„Daugiau nei prieš metus pradėjusios dirbti prie šios parodos, mes pačios turėjome sau atsakyti į labai daug klausimų. Negalėčiau sakyti, kad jau esame sąmokslo teorijų ekspertės, bet, tiesa yra ta, kad propaganda ir sąmokslo teorijos labai susijusios. Tikėjimo klausimas žmones lydi visais gyvenimo etapais. Sąmokslo teorijos turi standartinę raišką: matoma didesnė / galingesnė grupė, siekianti padaryti įtaką kitai grupei – nuo pat seniausių laikų iki dabar. Sąmokslų teorijos pagrindinė ašis – kažkieno siekis kažką užvaldyti, bandant nuslėpti tiesą“, – kalbėjo M. Kvizikevičiūtė.

Faktai – sąmokslo teorijomis netikinčiųjų pusėje

Kovoti su sąmokslo teorijomis, anot M. Kvizikevičiūtės, iš tiesų yra labai sunku, nes įrodyti nesamų faktų – tiesiog neįmanoma.

„Tie, kurie tiki sąmokslo teorija, visada mano, kad faktai jų pusėje. Tie, kurie netiki – taip pat. Iš tikrųjų, faktai yra netikinčiųjų pusėje, nes jie gali būti patikrinti, pateikti įrodymai, pagrįsti moksininkų straipsniais, dokumentais... O su sąmokslų teorijų faktais – taip ir yra, jų negalima patikrinti, nes dažniausiai yra manipuliuojama slaptumo momento, esą kažkas yra slepiama, o patikrinti tai, kas slepiama nuo visuomenės – iš tiesų beveik neįmanoma“, – pažymėjo viena parodos kuratorių.

I. Ėmužienės pastebėjimu, šiuolaikinių technologijų laikais dalinimasis nebūtinai patikimais dokumentais atveda prie sąmokslo teorijų kūrimo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją