Festivalio „Kuršių nerija“ ir pagrindinio jo atlikėjo ansamblio „Musica humana“ meno vadovas Robertas Beinaris taip pristato jubiliejinį festivalį: „1999 m. profesoriaus Algirdo Vizgirdos inicijuotas tarptautinis muzikos festivalis „Kuršių nerija“ šiais metais švenčia jau 25-erių metų jubiliejų. Išties gražus laiko tarpsnis, nuskambėjo labai daug įvairių programų, užsiauginom savo publiką. Man labai malonu šiandien kalbėti ir pakviesti vėl mus visus sugrįžti į Neringą ir pasiklausyti nuostabios muzikos. Kadangi festivalis – jubiliejinis, nenuostabu, kad paruošta programa bus išskirtinė, ypatinga. Parodysime net dvi operas – tai opera-triptikas „Neringa“ ir, mieli klausytojai, jūsų laukia kamerinės operos „Meilės legenda“ premjera. Ansamblis „Musica humana“ daug metų puoselėja baroko muziką, labai myli prancūzų muziką ir, be abejo, lietuvių autorių muziką. Tad kviečiame klausyti šių ir kitų programų nuo rugpjūčio 5 iki rugsėjo 2 d. Neringoje. Be to, šiais metais pirmą kartą festivalis svečiuosis Palangoje. Plečiasi geografija, plečiasi ir repertuaras. Manau, plečiasi ir publikos ratas. Iki malonių susitikimų pajūryje!“

Vienu svarbiausių festivalio renginių greta jau anksčiau rodytos, ypač didžiulio susidomėjimo ir sėkmės sulaukusios operos-triptiko „Neringa“ („Jūra, Kopos, Pušys“; rugpjūčio 8 d. 20 val. bus rodoma Palangos koncertų salėje) taps rugpjūčio 13 d. 20 val. Juodkrantės L. Rėzos kultūros centro lauko estradoje numatyta kamerinės operos „Meilės legenda“ premjera. Pirmą kartą opera šiemet birželį atlikta festivalyje „Šv. Jurgio meno sezonas“ Marijampolėje.

Simboliškai tęsdami triptiko „Neringa“ siekius puoselėti tautinę kultūrą, naujosios operos statytojai – idėjos autorius Edmundas Seilius, kompozitorė Vaida Striaupaitė-Beinarienė, režisierė-choreografė Aušra Krasauskaitė, dailininkė-scenografė Giedrė Brazytė, dirigentas Robertas Beinaris ir kiti – sako: „Kad išliktume atsparūs globalios kultūros įtakai, aktualu prisiminti savos kultūros šaknis, atsiremti į jas ir ieškoti naujų pateikimo formų, taip skatinant ir jaunąją kartą domėtis savo tautosaka ir kultūriniu palikimu“.

Kamerinė opera, sukurta pagal Vinco Mykolaičio-Putino poemą „Žilvinas ir Eglė“, – tai sceninis kūrinys, galintis paliesti visus minėtus veiksnius. Modernus dramaturginis lietuvių poezijos klasiko žvilgsnis į legendą įkvėpė kūrėjų komandą dar labiau išryškinti poeto paliestas žmogiškąsias linijas. Kūrėjų tikslas – ne chrestomatinis-folklorinis ar iliustratyvus legendos atkūrimas, bet, atsirėmus į savo tautos palikimą, per muziką, balsą ir judesį pateikti temas ir problemas, suprantamas ir išgyvenamas šiandien visame pasaulyje.

Eglės vaidmenį naujojoje operoje atlieka Kristina Zmailaitė (sopranas) ir Olga Konošenko (baleto artistė), o Žilvino – Edmundas Seilius (tenoras) ir Aistis Kavaliauskas (baleto artistas).

Abiejose operose pagrindiniu muzikiniu atlikėju yra festivalio metu iki orkestro išaugantis R. Beinario diriguojamas ansamblis „Musica humana“. Šis kolektyvas festivaliui parengė dar keturias programas. Rugpjūčio 7 d. 18 val. Palangos koncertų salėje „Musica humana“ ir solistai visus nudžiugins didelio populiarumo per Lietuvos nacionalinės filharmonijos sezoną sulaukusia programa visai šeimai „Disnėjaus filmų muzika“. Dera pridurti, kad „Kuršių nerijos“ festivalio koncertai Palangoje rengiami su asociacija „Muzikos idėjos“. Rugpjūčio 9 d. 19.30 Juodkrantės evangelikų liuteronų bažnyčioje ir 10 d. 19.30 Pervalkos Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centro terasoje skambės ansamblio ir solistų Roberto Beinario (obojus) bei Donato Butkevičiaus (kontrabosas) atliekama programa „Obojaus ir kontraboso dvikova“. Rugpjūčio 11 d. 19.30 Nidos bendruomenės namuose ansamblio rengiamoje programoje „Fleita-lakštingala“ iš įvairių solistų išsiskirs fleitininkė Ieva Kuprevičiūtė. O štai festivalio pabaigai ansamblis suburs tarptautinę solistų kompaniją – rugsėjo 2 d. 19.30 Nidos bendruomenės namuose koncerte „Prisilietimai“ solo gros latviai Egilis Upatniekas (obojus) ir Guntis Kuzma (klarnetas) bei lietuviai Robertas Beinaris (obojus) ir Ramunė Grakauskaitė (smuikas).

Festivalio svečiai – Lietuvos kariuomenės orkestras, diriguojamas Egidijaus Ališausko, su solistais Dovile Kazonaite (sopranas) ir Edvardu Kuleševičiumi (klarnetas) – rugpjūčio 18 d. 19 val. Juodkrantės Liudviko Rėzos kultūros centro lauko estradoje atliks programą „Vasaros laikas“ („Summertime“). Koncerte, į kurį publikai įėjimas bus laisvas, skambės vasariškai spalvinga muzika – nuo Giocchino Rossini iki Rimanto Giedraičio kūrinių.

Festivalio pradžia šiemet bus skirta pajūrio gyventojams ypač svarbiai sukakčiai – Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos 100-mečiui pažymėti. Tad jame gros garsusis Klaipėdos brass kvintetas, o su juo obojaus solo sužibės „Kuršių nerijos“ festivalio vadovas R. Beinaris.

Festivalis prasidės rugpjūčio 5 d. 19.30 Nidos bendruomenės namuose. Visa informacija apie festivalio renginius yra interneto svetainėje filharmonija.lt. Bilietus į koncertus galima įsigyti internetu kakava.lt ir filharmonija.lt bei kakava.lt kasose. Likus valandai iki koncerto pradžios, bilietai parduodami koncerto vietoje, bet tik į tą koncertą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją