Didžiausias kurortas iš lengvabūdiškos linksmybės oazės iš tiesų tampa ta vieta, kurioje poilsiauja ir laiką leidžia vis daugiau ieškančiųjų kokybiško ir prasmingo laisvalaikio praleidimo. Tuo buvo galima įsitikinti dar praėjusią vasarą, kai Rolandas Kazlas Palangos koncertų salėje pristatė spektaklį „Pasivaikščiojimas“. Sukurtas pagal to paties pavadinimo Roberto Walserio apsakymą, spektaklis sulaukė didelio susidomėjimo ir sėkmės. Tikimasi, kad tokia pat sėkmė kurorte lydės ir „Pamoką“, rašoma pranešime žiniasklaidai.

„Pamoka“ – absurdo pjesė, kuri įgyja itin makabrišką atspalvį šių dienų kasdienybėje, kurioje absurdas neretai švenčia pergalę prieš sveiką protą. Spektaklyje itin preciziškai nagrinėjama galios ir jos kaitos tema.

Grakštus baleto žingsneliu po sceną skrajojantis R.Kazlo Mokytojas iš pirmo žvilgsnio net perdėm mandagus ir kiek juokingas, tačiau jis netruks parodyti savo žvėries pusę. Nerūpestinga aktorės Tauros Kvietinskaitės kuriama Mokinė taip pat patirs vidinį virsmą, kurio pamokos pradžioje vargu ar iš jos būtum galėjęs tikėtis. „Budintį personalą“ įkūnija įspūdingo stoto Audronis Rūkas. Spektaklio „Pamoka“ dinamika visiškai nenuspėjama net tiems, kurie susipažinę su genialia Eugene Ionesco pjese.

Rumunų kilmės prancūzų dramaturgas Eugene Ionesco (1909-1994) laikomas vienu iš absurdo dramos pradininkų ir vienu reikšmingiausių XX a. dramaturgų. Ryškiausi jo sukurti absurdo dramos pavyzdžiai: tragikomedija „Plikagalvė dainininkė“ („La Cantatrice chauve“, 1950), „Pamoka“ („La Leçon“, 1951), taip pat „Kėdės“ („Les Chaises“, 1952) ir „Raganosiai“ („Rhinocéros“, 1959). Vieno veiksmo dramose pilna nelogiškų situacijų, klišinių, hiperbolizuotai mandagių dialogų. Išjuokiant banalybę, parodomas žmogaus būties absurdas. Pats dramaturgas jas vadino „antipjesėmis“.

Spektaklis „Pamoka“ buvo sėkmingai rodytas įvairiuose Lietuvos miestuose, vėliau dėl pandemijos patyrė priverstinę pertrauką, o šiuo metu su dideliu žiūrovų palaikymu vėl grįžta į sales. Rolando Kazlo „Pamoka“ vyks: balandžio 16 d. – Palangos koncertų salėje, gegužės 3 d. ir 25 d. – Kaune, VDU didžiojoje salėje, gegužės 15 ir 24 d. – Vilniuje, Keistuolių teatre.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją