lietuvių teatro legendų ją lydėjo nuo vaikystės. Prieš miegą klausydama savo tėvo, aktoriaus Česlovo Stonio, pasakojimų apie teatrą, labiausiai įsiminė istoriją apie sovietų cenzūros uždraustą Jono Jurašo spektaklį „Mamutų medžioklė“ – kaip aktoriai naktį slapta susirinko Kauno dramos teatre, suvaidino ir nufilmavo spektaklį, o juostą sukarpė ir paslėpė vyno buteliuose. Po daugelio metų kino žurnalistė ir režisierė leidosi į užmarštin nugrimzdusios atminties paieškas.

Šių metų festivalio programa Kaune žada ir daugiau rinktinių kino patirčių. Joje atsidūrė pagrindiniuose kino forumuose pripažinti filmai, gerai žinomų aktorių pavardės, stipri šiaurietiškoji linija ir išskirtiniai lietuvių kino klasikos seansai. Kino mylėtojų laukia graikų režisieriaus Yorgoso Lanthimoso „Prasti reikalai“, pelnę Auksinio liūto apdovanojimą Venecijos kino festivalyje. Britų režisierės Joannos Hogg juosta „Amžinoji dukra“ žada išskirtinę dovaną režisierės kūrybos ir aktorės Tildos Swinton gerbėjams. Pirmąjį vakarą sinefilus pradžiugins Trano Anh Hungo juosta „Gurmaniška aistra“ su neprilygstamu aktorių Juliette Binoche ir Benoît Magimelio duetu, įvertinta už geriausią režisūrą Kanų kino festivalyje.

Portugalų režisieriaus João Canijo filmas „Blogas gyvenimas“, pelnęs Sidabrinį lokį Berlyno kino festivalyje, ir antroji diptiko dalis „Gyvenimas blogas“, patiks vertinantiems Ingmaro Bergmano braižą ir įsimins ryškiais moterų portretais. Viena ryškiausių vokiečių kino režisierių, Margaretha von Trotta savo naujausiame filme „Ingeborg Bachmann – kelionė į dykumą“ nukreipia objektyvą į vieną svarbiausių pokario austrų literatūros asmenybių, talentingai įkūnijamą aktorės Vicky Krieps, „Scanoramos“ žiūrovams pažįstamos iš praėjusių metų atidarymo filmo „Korsažas“.

Šalia jų išsirikiuos Berlyno kino festivalyje geriausiu europietišku filmu pripažinta turkų kilmės vokiečių režisieriaus Ilkerio Çatakio juosta „Mokytojų kambarys“, prancūzų režisierės Stéphanie Di Giusto kostiuminė drama „Rozali“ su išraiškingu aktorių Nadios Tereškevič ir Benoît Magimelio, vengrų ir libaniečių kilmės austrų režisieriaus Patrico Chihos „Žvėris džiuglėse“.

Kino klasikos gerbėjų laukia nemokamos programos „Atvira Lietuvos kino istorija“ peržiūros Maironio lietuvių literatūros muziejuje. Šiais metais žiūrovų lauks viena įsimintiniausių sovietmečio laikų ekranizacijų lietuvių kine – režisieriaus Arūno Žebriūno televizijos serialas „Turtuolis, vargšas“ (1984) pagal to paties pavadinimo amerikiečių rašytojo, dramaturgo ir scenaristo Irwino Shaw romaną. Nelės Savičenko aktorinis debiutas, Jūratės Onaitytės, Liubomiro Laucevičiaus, Rūtos Staliliūnaitės, Remigijaus Sabulio ir Valentino Masalskio sukurti veikėjai bei lapkričio 16 d. rengiamas susitikimas su aktoriais Jūrate Onaityte ir Liubomiru Laucevičiumi, atvers platų praėjusio amžiaus 7–9 dešimtmečio lietuvių kino kontekstą.

Šiais metais kino festivalis „Scanorama“ vyks lapkričio 9–19 dienomis Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir Šiauliuose, Alytuje ir Visagine.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją