Atminimo vakare taip pat dalyvaus Nina Antonova (Rusija), Loreta Bartusevičiūtė, Miki Hamanaka, Aurimas Paulauskas, Eligijus Butkus, Olga Konošenko, Živilė Baikštytė, Jurijus Smoriginas, Anželika Cholina, kiti šokėjai, choreografai, šokio kritikai. Programoje matysime ištraukas iš baleto spektaklių “Don Kichotas”, “Silfidė”, “Krintantys lapai”, šiuolaikinio šokio numerius, M.K. Čiurlionio menų mokyklos baleto skyriaus, Eglės Špokaitės ir Kristinos Siesoraitienės šokių mokyklų moksleivių pasirodymus. Vakare gyvai muzikuos: Saulius Petreikis (pučiamieji), Donatas Petreikis (gitara), Audrius Pazniokas (klavišiniai), Tadas Dešukas (smuikas).

Jonas Katakinas (1950 - 2005) – žinomas XX a. Pabaigos Lietuvos baleto solistas, pedagogas, baigęs M. K. Čiurlionio meno mokyklos Choreografijos skyrių ir 1970-1993 metais dirbęs Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre. Jonas Katakinas sukūrė visus pagrininius klasikinių ir šiuolaikinių baletų vaidmenis. Vienu įsimintiniausių šokėjo vaidmenų įvardinamas Kareninas balete "Ana Karenina", kurį J. Katakinas net keturis kartus sušoko su pasaulinio garso Rusijos balerina Maja Pliseckaja. Su scena šokėjas atsisveikino Jėzaus vaidmeniu Antalo Fodoro balete “A proba”. Baigęs solisto karjerą, J. Katakinas 1993 - 1995 m. dirbo M. K. Čiurlionio menų mokyklos baleto skyriaus meno vadovu, o netrukus išryškėjo jo kaip pedagogo ir baletmeisterio talentas – “Silfidėje” jis parengė Džeimso partijai Mindaugą Baužį, buvo prisidėjęs prie Rūtos Jezerskytės laimėjimo Lozanos konkurse, Nelės Beliakaitės laimėjimų tarptautiniuose baleto konkursuose. Eglę Špokaitę ir Edvardą Smalakį paruošė Permės, Sankt Peterburgo, Helsinkio konkursams, Miki Hamanaka Azijos šalių baleto konkurse užėmė III vietą (2000 metai, Japonija). J. Katakinas yra pelnęs ne vieną apdovanojimą tarptautiniuose konkursuose už geriausią šokėjų paruošimą, 2001 m. buvo apdovanotas Didžiojo Lietuvos Kunigaikščio Gedimino 5 laipsnio ordinu.

Katakinas yra sukūręs ir choreografijos dramos spektakliams, o paskutiniaisiais gyvenimo metais dėstė Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje. Klasikinio šokio žinias jis perdavė choreografės Airos Naginevičiūtės šiuolaikinio šokio kursui.

Paskutiniu jo vaidmeniu tapo darbas choreografės Birutės Banevičiūtės šiuolaikinio šokio spektaklyje pagal Antoine’o de Saint-Exup éry “Mažąjį princą”, kuris buvo pristatytas tarptautiniame šokio festivalyje “Naujasis Baltijos šokis 2005”. Pasak kritikų, šiame spektaklyje Katakinas papasakojo visą savo gyvenimo istoriją. Paskutinis vaidmuo tapo savotišku viso šokėjo gyvenimo epilogu.

J. Katakinas visuomet laikėsi tvirtos nuomonės, jog Lietuvos baletas pirmiausia turėtų grįžti prie žmogiškumo. “Labiausiai norėtųsi, kad pažvelgtume į baletą ne tik kaip į gražų, spalvingą reginį, lydimą puikios muzikos, bet ir kaip į meną, sprendžiantį amžinas ir šiuolaikines problemas, pakylančias iki filosofinio apibendrinimo”, - sakė jis ir savo teiginius atskleidė šokyje bei įskiepijo savo mokiniams.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją