Konkurse, kuris vyko Nacionalinėje M. K. Čiurlionio menų mokykloje, dalyvavo moksleiviai iš įvairių Lietuvos muzikos ir meno mokyklų konservatorijų ir gimnazijų.

XXIII Nacionalinis Balio Dvariono jaunųjų pianistų ir stygininkų konkursas

Pianistų saviraiškos ugdymo kategorijoje dalyvavo 57 muzikai, kuriuos vertino Justas Dvarionas, Regina Jurkonienė, Leila Urmanova, Šarūnas Meškys. Stygininkų saviraiškos ugdymo kategorijoje – 41 dalyvis, o juos vertino Aistė Dvarionaitė, Inga Gylytė, Dangirutė Petrauskienė ir Tomas Savickas.

Martyna Valeikaitė

Šiemet į saviraiškos ugdymo kategoriją pianistai ir stygininkai atvyko dalyvauti konkurse iš įvairių Lietuvos miestų ir miestelių: Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šaulių, Palangos, Kretingos, Zarasų, Visagino, Elektrėnų, Plungės, Salantų, Varėnos, Rokiškio, Kuršėnų ir kt.

Profesinio rengimo pianistų kategorijoje dalyvavo 26 jaunieji muzikai, juos vertino Justas Dvarionas, Donaldas Račys, Simona Zajančauskaitė. Profesinio rengimo stygininkų kategorijoje taip pat dalyvavo 26 atlikėjai, kuriuos vertino Jurgis Dvarionas, Raimondas Butvila, Undinė Jagėlaitė ir Asta Krištaponienė.

XXIII Nacionalinis Balio Dvariono jaunųjų pianistų ir stygininkų konkursas

Penktadienio pavakarę paaiškėjo visi XXIII Nacionalinio Balio Dvariono jaunųjų pianistų ir stygininkų konkurso laureatai ir diplomantai.

Pianistų saviraiškos grupėse laureatais tapo:

Maria Kuzminova, Veronika Troščenko, Aleksandra Novikova, Ivona Šulc, Arnas Keinys, Mykolas Bakula, Daumantas Gudaitis, Darina Čepiolkina, Rapolas Tamolis, Robert Andžejevskij, Danielė Jurgo, Sava Jaruševičius, Martyna Valeikaitė. (Pianistų saviraiškos A, B, C grupių rezultatai)

Pianistų profesionalų grupėse laureatais tapo:

Aurelija Vanagaitė, Goda Balčiūtė, Ignotas Lasys, Danielė Daukšaitė, Saulė Kundreckaitė, Povilas Ušinskis, Izabelė Orlaitė, Emilija Šoriūtė, Matas Stabingis. (Pianistų profesionalių A, B, C grupių rezultatai)

Stygininkų saviraiškos grupėse laureatais tapo:

Agota Kupstaitytė, Vesta Ragelskytė, Patrycja Meškevič, Ąžuolas Ruzgys, Mykolas Stirbinskas, Marija Briedytė, Mantė Pranckūnaitė, Aleksandra Kislova, Emanuelis Jakelis, Gaudrė Gembutaitė, Lėja Ramanauskaitė, Aleksej Danilenko, Kamilė Kristinaitė. (Stygininkų saviraiškos A, B, C grupių rezultatai)

Stygininkų profesionalų grupėse laureatais tapo:

Bernadeta Januškaitė, Emanuelė Jakštaitė, Antanas Abramavičius, Pranciškus Kurauskas, Pranas Razmus, Marija Sokolova, Dovydas Čiplys, Smiltė Petrošiūtė, Daugardas Siudikas, Linė Lipnickaitė, Rugilė Lapkauskaitė, Rokas Diržys, Veronika Šiekštelytė, Rokas Skarulskis, Beatričė Novikevičiūtė, Arnas Karvelis, Rapolas Venckus. (Stygininkų profesionalių A, B, C grupių rezultatai)

Konkursui pasibaigus padėkos žodžius tarė vertinimo komisijų nariai.

Justas Dvarionas

Pianistų vertinimo komisijos pirmininkas Justas Dvarionas:

„Dabar, šiais laikais, kai matome pasaulį, besifragmentuojantį ir dūžtantį į daugybę šukių, jaunųjų pianistų ir stygininkų pasirodymai Balio Dvariono konkurse suteikia tos vilties, kuomet muzikos ir meno pagalba galime patirti ir pasaulio, ir kiekvieno atskiro žmogaus harmonijos grožį. Ir toje iš šukių vėl sulipdytoje gražioje vazoje lyg nuostabios gėlės žydės visi Lietuvos talentai, kuriuos jau visai netrukus galėsime pamatyti mūsų šalies ir viso pasaulio didžiosiose scenose“.

Aistė Dvarionaitė

Stygininkų vertinimo komisijos pirmininkė Aistė Dvarionaitė:

„Šiais metais jubiliejinio, 50-metį menančio Nacionalinio B. Dvariono pianistų ir stygininkų konkurso dalyvių pasirodymai sukūrė ypatingą, stropaus pasiruošimo, begalinio nuoširdumo ir sceninio jaudulio kupiną atmosferą. Puikiais muzikos mokyklų auklėtinių pasirodymais buvome pakylėti virš rūpesčių perpildytos kasdienybės.

Kartu su puikiais vertinimo komisijos kolegomis turėjome begaliniai malonią patirtį klausytis saviraiškos kategorijos dalyvių iš visos Lietuvos. Be galo nuoširdus ačiū talentingiesiems jauniesiems muzikams, jų atsidavusiems mokytojams, palaikantiesiems koncertmeisteriams ir, be jokios abejonės, atsidavusiems tėveliams.

Ačiū kiekvienam prisidėjusiam prie muzika pripildyto stebuklo sukūrimo, nepailstantiems organizatoriams bei mus priglaudusiai profesionaliųjų menininkų kalvei Nacionaliniei M.K. Čiurlionio menų mokyklai“.

Jurgis Dvarionas

Stygininkų vertinimo komisijos pirmininkas prof. Jurgis Dvarionas:

„Nacionalinis Balio Dvariono pianistų ir stygininkų konkursas yra vienas iš ilgiausias tradicijas turinčių konkursų Lietuvoje. Pradėtas prieš 50 metų jis inspiravo ir „Dainų dainelės“ atsiradimą, įkvėpė visą eilę muzikos mokyklų mokytojų labai kūrybingam ir vaisingam darbui“.

Vertinimo komisijos narys prof. Raimondas Butvila: „Konkurso tradicijos yra kuriamos per ilgą laiką, būtent dėl to jas reikia puoselėti ir saugoti“.

Vertinimo komisijos narė Asta Krištaponienė: „Šis konkursas ypatingas tuo, kad vaikai jaučiasi kaip tikri profesionalai, nes turi įdėti daug darbo ir pasiruošimo. Ir eina muzikų keliu toliau“.

Simona Zajančauskaitė

Pianistų vertinimo komisijos narė Simona Zajančauskaitė:

„Šiais metais konkursas sukvietė gausų būrį jaunųjų pianistų ir stygininkų iš visos Lietuvos. Konkursas buvo itin ryškus, skambus, leidęs pasireikšti tiek pirmuosius žingsnius žengiantiems, tiek profesionalų muzikų kelią pasirinkusiems dalyviams.

Šie metai taip pat pirmieji, kuomet pianistų komisijos žiuri nedalyvauja vienas iš konkurso įkūrėjų, Šviesios Atminties pianistas Aleksandras Jurgelionis. Tačiau jo mokinių – komisijos narių – ausyse skambėjo ir jo balsas, žodžiai, prisiminimai.

Ypatingai malonu pasisveikinti su kiekvienu, žengiančiu į sceną ir po pasirodymo jį vėl pasveikinti aplodismentais. Koks ilgas, kantrus, daugybės laiko ir pasiruošimo reikalaujantis yra muzikos menas, tačiau jis neapsakomai turtingas ir apdovanojantis, leidžiantis ne tik pažinti epochas ir istorijas, pasaulius ir kultūras, bet ir atskleidžiantis vidinį jaunojo muzikanto pasaulį.

Konkursas – lyg susitikimų vieta – pradėjęs jauniausioje grupėje, metams bėgant, atsiduri vis kitoje grupėje, kol galiausiai tampi vyriausiu, o toliau – tik dar platesni vandenys. Nepaprastai didelė garbė būti žiuri komisijos kėdėje ir konkurse dalyvauti dar kartą, tik šįkart kitoje pusėje, išgyventi visas emocijas“.

Šarūnas Meškys

Konkurso žiuri specialiu kvietimu dalyvavo ir naujienų portalo Delfi Mokslas redaktorius, žurnalistas, pianistas, Nacionalinės M. K. Čiurlionio menų mokyklos auklėtinis Šarūnas Meškys:

„Lygiai prieš 27 metus, 1997-aisiais, dalyvavau šiame konkurse, kurį tąsyk su didžiu džiugesiu laimėjau. Po apdovanojimų tada dar būsimas mano mokytojas Justas Dvarionas parašė man palinkėjimą, kurį kaip istorinę vertybę dabar ir noriu perduoti visiems šiemet konkurse pasirodžiusiems jauniesiems pianistams ir stygininkams: sėkmės ir toliau sėkmingai muzikuoti, muzika kalbėti su klausytojais, klausyti ir įsiklausyti, išgirsti tiek muzikos, tiek gyvenimo grožį.

Balio Dvariono jaunųjų pianistų ir stygininkų konkursas yra ypatingas tuo, kad būtent čia galima patiems pirmiems pamatyti ir išgirsti būsimas scenos žvaigždes ir didžiausius Lietuvos talentus“.

Apie Nacionalinį Balio Dvariono jaunųjų pianistų ir stygininkų konkursą

Nacionalinis Balio Dvariono pianistų ir stygininkų konkursas tapo Lietuvos kultūrinio gyvenimo savastimi – tai ne tik kas antrus metus vykstantis muzikos konkursas, betgi ir jaunuosius Lietuvos talentus, jų artimuosius bei jų pedagogus įkvepiantis renginys.

XXIII Nacionalinis Balio Dvariono jaunųjų pianistų ir stygininkų konkursas

Nacionalinis Balio Dvariono pianistų ir stygininkų konkursas yra nepaprastai svarbus kultūrinis įvykis Lietuvai, o konkurso 50 metų jubiliejus 2024 metais pabrėžia jo ilgalaikę įtaką Lietuvos kultūriniam gyvenimui, skatina jaunuosius muzikus siekti aukštų tikslų savo meninėje kūryboje, padeda jų talentui ir meistriškumui būti atrastam bei įvertintam.

Viena iš neišsipildžiusių lietuvių muzikos klasiko Balio Dvariono svajonių – aplankyti su savo kūryba visas Lietuvos mokyklas. Šį kilnų kompozitoriaus sumanymą savaip įgyvendino profesorė Aldona Smilgaitė-Dvarionienė, kompozitorius Julius Andrejevas ir iškilus pedagogas Aleksandras Jurgelionis – jų iniciatyva dar 1974 m. Vilniaus Balio Dvariono dešimtmetėje muzikos mokykloje pradėti organizuoti Balio Dvariono jaunųjų pianistų, o šiek tiek vėliau ir stygininkų konkursai.

XXIII Nacionalinis Balio Dvariono jaunųjų pianistų ir stygininkų konkursas

Nacionalinis Balio Dvariono konkursas yra vienintelis Lietuvos nacionalinis konkursas, pripažintas Europos Jaunimo muzikos konkursų sąjungos (EMCY). Tai ne tik įpareigoja konkurso organizavime ir žiuri vertinimo darbe laikytis EMCY kokybės standartų, bet ir padidina šio konkurso prestižą ir suteikia sėkmingiausiems dalyviams galimybę pasirodyti tarptautiniame kontekste koncertuose bei meistriškumo kursuose.

2024 m. balandžio 13–20 dienomis vyks ir Tarptautinis Balio Dvariono jaunųjų pianistų ir smuikininkų konkursas.

XXIII Nacionalinis Balio Dvariono jaunųjų pianistų ir stygininkų konkursas

Daugiau informacijos apie konkursą galite rasti internetiniame konkurso puslapyje:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)