Aleksandra Skočilenka buvo sulaikyta balandį ir apkaltinta skleidusi „suklastotą informaciją“ apie Rusijos ginkluotąsias pajėgas pagal įstatymą, priimtą po vasario 24 dieną prezidento Vladimiro Putino pradėtos karinės invazijos į Ukrainą.

32 metų A. Skočilenka šypsojosi, atvežta į Sankt Peterburgo teismą. Ji buvo surakinta antrankiais ir vilkėjo spalvotus marškinėlius su širdelės emblema, rodo vaizdo įrašas, kurį socialiniuose tinkluose paskelbė jos šalininkai.

Kovo 11 dieną A. Skočilenka pakeitė prekybos centro lipdukus trumpomis frazėmis prieš karą, ypač kruviną mūšį dėl Juodosios jūros Mariupolio uostamiesčio. Kaip rašo nepriklausoma Rusijos svetainė „Mediazona“, A.Skočilenka teisme neigė esanti kalta ir kritikavo oficialų Rusijos naratyvą apie karą.

„Šiomis dienomis per televiziją sklinda nesibaigiantis srautas (...) kaip specialioji karinė operacija peraugo į plataus masto karą neva dėl nedraugiškų šalių veiklos prieš mus“, – citavo ją „Mediazona“. „Gal vis dėlto ne taip ir klydau?“, – pridūrė ji.

Prokurorai teigė, kad jos motyvas buvo „propaganda“ prieš Rusijos kariuomenę. Žiniasklaida pranešė, kad A. Skočilenka buvo sulaikyta, kai užrašai vietoj etikečių įžeidė pagyvenusį pirkėją ir jis apie tai pranešė.

Tai dar viena byla, susijusi su Maskvos puolimu, lydimu precedento neturinčio susidorojimo su kitaminčiais. Opozicijos politikas Ilja Jašinas praėjusią savaitę pagal tą patį įstatymą buvo nuteistas kalėti aštuonerius su puse metų.

Kovo mėnesį A. Skočilenkai jau buvo skirta bauda už dalyvavimą proteste vasario 24-ąją – dieną, kai Rusijos kariuomenė įsiveržė į Ukrainą. Kremlius tai vadina „specialiąja karine operacija“ ir draudžia žodį „karas“.

Savo „Instagram“ puslapyje A. Skočilenka prisistato kaip „nepriklausoma aktyvistė“. Kitas posėdis šioje byloje vyks sausio 20 dieną.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)