Nedideliame Dusetų miestelyje Zarasų rajone gyvenantys menininkai sostinėje pasirodo retokai. Po dvejų metų pertraukos Vilniuje surengtą parodą N. Saukienė vadina atsiskaitomąja už Kultūros ministerijos jai suteiktą stipendiją dvejiems metams.

Pirmoje "Meno nišos" salėje žiūrovus pasitinka didelė Š. Saukos drobė "Biografija" (2002), traukianti pirmiausia ieškoti perkeltinių reikšmių, spėlioti, "kas yra kas". Esminis Nacionalinės premijos laureato Š. Saukos kūrinių elementas, pasak dailėtyrininkų, - mistiškai siurrealistinė nuotaika, "prisodrinta" daugybės prasmių, paralelių, metaforų. Iš lietuviškojo konteksto Šarūno darbai skiriasi ir dėl literatūrinio siužeto užuomazgų, akivaizdaus figūrinės tapybos prado, dekoratyvios ir kruopščios tapybos manieros. "Meno nišoje" pristatoma ir keletas mažesnių formatų Š. Saukos tapybos naujienų.

N. Saukienė į Vilnių atvežė apie dvi dešimtis naujausių savo darbų. Pasak autorės, kiekvieną savo paveikslą ji tapanti kaip pirmą ir paskutinį. Dailininkės drobėse atgyja alijošiai, žolynai, alyvos, kiti augalai, grumiasi žalia, raudona, mėlyna spalvos. Toje augalų idilėje tik gerai įsižiūrėjęs gali įžvelgti vaikų figūrėles, kurios ten ilsisi tarsi motinos įsčiose. Kai kurie darbai, nors kurti atskirai, pagal vyraujantį motyvą jungiami į triptikus.

Pasak N. Saukienės, jos drobes galima derinti it kokias žaidimų dėliones, kuriant dideles žolynų pievas. Autorė sako tapanti lyg ir natiurmortus: susistatanti viską į savo atitvertą kampą - alijošius, žoles, džiovintas ir gyvas, kloja vieną ant kito audinius ir žolynus, tačiau siekianti tapyti lyg ir peizažą, pilną oro ir erdvės.

Mykolui Saukai ši paroda - pirmasis viešas savo kūrinių parodymas. Pasak mamos, nuo mažens, specialiai nemokytas, be pašalinių pagalbos sūnus kuria įvairius objektus, pasitelkdamas popierių, kartoną, natūralius plaukus, dažus, klijus, lipnią juostą ir kt. Jo eksponuojamų "Galvų" skulptūrinės formos - labai autentiškos, kartais net baugiai natūralistinės.

Anot paties autoriaus, iš pradžių šie darbai buvę gana primityvūs, daryti "papjė mašė" technika, tačiau vėliau įsigudrinęs - iš vielos pasidaro karkasą, apklijuoja jį tualetiniu ir paprastu popieriumi bei audiniu, nuspalvina kūno spalvos dažais ir prilipdo nukirptų savo arba sesės plaukų. Šiurpą keliančių "Galvų" idėja jam gimusi perskaičius knygą apie Mobį Diką, kurioje aborigenas neša į turgų lavono galvą. "Ir aš užsimaniau tokią pasidaryti", - aiškina savo sumanymą Mykolas, jau sukūręs apie dvi dešimtis tokių "skulptūrų".

Trijų Saukų paroda "Meno nišoje" veiks iki gegužės 8 dienos.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją