Po premjeros pilnutėlėje Šiaurės šalių kultūros centro „Scandinavia House“ salėje kino režisierė A. Urbaitė neslėpė susijaudinimo ir džiaugsmo. „Jaučiuosi dėkinga ir laiminga. Man tiesiog labai gera. Galimybė pamatyti Niujorką atrodė sunkiai pasiekiama, o tai, kad filmas parodytas kino festivalio atidaryme šiame mieste – milžiniškas asmeninis įvertinimas ir tarsi kultūrinis apkabinimas. Ir man, ir filmui tai didelė dovana“, – kalbėjo A. Urbaitė.

„Labai patiko atmosfera, tvyrojusi priėmime po filmo. Žmonės šilti, žemiški, lengvai diskutuojantys apie tai, ką matė. Jaučiau labai daug nuoširdumo bendruomenėje“, – džiaugėsi režisierė.

Vaidybinis filmas „Per arti“ pasakoja apie prancūzų porą, įsivaikinusią brolį ir sesę iš Lietuvos, meistriškai ausdamas kultūrinių skirtumų, nesuderinamų auklėjimo metodų bei kovos dėl vaikų prisirišimo gijas.

Šiaurės Amerikos premjera pritraukė įspūdingą būrį niujorkiečių ir miesto svečių: festivalio atidarymas subūrė tiek trumpam viešinčius svečius iš Lietuvos, Latvijos ir Estijos, tiek jau kelis dešimtmečius Niujorke reziduojančius meno, kultūros atstovus. Po seanso publika neskubėjo namo – A. Urbaitės kino pasakojimas savaip palietė kiekvieną, suteikdamas vietos diskusijai ir bendrystei.

„Džiaugiamės, kad lietuviški filmai jau šeštąjį kartą grįžta į Niujorką, o ypač dėl to, kad Austėjos Urbaitės „Per arti“, pelnęs geriausios režisierės ir geriausio metų filmo titulus nacionaliniuose kino apdovanojimuose „Sidabrinė gervė“, pasirinktas šių metų kino festivalio atidarymo filmu. Kasmet šis festivalis suteikia unikalią galimybę tapti Baltijos šalių kūrėjų istorijų liudininkais ir suprasti mūsų požiūrį į pasaulį bei mus supančius kontekstus. Esu dėkingas nenuilstantiems organizatoriams, dalyviams ir kasmet sugrįžtančiai publikai“, – sakė Lietuvos kino centro direktorius Laimonas Ubavičius.

Niujorko Baltijos šalių kino festivalis Amerikos žiūrovams pristato naujausius, aktualiausius, didžiausio tarptautinio dėmesio sulaukiančius Lietuvos, Latvijos ir Estijos kūrėjų filmus. Šių metų renginio programoje – trylika išskirtinių kino pasakojimų, tarp kurių – trys Lietuvos režisierių juostos: jau minėta psichologinė drama „Per arti“ (2023), į ateinančių metų „Oskarus“ pretenduojanti aseksualumo temą liečianti Marijos Kavtaradzės romantinė drama „Tu man nieko neprimeni“ (2023) bei tikromis Lietuvos partizanų istorijomis paremtas Giedriaus Tamoševičiaus ir Vytauto V. Landsbergio „Poetas“ (2022).

Pristatydama šių metų Niujorko Baltijos šalių kino festivalio filmus, programos vadovė Jūle Rozite pažymėjo, kad pastarieji metai paženklinti didelių pokyčių ir neužtikrintumo, todėl svarbu prisiminti kino galią, padedančią svajoti ir atitrūkti nuo rūpesčių.

„Dalis filmų kūrėjų jaučia pareigą kalbėti apie sudėtingas problemas, su kuriomis susiduriame, tačiau taip pat svarbu nepamiršti, kad kinas gali mums suteikti lengvumo, nuostabos ir taip reikalingo atokvėpio nuo globalios įtampos. Juk kino esmė – nukelti žiūrovą į kitus pasaulius, supažindinti su naujomis perspektyvomis ir užkurti mūsų vaizduotę. Lai kino festivaliai tampa priminimu, kad filmų žiūrėjimas drauge dideliame ekrane dovanoja džiaugsmą“, – sakė J. Rozite.

Lapkričio 9 d., ketvirtadienį, festivalis surengė specialų vakarą Ukrainai paremti, kuriame parodytas estų trumpametražis dokumentinis filmas „What would You Take?“, atskleidžiantis dėl karo savo namus palikti priverstų dvylikos ukrainiečių istorijas. Seansą lydėjo diskusija ir estų muzikantės Maria Faust koncertas. Dalis surinktų lėšų skiriama humanitarinei pagalbai karo siaubiamoje Ukrainoje.

Parengė Erika Paulauskė specialiai iš Niujorko

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją